Žuvų patiekalai šventiniam stalui Pereiti į pagrindinį turinį

Žuvų patiekalai šventiniam stalui

2008-09-17 14:19

KULINARIJA

Žuvų patiekalai šventiniam stalui

Artėja šventės, kiekviena šeimininkė stengiasi kuo gražiau patiekti stalą. Neturėtų likti nuošalyje ir vyrai žvejai. Naujųjų metų išvakarėse kiekvienas žvejys turėtų paaukoti naktį ir pagauti vėgėlę arba pastovėti dieną ant molo, kad atneštų namo maišelį plekšnių ar strimelių. Jei kartais pagauti žuvies nepavyktų, tai blogiausiu atveju galima pasinaudoti parduotuvės paslaugomis.

Parnešus namo žuvį, kyla klausimas, kaip ją geriau paruošti. Tradicinis kepimo būdas čia nelabai tinka, nes paruošta žuvis turi ne tik sotinti svečius, bet ir papuošti stalą, bent jau kol svečiai prie jo nesusėdo. Siūlome keletą lengvai įgyvendinamų receptų.

Kepta silkė su žaliuoju sviestu

Geriausia silkę kepti įkaitintoje orkaitėje arba lauko grilyje 8-10 minučių. Žuvys kepamos metaliniame tinklelyje ar tefloniniame keptuve, kad jos nepriliptų prie grotelių ir nesubyrėtų. Išdorotas šviežias silkes reikia nuplauti ir nusausinti. Žuvų vidų apšlakstyti citrinos sultimis, pabarstyti druska. Po to ruošiamas sviestas. Jis sutrinamas su petražolėmis, svogūnų laiškais, druska ir pipirais. Galima naudoti parduodamą „Šeimininkės“ sviestą. Sviestą dėti į pergamentinį popierių, susukti kaip vyniotinį ir įdėti į šaldiklį. Atšalusį žaliąjį sviestą supjaustyti griežinėliais.

Žuvis aptepti aliejumi ir kepti 4-5 minutes 6-7 cm nuo anglių arba kaitinimo elemento. Žuvys iškepusios, jei iš jų nugarkaulio lengvai išsitraukia pelekai. Silkes sudėti į pašildytas lėkštes ir ant kiekvienos žuvies uždėti po griežinėlį žaliojo sviesto.

Silkė patiekiama su virtomis bulvėmis, papuoštomis citrinų griežinėliais ir petražolėmis.

Keturioms porcijoms reikia keturių šviežių silkių, pusės šaukštelio druskos, keturių šaukštelių citrinos sulčių, 100 g sviesto, dviejų šaukštų kapotų petražolių lapelių, tiek pat pjaustytų svogūnų laiškų bei maltų baltųjų pipirų.

Kepta plekšnė su lašiniais

Žuvį nuplauti, nusausinti popieriumi ir apvolioti miltuose. Nukratyti miltų perteklių nuo žuvies gabalėlių ir sudėti juos vieną šalia kito.

Lašinius supjaustyti mažais kubeliais ir pačirškinti keptuvėje, kol jie virs spirgučiais. Spirgučius išimti, o keptuvėje kepti žuvį su likusiais riebalais. Po 4-5 minučių žuvį apversti, kelias minutes kepti kitą jos pusę, pasūdyti ir pabarstyti pipirais.

Iškeptą žuvį sudėti į pašildytas lėkštes. Spirgučius greitai pakaitinti su likusiais taukais ir jais apipilti žuvį. Papuošti citrina ir petražolėmis. Prieš patiekiant žuvį reikia truputį pakaitintoje orkaitėje pašildyti lėkštes, kad žuvis neatauštų ir neprarastų skonio.

Priedai: griežinėliais supjaustytų pomidorų, agurkų ir bulvių salotos. Salotas pagardinti druska, pipirais ir žiupsneliu cukraus.

Jei kepama žuvis priskrudo prie keptuvės, ją reikia nukelti nuo viryklės, kad šiek tiek atauštų.

Visas paruošimas trunka 25 minutes. Keturioms porcijoms reikia kilogramo žuvies (be galvų), kvietinių miltų, 125 g lašinių, vienos citrinos, petražolių.

Šaltas užkandis su rūkytu otu

Šalti užkandžiai su daržovėmis gali pakeisti pietus ar vakarienę. Vietoj oto galima vartoti tuną, jūros lydeką, skumbrę arba kitą karštai rūkytą žuvį.

Nulupti žuvies odą, išimti kaulus, ašakas ir supjaustyti gabaliukais. Kietai virtus kiaušinius nulupti ir supjaustyti griežinėliais. Pomidorus nuplauti ir supjaustyti skiltelėmis.

Paruošti užpilą: į dubenį su citrinų sultimis nuolat maišant supilti vandenį ir aliejų, pagardinti druska ir pipirais. Pievagrybius išgriebti iš marinato, nuvarvinti ir supjaustyti plonais griežinėliais. Šviežius pievagrybius galima šiek tiek apkepti.

Ant kiekvienos lėkštės pakloti po salotos lapą, sudėti žuvies gabalėlius, pievagrybius, druska bei pipirais pabarstytus pomidorus ir nusunktus šparagus.

Užkandį pagardinti užpilu, o virtų kiaušinių griežinėlius sudėti ant viršaus ir pabarstyti kapotais svogūnų laiškais.

Keturioms porcijoms reikės: 200 g karštai rūkyto oto, dviejų kietai virtų kiaušinių, 4 salotų lapų, trijų šaukštų citrinų sulčių, dviejų šaukštų aliejaus, 125 g konservuotų pievagrybių, dviejų mažų pomidorų, 200 g konservuotų šparagų, svogūnų laiškų.

Vyno gėrimas

Prie žuvies patiekalų naujamečiam stalui nebūtina patiekti tradicinį šampaną ar degtinę. Siūlome per 10 minučių paruošti vyno gėrimą. Šis skanus ir gaivus gėrimas patiekiamas šaltas gerai atšaldytose taurėse arba stiklinėse su šiaudeliu. Tam reikės litro baltojo ir tiek pat putojančio vyno, vienos citrinos, ledo kubelių.

Prieš ruošiant gėrimą vyną reikėtų bent 12 valandų palaikyti šaldytuve. Citriną kruopščiai nuplauti šepetėliu bei karštu vandeniu. Nusausinti popieriniu rankšluosčiu. Žievelę nulupti taip, kad išeitų viena labai plona ir ilga juostelė. Citrinos žievelę įdėti į stiklinį indą ir užpilti atšaldytu baltuoju vynu. Uždengti ir palaikyti 20 minučių, kad vynas įgautų citrinos skonio. Prieš patiekiant įpilti putojančio vyno ir įdėti ledo gabaliukų.

Parengė Romualdas PAULIUKEVIČIUS

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų