Dovanų – oras prieš 50 metų


2009-02-07
Jurgita Šakienė
Dovanų – oras prieš 50 metų

Atsimeni, koks oras buvo, kai gimei? O būtų įdomu sužinoti? Tam nebūtina porą dienų naršyti interneto archyvuose, užteks į šventę pasikviesti išradingus svečius. Jie gal padovanos apipavidalintą orų aprašymą su komentarais.

Tokių Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Informacijos skyriaus vyr.specialistė Dalytė Skeivelienė įvairių jubiliejų proga yra prikūrusi šimtus. Per mėnesį tarnyba gauna apie 15 prašymų.

"Dažniausiai – penkiasdešimtmečio proga, todėl dabar nagrinėju 1959 metų orus", – pasakojo D.Skeivelienė. Beje, ji pastebėjo, kad ir prieš pusamžį žiema buvo ne ką šaltesnė nei šiųmetinė. "Tą sausį dieną būdavo 2 laipsniai šilumos, naktį nukrisdavo iki 3 laipsnių šalčio, o sniego buvo vienas centimetras", – prisiminė vieno iš jubiliatų gimtadienio orus.

Archyve surandama ne tik tai, kokia buvo oro temperatūra, bet ir pateikiama informacija apie vėjo greitį, kryptį, debesuotumą, kritulius, saulės spindėjimo trukmę, gamtos reiškinius, buvusius tą dieną. Užsakant būtina nurodyti įvykio datą ir tikslią vietą, nes oro sąlygos tuo pat metu įvairiose šalies vietose kartais labai skiriasi.

Tekstas su komentarais kainuoja 28 litus, be komentarų – tos dienos tik meteorologiniai duomenys – kiek daugiau nei 15 litų.