Sėmenys, o ne jų aliejus, gali sumažinti cholesterolio kiekį


2009-09-14
DMN inf.
Sėmenys, o ne jų aliejus, gali sumažinti cholesterolio kiekį

Su maistu vartojant sveikus linų sėmenis, o ne sėmenų aliejų, gali sumažėti cholesterolio kiekis kraujyje, teigia mokslininkai, išnagrinėję daugelio tyrimų duomenis.

Sėmenys laikomi širdžiai naudingu maistu, kadangi jame yra daug omega-3 polinesočiųjų  riebalų rūgščių, skaidulinių medžiagų, virškinimui padedančios medžiagos lignano ir alfa-linoleninės rūgšties, kuri itin svarbi cholesterolio apykaitai.

Tačiau tyrimais apie sėmenų įtaką cholesterolio kiekiui kraujyje gauta prieštaringų rezultatų, praneša „Reuters Health“. 

Tai paskatino dr. Xu Lin iš Kinijos Mokslų Akademijos ir jo kolegas išanalizuoti 28 tyrimų, kuriuose dalyvavo per 1,5 tūkstančio vyrų ir moterų, rezultatus. Tiriamieji kasdien vidutiniškai vartodavo vieną arbatinį šaukštelį sėmenų arba sėmenų aliejaus.

Šios analizė rezultatai, kuriuos paskelbė žurnalas „American Journal of Clinical Nutrition“, sveikų sėmenų vartojimą susiejo su cholesterolio apskritai ir mažo tankio vadinamojo blogojo cholesterolio sumažėjimu.

Toks sumažėjimas buvo žymesnis moterims, ypač išgyvenančioms menopauzę, nei vyrams, taip pat žmonėms, kurių cholesterolio kiekiai tyrimų pradžioje buvo didesni.

Tačiau sėmenys nepadarė didesnio poveikio sveikatai kenksmingų trigliceridų ir gerojo cholesterolio kiekiams.

Kinų mokslininkų grupė taip pat pastebėjo, kad vartojant sėmenų lignino papildus (vidutiniškai apie 430 miligramų), sumažėjo cholesterolio ir  blogojo cholesterolio koncentracija, tačiau nemažėjo gerojo cholesterolio ar trigliceridų. Vartojant sėmenų aliejaus papildus, sumažėjimo nepastebėta. 

Tyrėjai apibendrina, kad valgyti sveikus linų sėmenis mitybos požiūriu būtų vertingas pasirinkimas.