Šventė be džiaugsmo


2008-05-02
Marijana JASAITIENĖ
Šventė be džiaugsmo

Vakar vidudienį per Laisvės alėją iki Rotušės aikštės nužygiavusi negausi, bet spalvinga eisena priminė: Gegužės 1-oji – Tarptautinė darbininkų diena. Lietuvos profesinė sąjunga „Sandrauga“, surengusi jos minėjimą, kitos datos – Lietuvos įstojimo į Europos Sąjungą neminėjo.

„Už teisingą atlygį“, „Profesinės sąjungos, vienykitės“ – plakatus su tokiais šūkiais nešė eisenos dalyviai. Tarp jų buvo ir solidaus amžiaus žmonių, ir jaunuolių. Jie taip pat nešė vėliavas ir keturių spalvų balionus. Be Lietuvos vėliavos spalvų, ketvirtoji buvo balta.

Eisenai sustojus prie Muzikinio teatro, jos dalyviai padėjo baltų ir raudonų rožių žiedų ant plokštės Romui Kalantai atminti.

„Rotušės aikštėje išsiaiškinsime, kodėl būtina minėti Gegužės 1-ąją“, – bendražygius pakvietęs eiti tolyn pažadėjo Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ pirmininkas Kęstutis Juknis. Paklausus kodėl, ilgai galvojęs atsakė: „Visas pasaulis mini neišvengiamą kovą tarp darbo ir kapitalo.“

Pajudėjus kolonos priekyje važiavusiam „Gaz-69“ markės automobiliui ir užgrojus „Ąžuolyno“ pučiamųjų instrumentų orkestrui eisena tęsė žygį Senamiesčio link. Rotušės aikštėje vyko diskusijos apie teisingumą ir solidarumą, darbo žmogaus teises, skriaudas ir lūkesčius.