Žolinčių takeliu – į Lietuvos tūkstantmetį


2009-04-23
Virginija Skučaitė
Žolinčių takeliu – į Lietuvos tūkstantmetį

Šiandien, kai šv.Jurgis atrakins žemę ir mūsų sielas, Žolinčių akademijos vadovė Danutė Kunčienė pakvies kauniečius dalyvauti neįprastame kūrybos procese.

"Prie Šv.Jurgio bažnyčios 17 val. prasidėjus Jurginėms ir suliepsnojus aukure ugniai, imsime pirmuosius pavasario žiedus bei liaunas maumedžio šakeles ir tęsime sausį mano pradėtą darbą – ausime iš žolynų ilgą, 60 cm pločio kilimėlį, skirtą Lietuvos tūkstantmečiui", – aiškino D.Kunčienė.

Kaunietė kilimėlį pradėjo austi dar sausį – naudojo pušies, augančios namų kieme, šakeles. "Pagal garsiosios žolininkės Eugenijos Šimkūnaitės sudarytą medžių horoskopą pušis – sausį gimusiųjų medis. Manau, kad šiemet Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmečio proga į kilimėlį įausime visų E.Šimkūnaitės sudaryto horoskopo medžių ir krūmų šakeles bei beveik tūkstantį kitų mūsų krašto žolynų", – planais dalijosi D.Kunčienė.

Kaunietė kviečia prisijungti visus Lietuvoje ir už jos ribų gyvenančius žolinčius ir žolininkus, sveikos gyvensenos propaguotojus, bendruomenes bei pavienius žmones susivienyti ir bendromis jėgomis išausti Lietuvos takelį, kuriuo kažkada praėjo žoliaudami Vydūnas, Jonas Basanavičius, E.Šimkūnaitė, tėvas Stanislovas.

Beje, austi kilimėlius iš žolynų Danutę išmokė floristė Rita Bagdzevičiūtė, kuri šio ilgo ir kruopštaus darbo pabaigoje sukomponuos išaustus takelius į vieną, kad dovana Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmečiui būtų ne tik originali, rekordinio dydžio, bet ir įspūdinga grožio prasme.