Automobilį apklijuos ąžuolo lapais


2009-06-27
Eglė Stankevičiūtė
Automobilį apklijuos ąžuolo lapais

Šiemet Lietuvos miškuose augantiems ąžuolams ramybės nebus: negailestingai medžio lapus rėžė ne tik švenčiantieji Jonines, tačiau jų dar daugiau bus sunaudota minint Lietuvos vardo tūkstantmetį.

Kaunietis Leopoldas Juozas Butkevičius, norėdamas garsinti tėvynės vardą, sieks rekordo – ant savo juodos spalvos automobilio "Renault Twingo" žada priklijuoti tūkstantį ąžuolų lapų. "Idėja kilo spontaniškai. Senovės lietuviai garbino ąžuolą ir laikė jį ištvermės, stiprybės ir taurumo simboliu. Būtent šių gerųjų medžio savybių linkiu ir Lietuvos žmonėms", – siekti rekordo vyrą paskatino faktas, kad ši akcija bus užfiksuota Lietuvos rekordų agentūros "Factum". Žinia apie Lietuvos vardą ir jos papročius tokiu būdu pasklis po visą pasaulį.

Paklaustas, ar nemano, kad, skindamas ąžuolų lapus, niokoja gamtą, kaunietis prasitarė, jog ši mintis buvo kilusi, tačiau, pasikonsultavus su gamtosaugininkais ir gavus pritarimą, vyro sąžinės balsas nutilo. Lietuvos patriotas tikina, kad niokoti medžių nesirengia, tačiau Panemunės šile augantys ąžuoliukai taip suvešėjo, jog tampa krūmais, o apkarpius nereikalingus medžių lapus ne tik kad nepadarys žalos, bet ir prisidės prie miško puoselėjimo.

L.J.Butkevičius nenutyli ir kylančių sunkumų. "Jau mėnesį darau eksperimentus, kokiu būdu lapus geriausia priklijuoti – ąžuolo lapų paviršius nėra lygus, tad parą juos reikia laikyti prislėgtus sunkiu daiktu", – kaunietis lapus prie automobilio žada tvirtinti krakmolo ir vandens mišiniu. Vakar Lietuvos patriotas užmerkė lapus, šiandien juos klijuos, o rytoj bus fiksuojamas rekordas.