Staigmena mamai
Veretos Rupeikaitės nuotr.
Vasaros receptas
Abiturientas Ignas virtuvėje šeimininkauti pradėjo būdamas 15 metų. Jis niekada nėra gaminęs pagal receptą – pravėręs šaldytuvą įvertina, kokių yra produktų, ir imasi darbo. Tikslas – kad būtų jam pačiam skanu. Kulinarijos gudrybių išmokęs iš močiutės, jis kaskart mėgina eksperimentuoti. Antai Igno išrastu naminio majonezo receptu žavisi visi šio produkto paragavusieji. Gamindamas vaikinas vadovaujasi principu – naudoti mažiau druskos, daugiau prieskonių, žalios mėsos nemarinuoti. Ar patiekalas pavyks – jis užuodžia pagal kvapą.
Vieną karštą popietę jam norėjosi kažko ir sotaus, ir lengvo. Be to, nauju sukurtu patiekalu norėjo nustebinti mamą. Vakarop jai paskambino ir paragino: "Mama, greičiau važiuok namo, pagaminau vakarienę!"
4 vištų šlaunelės,
2 stiklinės ryžių,
1 morka,
1 svogūnas,
1 pomidoras,
1 saliero stiebas,
2 šaukštai grietinės,
prieskonių su ciberžole, druska.
Kol verda ryžiai, supjaustytas daržoves reikia pakepinti aliejuje keptuvėje, įdėti grietinės. Į pagamintą daržovių padažą sudėti išvirtus ir nusunktus ryžius, ant viršaus – vištų šlauneles. Patiekalo viršų reikia apibarstyti prieskoniais bei druska. Įpylus šlakelį vandens ir uždengus dangčiu, troškinti ant silpnos ugnies 20–30 min.