Lietuvis nustebino Tanzanijos prezidentą


2008-04-15
Virginija SKUČAITĖ
Lietuvis nustebino Tanzanijos prezidentą

Vargu ar gerai jaustųsi medžiojantys garsūs Lietuvos verslininkai ir valdžios vyrai, jei jiems tektų pamatyti Dariaus Slizevičiaus nuotraukų parodą, atidarytą „Topo centre“. Mat fotografuojantis verslininkas D.Slizevičius ne kartą yra kategoriškai pasisakęs prieš gyvūnų medžioklę. „Žmogus su šautuvu, valandų valandas tykantis gyvūno, patirtų didesnį malonumą pakeitęs šautuvą į fotoaparatą“, – įsitikinęs D.Slizevičius, pateikęs parodai net 110 nuotraukų iš Tanzanijos ir Ruandos gamtos draustinių.

Verslininkas fotografavo Afrikoje todėl, kad čia gyvoji gamta saugoma neaprėpiamuose plotuose. Čia gyvūnai įpratę prie fotografuojančių, nieko bloga jiems nedarančių žmonių. „Sunku patikėti, bet draustiniuose net maži paukšteliai nebijo žmonių – spokso į artėjantį fotoaparato objektyvą ir stebisi juo tol, kol nenuvirsta nuo šakos, – dalijosi įspūdžiais D.Slizevičius. – Bene ilgiausiai reikėjo tykoti su fotoaparatu, kai norėjau nufotografuoti žiovaujantį begemotą.“

Fotografas, su bendraminčiais atvykęs į Tanzaniją, nustebino netikėtai sutiktą šios šalies prezidentą, padėkojęs už draudimą medžioti šioje šalyje. Dėkojantis už tai, o ne šaudantis baltaodis labai nustebino Tanzanijos prezidentą. Beje, Lietuvoje medžiotojai gali užeiti į privatų mišką ir ten šaudyti numatyta tvarka žvėris ar paukščius.

„Dievas sukūrė nuostabų pasaulį, ne visi jį gali pamatyti. Tad kartu su Dariumi nutarėme užpildyti šią spragą surengę nuotraukų iš Afrikos gyvūnų gyvenimo parodą. Beje, Darius fotografavo „Canon EOS 5D“ fotoaparatu, kuriuo galima pasiekti maksimalią vaizdo kokybę, užfiksuoti unikalias akimirkas naudojant vaizdą priartinančią optiką“, – aiškino „Topo centro“ savininkas Giedrius Tomas Jarmalavičius. Jis neatsitiktinai paminėjo „Canon“ fotoaparatą, nes per visą parodos laiką (balandžio 10 – rugsėjo 1 d.) nuo kiekvieno „Topo centre“ nupirkto „Canon“ fotoaparato sumos 10 litų bus skirta Lietuvos zoologijos sodui. Būtent tai ir yra pagrindinis šios parodos tikslas. „Mes matėme, kaip gyvena gyvūnai laisvėje. Tad norime, kad Zoologijos sodo Kaune gyventojų sąlygos bent kiek būtų pagerintos“, – kalbėjo D.Slizevičius.

Paroda veikia ir Vilniaus bei Klaipėdos „Topo centruose“, greitkelio Vilnius–Kaunas atkarpoje ties Rumšiškėmis, panaudojus tam tikslui lauko stendus, kuriuose pateiktos iki maksimalaus dydžio padidintos D.Slizevičiaus nuotraukos.