Dovanos Muzikos dienos proga


2008-10-02
Vaida Milkova
Dovanos Muzikos dienos proga

Minint Pasaulinę muzikos dieną, pirmą kartą įteikti apdovanojimai labiausiai Kauno muzikiniam gyvenimui nusipelniusiems kompozitoriams ir muzikams. Per Kauno menininkų namuose vykusią ceremoniją apdovanojimai "Tikra muzika" – diplomai ir simboliniai prizai – įteikti aštuoniems menininkams.

Kompozitorius Giedrius Kuprevičius apdovanotas už kūrybinį universalumą, dažnai šiuolaikinių lietuvių kompozitorių kūrinius atliekantis Kauno styginių kvartetas ir jo vadovas Saulius Bartulis – už šiuolaikinės muzikos populiarinimą. Kauno muzikinio teatro solistei Sabinai Martinaitytei apdovanojimas atiteko už kūrybinę ir pedagoginę veiklą.

"Ši muzikos pedagogė parengė visą plejadą mokinių, kurių ne vienas šiemet įvertintas tarptautiniu mastu – tai ir Liudas Mikalauskas, ir Egidijus Bavikinas, ir Erika Grigaitytė", – sakė muzikus vertinusios komisijos narė kompozitorė Dalia Kairaitytė. Jaunas Kauno muzikinio teatro solistas L.Mikalauskas įvertintas už ryškius sceninius proveržius. Kompozitorė Zita Bružaitė apdovanota už šiuolaikinę vokalinę, instrumentinę, chorinę muziką ir kūrinius vaikams; Kauno Vytauto Didžiojo bažnyčios kameriniam chorui "Cantate Domino" ir jo vadovui Rolandui Daugėlai apdovanojimas įteiktas už profesionalios chorinės muzikos sklaidą.

Įvertinti ir folkloro kolektyvo nuopelnai aktyvinant Kauno muzikinį gyvenimą – už tautinės muzikos paveldo saugojimą ir puoselėjimą apdovanotas Veterinarijos akademijos folkloro ansamblis "Kupolė" ir jo vadovas Antanas Algirdas Bernatonis. "Tai vienas garsiausių ir seniausių Lietuvos folkloro kolektyvų, geriausias šios srities kolektyvas Kaune. Džiaugiuosi, kad, vertinant kitų žanrų muziką, buvo prisimintas ir folkloras", – tvirtino komisijos narė etnologė Asta Vandytė.

Ceremonijos sumanytojas viešosios įstaigos "Be batų" vadovas Darius Straigis vylėsi, kad tokių muzikinių apdovanojimų tradicija Kaune prigis, ateityje renkant nusipelniusius muzikai asmenis dalyvaus kauniečiai, o apdovanotieji gaus ir piniginius prizus.