Vizitėlėse išsiuvinėtas ilgesys ir viltis


2011-07-21
Lauryna Miškinytė
Vizitėlėse išsiuvinėtas ilgesys ir viltis

Mažytės audinio skiautelės, kruopščiose siuvinėtojo rankose virtusios atvirukais su maldos žodžiais, eilėmis ar nostalgišku vaizdeliu, – tai vizitėlės, daugiau kaip pusę amžiaus išsaugotos tylios pokario lietuvių pasipriešinimo liudytojos.

Šiuos originalius rankdarbius, dar vadinamus skrajutėmis, skiautelėmis, 1941–1953 m. kūrė sovietiniuose kalėjimuose ir lageriuose kalintos lietuvės, norėdamos pažymėti reikšmingas okupuotos Lietuvos ar jų pačių asmeninio gyvenimo datas, norėdamos išreikšti paramą artimajam.

Anot gausią vizitėlių kolekciją sukaupusio Justino Sajausko, kalinės jas siūdavo dažniausiai iš tamsaus satino – šiuo tikslu paaukodavo net ir paltų pamušalus. "Sunkiausia siuvinėti buvo kalėjimuose ir paskirstymo punktuose, kur buvo griežtai draudžiama ne tik siuvinėti, bet ir turėti siūlų ar adatą", – aiškino J.Sajauskas.

Ne vienas šių rankdarbių atkeliavo į Lietuvą, tačiau jei išsiųsti nepavykdavo, jo savininkas paslėpdavo it brangenybę šimtasiūlėje. Anot J.Sasnausko, taip paslėptą vizitėlę kaliniai išnešiodavę net po keliolika metų.

Kas: Paroda "Vizitėlės – pasipriešinimo liudininkės".

Kur:  V.Kudirkos viešosios bibliotekos Suaugusių vartotojų aptarnavimo skyriuje (Laisvės al. 57).

Kada: Iki liepos 29 d.