Traukinių mėgėjai atostogauja pigiau


2008-06-09
Jū­ra­tė Žuo­ly­tė
Traukinių mėgėjai atostogauja pigiau

To­li­mos ša­lys vi­lio­ja, ta­čiau jas pa­ma­ty­ti lei­džia ne kiek­vie­no ki­še­nė. Per­nai va­sa­rą trau­ki­niu de­vy­nias ša­lis ap­lan­kiu­si po­ra džiau­gia­si ke­lia­vu­si be pa­to­gu­mų, bet neiš­lei­du­si nė 5000 li­tų.

La­biau vi­lio­ja jau­ni­mą

Per­nai stu­den­tė Re­na­ta Bal­tuš­ko­ny­tė su drau­gu Liu­du trau­ki­niais po Eu­ro­pą ke­lia­vo tris sa­vai­tes.

„Už bi­lie­tus mo­kė­jo­me po maž­daug 300 eu­rų ir ap­lan­kė­me de­vy­nias ša­lis. Ži­no­ma, bu­vo ir ki­tų iš­lai­dų: mais­tas, nak­vy­nė, ne­nu­ma­ty­tos smulk­me­nos. Ta­čiau jei bū­tu­me skri­dę lėk­tu­vu, bū­tu­me ga­lė­ję sau leis­ti pa­ma­ty­ti tik vie­ną ša­lį", - di­džiau­sią ke­lio­nių trau­ki­niu pri­va­lu­mą įvar­di­jo R.Bal­tuš­ko­ny­tė.

Ne pa­slap­tis, kad ke­lio­nes trau­ki­niu daž­niau­siai ren­ka­si jau­ni­mas - jiems tai­ko­mos di­de­lės nuo­lai­dos. As­me­nims iki 26 me­tų tarp­tau­ti­nis trau­ki­nių bi­lie­tas mė­ne­siui kai­nuo­ja 399 eu­rus, o vy­res­niems - 599 eu­rus.

Kruopš­čiai su­da­ran­tys sa­vo ke­lio­nės pla­nus poil­siau­to­jai su­tau­po pirk­da­mi pi­ges­nius bi­lie­tus, ku­rie lei­džia va­žiuo­ti ke­le­tą die­nų per mė­ne­sį - pa­vyz­džiui, už pen­kias die­nas jau­ni­mui rei­kia mo­kė­ti 159 eu­rus.

Tarp­tau­ti­niai trau­ki­nių bi­lie­tai „In­ter­Rail" ga­lio­ja 31 Eu­ro­pos ša­ly­je. Ži­no­ma, vi­sų jų net tu­rint vi­są mė­ne­sį ga­lio­jan­tį bi­lie­tą ap­lan­ky­ti neį­ma­no­ma. „Pa­tys žmo­nės pa­si­ren­ka, ar jie la­biau no­ri iš­nar­šy­ti ku­rią nors vie­ną ša­lį, ar ap­lan­ky­ti jų kuo dau­giau", - sa­kė kom­pa­ni­jos „Li­tu­ri­mex", Lie­tu­vo­je pla­ti­nan­čios trau­ki­nių bi­lie­tus, di­rek­to­rė Gab­rie­lė Sas­naus­kai­tė-Ja­nu­le­vi­čie­nė. Ke­lio­nę trau­ki­niais teks pra­dė­ti Len­ki­jo­je, nes Lie­tu­va nė­ra pri­si­jun­gu­si prie „In­ter­Rail" sis­te­mos.

Pa­pil­do­mos iš­lai­dos

Tai­gi, sa­ky­ki­me, jau džiau­gia­tės įsi­gi­ję pa­ly­gin­ti ne­bran­gius bi­lie­tus. Ta­čiau to ne­pa­kan­ka su­pla­nuo­ti ke­lio­nės biu­dže­tą.

„Iš­va­žiuo­da­mi bu­vo­me su­pla­na­vę, kad nak­vo­si­me ar­ba va­žiuo­da­mi nak­ti­niais trau­ki­niais, ar­ba kem­pin­guo­se. Ta­čiau vis­ko at­si­tik­da­vo. Pa­vyz­džiui, Švei­ca­ri­jo­je pra­pliu­pus lie­tui vie­toj pa­la­pi­nės tu­rė­jo­me nuo­mo­tis na­me­lį, ku­ria­me jau mie­go­jo dau­gy­bė ki­nų", - šyp­so­jo­si ke­lio­nę pri­si­mi­nu­si R.Bal­tuš­ko­ny­tė.

Ne­ma­žą iš­lai­dų da­lį su­da­rė ir ke­lio­nės po mies­tus. Trau­ki­niais ga­li­ma pa­siek­ti skir­tin­gus mies­tus, ta­čiau pa­si­rin­kus ki­tas vie­šo­jo trans­por­to prie­mo­nes ten­ka mo­kė­ti pa­pil­do­mai.

Mais­to kai­nos Va­ka­rų Eu­ro­po­je taip pat sky­rė­si nuo lie­tu­viš­kų. O į kup­ri­nę mais­to daug ne­pri­sik­rau­si - ji ir taip pa­kan­ka­mai sun­ki. „Jei bū­tu­me val­gę ka­vi­nė­se, ke­lio­nės iš­lai­doms nea­be­jo­ti­nai rei­kė­tų po­ra tūks­tan­čių li­tų dau­giau", - per­spė­jo mer­gi­na.

Ven­gian­tiems pa­pil­do­mų iš­lai­dų Re­na­ta pa­ta­rė iš anks­to re­zer­vuo­ti ke­lio­nės bi­lie­tą: „Kai at­vy­ko­me į Pa­ry­žių, va­ka­re bi­lie­tų iš­vyk­ti jau ne­be­bu­vo. Už mo­te­lį bū­tų rei­kė­ję mo­kė­ti ma­žiau­siai 50 eu­rų, nu­spren­dė­me tie­siog pra­vaikš­čio­ti vi­są nak­tį. Ki­tą kar­tą bi­lie­tais rū­pi­no­mės iš anks­to."

Sus­tip­rin­ta bi­lie­tų ap­sau­ga

Dar prieš po­rą me­tų itin kles­tė­jo trau­ki­nių bi­lie­tų klas­to­ji­mas. „Klau­sė­me bend­ra­ke­lei­vių, kiek iš jų va­žiuo­ja su tik­rais bi­lie­tais. To­kių bu­vo vos ke­le­tas. Juk vos už ke­lis šim­tus li­tų ga­lė­jai nu­si­pirk­ti be­veik ne­si­ski­rian­tį ne­tik­rą bi­lie­tą", - pa­sa­ko­jo ne­no­rė­jęs pri­si­sta­ty­ti vai­ki­nas, ku­ris pa­ts pa­si­nau­do­jo to­kia ga­li­my­be.

Ta­čiau to­kių ke­lio­nių lai­kas, pa­sak or­ga­ni­za­to­rių, jau bai­gė­si. „Klas­to­ji­mo pro­ble­ma bu­vo tik­rai di­de­lė, to­dėl na­tū­ra­lu, kad te­ko im­tis rim­tų prie­mo­nių. Vi­so­je Eu­ro­po­je su­stip­rin­ta bi­lie­tų ap­sau­ga, ant bi­lie­to yra ne tik var­das ir pa­var­dė, bet ir pa­so nu­me­ris. Kar­tu su elekt­ro­ni­niu bi­lie­tu rei­kės pa­teik­ti ne tik as­mens ta­pa­ty­bės, bet ir ban­ko kor­te­lę, įro­dy­ti, kad tik­rai mo­kė­jo­te už bi­lie­tą", - per­spė­jo G.Sas­naus­kai­tė-Ja­nu­le­vi­čie­nė.