Penktadaliu išaugo užsienio prekybos deficitas


2008-06-09
kaunodiena.lt
Penktadaliu išaugo užsienio prekybos deficitas

Sausio-balandžio mėnesiais iš Lietuvos eksportuota 17,6 mlrd. litų vertės prekių, o importuota 24,3 mlrd. litų vertės prekių. Negalutiniais muitinės deklaracijų ir Intrastato ataskaitų duomenimis, Lietuvos užsienio prekybos deficitas sudarė 6,7 mlrd. litų ir buvo penktadaliu didesnis nei pernai tuo pačiu laikotarpiu.

Eksporto augimui įtakos turėjo apdorotų naftos alyvų ir alyvų, gautų iš bituminių mineralų, trąšų, javų eksportas. Importo augimą lėmė žalios naftos ir gamtinių dujų, antžeminio transporto priemonių, mašinų ir mechaninių įrenginių bei jų dalių importas.

Svarbiausi Lietuvos eksporto partneriai buvo Rusija, Latvija, Vokietija, Danija. Svarbiausi importo partneriai - Rusija, Vokietija, Lenkija, Latvija.

Didžiausią Lietuvos eksporto dalį sudarė mineraliniai produktai, mašinos ir mechaniniai, elektros įrenginiai, chemijos pramonės ir jai giminingų pramonės šakų produkcija. Didžiausią importo dalį sudarė mineraliniai produktai, mašinos ir mechaniniai, elektros įrenginiai, transporto priemonės ir pagalbiniai transporto įrenginiai.