Atliekų deginimo stoties statybas reikėtų patikėti privačiam verslui


2009-04-07
kaunodiena.lt
Atliekų deginimo stoties statybas reikėtų patikėti privačiam verslui

Kauno miesto savivaldybėje bendrovės „AF-Enprima“ atstovai pristatė galimybes Kaune statyti komunalinių atliekų deginimo stotį.

Įmonė pristatė tris atliekų panaudojimo elektros ir šilumos gamybai projekto komercinio vystymo pagrindines alternatyvas, iš kurių Kauno miesto savivaldybė turėtų išsirinkti jai priimtinausią. Vienas iš pasiūlymų: miestas stato, turi nuosavybėje ir eksploatuoja jėgainę; antrasis - miestas turi ilgalaikę sutartį dėl atliekų su privataus investuotojo kompanija/grupe, o kompanija turi nuosavybėje ir eksploatuoja atliekų deginimo jėgainę.

Trečioji galimybė - bendra įmonė tarp miesto ir privataus kapitalo įmonės/grupės. Bendra įmonė stato, turi nuosavybėje ir eksploatuoja jėgainę. Bendra įmonė su miestu turi sudariusi sutartis dėl atliekų.

„Savivaldybė neketina būti šios jėgainės statytoja ir savininkė, nes šiuo metu tai būtų per didelė finansinė našta. Norėtume rasti stiprius finansinius partnerius, kuriems suteiktume žemės sklypą, kuriame būtų statoma deginimo stotis. Į šio projekto įgyvendinimą taip pat reikėtų įtraukti ir Alytaus bei Marijampolės savivaldybes. Kauno miestas jau seniai galvoja apie alternatyvios energijos sukūrimą, kas paskatintų didesnę konkurenciją bei įneštų galimybes gyventojams mažiau mokėti už elektros energiją bei šilumą“, - posėdžio metu kalbėjo administracijos direktorius Vygantas Gudėnas.

2007 metais Ūkio ministerija buvo parengusi „Nacionalinės energetikos strategijos įgyvendinimo planą 2007-2012 metams“. Plane numatyta pradėti naudoti komunalines atliekas energijos gamybai keliuose Lietuvos miestuose, tarp jų ir Kauno atliekų deginimo stotyje.

Sanglaudos skatinimo veiksmų programos projekte numatyta parama komunalinių atliekų deginimo projektams įgyvendinti.