Sodininkų turtas gali brangti


2008-04-15
Sodininkų turtas gali brangti

Per ketverius metus trunkantį konfliktą su elektros skirstymo bendrovėmis sodininkai pasiekė pirmąją pergalę. Jie siekia įrodyti, kad soduose esantys elektros įrenginiai – pernelyg nuvertinti.

Už turtą reikalauja primokėti

Pagrindiniu energetikų ir sodininkų ginčų objektu tapusi turto skaičiavimo metodika bus peržiūrėta. Taip nuspręsta Ūkio ministerijoje vykusiame darbo grupės pasitarime.

Prieš ketverius metus priimtas Sodininkų bendrijų įstatymas įpareigojo sodininkus parduoti energetikams kadaise už savo lėšas soduose įrengtas elektros perdavimo ir skirstymo linijas. Tačiau, skirstomųjų tinklų bendrovių skaičiavimais, visa įranga nusidėvėjusi tiek, kad sodininkai bendrovėms turėtų dar primokėti, kad šios minėtą turtą sutiktų perimti. Surinkti pinigai esą būtų skirti elektros tinklams atnaujinti.

Iš daugiau nei tūkstančio sodininkų bendrijų elektros skirstymo bendrovės suskaičiavo jau beveik 200 jų turtą. Rytų skirstomieji tinklai (RST) neigiamai įvertino 37, o VST – 45 bendrijų elektros įrenginius.

Sumos nuolat keičiasi

Sodininkai tikina, kad energetikai nepagrįstai reikalauja sumokėti už perimamą turtą.

„Vieną dieną jie (elektros skirstymo bendrovių atstovai – red. past.) sako, kad reikia primokėti pusę milijono, kai pasipiktiname – 200 tūkst. litų. Nėra jokių nepriklausomų vertintojų. Jie patys ateina, viską apskaičiuoja. Kaip mums žinoti, kad tie skaičiai nėra paimti iš oro“, – piktinosi Lietuvos sodininkų bendrijų asociacijos pirmininkas Eidigintas Germanavičius.

Energetikai atsikerta, kad viskas daroma pagal matematines skaičiavimo metodikas ir jokių apgavysčių negali būti. Sodininkai mano, kad energetikai parengė tik sau naudingas skaičiavimo formules.

Taiko skirtingas metodikas

Bandydami užginčyti elektros skirstymo bendrovių vertinimus sodininkai į pagalbą pasikvietė mokslininkus.

Kauno technologijos universiteto (KTU) profesorius Rimantas Deksnys nusistebėjo, kad VST ir RST naudoja skirtingas metodikas.

„Nesakau, kad jos neteisingos, tačiau formulės gana keistos. Suvartota energija dalijama iš kažkokio neaiškaus koeficiento, tam tikri rodikliai sumuojami, nors neturėtų to būti. Be to, daiktas niekada nenusidėvi iki minusinės vertės. Mano nuomone, metodiką reikėtų tobulinti“, – išvadas apibendrino mokslininkas.

„Suprantu, kad verslininkams nesvarbu, iš kurios kišenės imti, kad tik daugiau pinigų, bet jie turi suprasti, kad žmonės neturi tokių sumų. Šį klausimą reikia spręsti kitaip, ieškoti bendrų išeičių“, – sodininkus palaikė Seimo narė Laima Mogenienė.

Nauja darbo grupė

Išklausęs abiejų pusių argumentus, Ūkio ministerijos Energetikos departamento direktorius Algimantas Zaremba pasiūlė kurti mažesnę darbo grupę – skirti po vieną atstovą iš VST ir RST bei du sodininkų atstovus. Jiems talkins profesorius R.Deksnys. Šie penki asmenys tobulins skaičiavimo metodiką.

RST finansų direktorius Arvydas Zakalskis priešinosi šiam sumanymui. „Kam keisti tą metodiką? Kam ji netinka? Energetikams ji tinka“, – sakė jis.

Susitikime pasiektas dar vienas kompromisas. Soduose esančiai elektros įrangai remontuoti ketinama ieškoti pinigų iš ES struktūrinių fondų. Tai gerokai sumažintų finansinę sodininkų naštą. Mat jiems reikėtų skirti tik 20 proc. elektros tinklams atnaujinti reikalingų lėšų. Po 40 proc. skirtų ES ir elektros skirstymo bendrovės.