Žemdirbiai grasinimų neatsisako


2003-05-30
Julius LENČIAUSKAS
Žemdirbiai grasinimų neatsisako

Vakar Žemės ūkio rūmuose susirinkę apskričių atstovai nutarė rengti ilgalaikes akcijas prie Seimo ir Vyriausybės

Keletą mėnesių vykstančios Vyriausybės ir žemdirbių batalijos dėl šiemet perpus sumažintų žemės ūkio produkcijos supirkimo kainų praktiškos naudos nedavė. Valstiečiai buvo nuvilioti, kaip vėliau paaiškėjo, melagingais pažadais.Todėl vakar, po keleto valandų diskusijų, buvo nuspręsta tęsti protesto akcijas Vilniuje. 

Ministras tribūnoje stiprinosi tabletėmis  

Į žemdirbių susirinkimą šįkart atvyko žemės ūkio ministras Jeronimas Kraujelis, keletas Seimo narių. Pakviestas į tribūną ministras joje išbuvo apie porą valandų, atsakinėjo į nemalonius ir sunkius klausimus ir atrodė nuvargęs. Vieną po kitos gėrė kažkokias tabletes. Nemenką dalį kalbos J.Kraujelis paskyrė padejavimams ir prisipažinimams, kad nemažai klydo. Į šį susirinkimą kvietęs finansų ministrę D.Grybauskaitę, Seimo Pirmininko pavaduotoją Česlovą Juršėną, bet šie kažkodėl ministrui palaikyti kompanijos nepanoro.

Kai kurie pareigūno teiginiai salės netenkino, todėl susirinkimui pirmininkaujančiam ŽŪR vadovui J.Ramonui reikėjo nemažai pastangų nuraminti įsiaudrinusius žmones. Ministras niekaip nenorėjo sutikti, kad smulkiems ir stambiems pieno tiekėjams už tos pačios rūšies pieną būtų vienoda supirkimo kaina. Potekstėje buvo galima suprasti, kad su tuo nesutinka pienininkai, kuriems iš smulkiųjų ūkininkų surinkti pieną reikia daugiau sąnaudų. Žmones papiktino teiginiai, kad į Vyriausybę net primygtinai kviečiami pieninių vadovai nesiteikia atvykti. Kiti, anot ministro, akiplėšiškai reikalauja padengti labai abejotinas išlaidas. Konstatuota, kad ministerijoje beveik nėra specialistų, kurie galėtų iš esmės patikrinti pieninių tikrąjį pelną, kurį godžiai valdo užsienio kapitalas.

Ministras, tarsi užsikirtusi plokštelė, vis kartojo, kad stengiasi padaryti taip, kad šiemet žemdirbių pajamos nebūtų mažesnės kaip praėjusiais metais. Tvirtino, kad penktadienį ir pirmadienį Vyriausybėje bus svarstomas valstybės biudžeto pakeitimo projektas, tačiau ar jo svarstyme galės dalyvauti išrinkti žemdirbių savivaldos atstovai, ministras tvirtai atsakyti negalėjo. 

Seimo narys siūlė prisiimti atsakomybę 

Pajutusi, kad valdančioji dauguma nepajėgi arba nenori išspręsti kaimo problemų, sukruto opozicija, pareiškusi, kad tik ji esanti pati didžiausia valstiečių užtarėja. Labai nepavyko Seimo nario R.Karbauskio atsiprašymai, kad jis, Valstiečių partijos aktyvistas, nedalyvavo žemdirbių akcijose. Pareiškė, kad premjeras A.Brazauskas jam niekada nekėlė pasitikėjimo. Netgi žadėjo Seime surinkti parašų dėl Vyriausybės atstatydinimo, nors pridūrė, kad taip padaryti kol kas nebus įmanoma. Tačiau susirinkimas jį apšaukė suinteresuotu verslininku, neatstovaujančiu kaimo daugumos nuomonei.

Kur kas didesnį pasisekimą turėjo Krikščionių demokratų partijos valdybos pirmininkas Petras Gražulis, kuris salėje išplatino raštą policijos komisarui, kuriame ragino “nenaudoti jėgos prieš žemdirbius, siekiančius apginti savo teisėtus reikalavimus”. Taip pat pateikė savo partijos pareiškimą, kuriame siūloma blokuoti ir ignoruoti stambiuosius prekybos centrus, ypač “VP Market”, kurie menkai sumoka ir dar apkrauna produktų tiekėjus neteisėtais mokesčiais.

Salė net plojimais pasitiko P.Gražulio pasiūlymą padaryti jį nepaklusnumo akcijų iniciatoriumi. “Tegul mane už tai sodina”, - didvyriškai pareiškė politikas. 

Žadėjo vėl sugrįžti ant kelio 

Dėl tolesnių veiksmų pasisakė visų Lietuvos regionų atstovai. Karingieji suvalkiečiai siūlė tuojau pat sugrįžti prie kelių blokavimo, kiti sakė, kad reikia palaukti birželio 10 dienos, kai bus aiškus biudžeto perskirstymas. Kai ką nustebino Šakių rajono mero ir kartu ūkininko prisipažinimas, kad jis su jį rinkusiais žmonėmis visada bus kartu. Dar kiti entuziastingai siūlė blokuoti muitines ir tuo pačiu metu “iki pergalingos pabaigos” rengti piketus prie valdžios įstaigų Vilniuje. Tačiau daugiausiai balsų surinko pasiūlymas - po organizacinio komiteto ženklo masiškai susirinkti prie Seimo ir Vyriausybės. Tai jie, valstiečių manymu, yra didžiausi jų ūkininkavimo nesėkmių kaltininkai. Be to, nutarė, jeigu ir po biudžeto perskirstymo nebus skirta net keliskart pažadėtų 140 milijonų litų pieno supirkimo kainų sureguliavimui, tada vėl bus sugrįžta prie muitinių blokavimo, kaip paskutinės protesto priemonės.

Kalbėtojai pabrėžė, kad ekstremaliose situacijose, jų nuomone, pasireiškė kai kurių valstiečių savivaldos atstovų netinkamas elgesys, todėl jiems pasiūlyta nuo vadovavimo nepaklusnumo akcijoms susilaikyti.

Susirinkimo oratoriai kalbėjo ir apie tai, kad Vyriausybė grasina nutraukti Žemės ūkio rūmų finansavimą, kad aktyviausi protesto akcijų dalyviai “netikėtai” sulaukė valdžios pasiųstų revizijų. Todėl šiais klausimais buvo priimtos atitinkamos rezoliucijos, kurios bus įteiktos Seimui ir Vyriausybei.