Vaikų parašytos pasakos


2008-05-13
Virginija SKUČAITĖ
Vaikų parašytos pasakos

Kauno lėlių teatre nebuvo vietos obuoliui nukristi – tiek prigužėjo suaugusiųjų ir jų atžalų į knygos „Lietuvos vaikų pasakos“ pristatymą.

„Kai metų pradžioje pasakiau etnologei Gražinai Kadžytei – Pasakų bobutei, kad mielai išleisčiau pačių vaikų parašytų pasakų knygą, šia idėja ji užkrėtė Lietuvos radijuje dirbančią Bernadetą Lukošiūtę, kurią visi žino kaip Tetą Betą. Per porą mėnesių į laidą „Tetos Betos viktorina“ ir leidyklą „Kalendorius“ vaikai atsiuntė pustrečio šimto laiškų su pasakomis“, – prisiminė leidyklos „Kalendorius“ direktorius Aurelijus Noruševičius.

Pasakėles vertino speciali komisija. Į knygą pateko 71 pasaka. Šiuos kūrinius parašė 4–12 metų vaikai iš įvairių Lietuvos vietovių. „Į knygą tilpo obelys, auginančios keptus obuolius, gudruoliai šuneliai, supratę, kas yra gerumas, sapnai, kuriais galima išsivalyti dantukus, ir daugybė kitų neįprastų dalykų. Netilpo į knygą tos pasakos, kurių herojus autoriai nusižiūrėjo iš užsieninių animacinių filmukų. Mūsų konkurso tikslas buvo patiems pažinti ir kitiems parodyti, kokia pasakų šalis yra Lietuva“, – kalbėjo G.Kadžytė. Vėliau Pasakų bobutė pakvietė vaikus pažiūrėti spektaklio „Žalias žalias obuoliukas“.

Leidykla „Kalendorius“ kiekvienam išspausdintos pasakos autoriui padovanojo po knygą. Iš Telšių rajono į knygos pristatymą su močiute atvažiavęs vienuolikmetis Ervinas Ubaitis, pamatęs joje išspausdintą savo pasaką „Džiaugsmo ašaros“, labai susijaudino. „Gal todėl Ervino pasaka visiems patiko, kad vaikas ją rašė širdimi“, – paaiškino geriausių pasakų penketuko autoriaus močiutė. Ervinas aprašė pasakišką būdą, kaip susigrąžinti iš užsienio ten dirbti išvažiavusius tėvus.

Šis unikalus Lietuvoje leidinys netrukus pasirodys knygynuose.