Nurėžtas notarų atlygis


2008-02-13
Nurėžtas notarų atlygis

Teisingumo ministro sprendimu, notarams nuo 50 tūkst. iki 20 tūkst. litų sumažintas maksimalus atlygis už nekilnojamojo turto sandorių tvirtinimą.

Naudinga didiesiems

Atlyginimai notarams mažinami jau ketvirtą kartą per pastaruosius keturiolika mėnesių. Tai piktina notarus, kurių įsitikinimu, įkainiai keičiami neatlikus jokių skaičiavimų.

„Mūsų žiniomis, auditas dar neužsakytas, o patiems notarams samdyti nepriklausomų ekspertų neleista“, – skundėsi Notarų rūmų prezidentė Daiva Lukaševičiūtė.

Anot pašnekovės, vasario 20-ąją įsigaliosiantis teisingumo ministro Petro Baguškos įsakymas naudingiausias didiesiems rinkos dalyviams. „Didžiausią leistiną atlygį notarai gauna tvirtindami daugiau nei 10 mln. litų vertės siekiančius sandorius, todėl įkainių mažėjimas naudingas tik stambiojo kapitalo įmonėms ir užsienio investuotojams“, – sakė notarė.

Notarų rūmų duomenimis, stambių sandorių sostinėje sudaroma apie 0,2 proc. iš visų notarinių veiksmų. Lietuvos mastu šis skaičius tesiekia 0,01 proc.

Be socialinių garantijų

Notarai pabrėžia, kad reikia aiškiai atskirti, kur yra teisininko atlyginimas ir kur pajamos. „Iš gaunamų pajamų notarai samdo darbuotojus, įrengia ir išlaiko biurus pagal griežtus Teisingumo ministerijos nustatytus reikalavimus. Šios srities teisininkai neturi jokių socia-
linių garantijų, todėl privalo taupyti pensijai, ligos atvejui“, – guodėsi D.Lukaševičiūtė.

Pasak pašnekovės, 83 proc. notarų veiklos yra nuostolinga ir finansuojama iš lėšų, gautų tvirtinant stambius sandorius.

Teisininkai skundžiasi ir tuo, kad jiems privalu taikyti nuolaidas socialiai remtiniems asmenims, našlaičiams ir neįgaliesiems.

„Kitas žingsnis reglamentuojant notarų veiklą būtų aiškiai nustatyti, kas yra socialiai remtini asmenys ir kokios jiems turi būti taikomos lengvatos. Manau, kad nuolaidos turėtų būti finansuojamos iš valstybės biudžeto“, – sakė įsakymo rengimo darbo grupėje dalyvavęs Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos teisininkas Mindaugas Žiūkas.

Didins konkurencingumą

Valdininkai pripažįsta, kad iki šiol galiojusi tvarka nebuvo visai skaid-ri. „Nuo pat notarinės praktikos pradžios Lietuvoje paslaugų kainos nustatomos neskaičiavus. Lieka tik spėlioti, kaip jos tokios atsirasdavo“, – sakė teisingumo ministro patarėjas Mantas Varaška.

Šį kartą, pašnekovo žodžiais, buvo atsižvelgta į notarų finansines ataskaitas ir Registrų centro duomenis.

„Ne paslaptis, kad notarai veržėsi į didesnius miestus siekdami pelningų nekilnojamojo turto sandorių. Sulyginus jų pajamas galbūt daugiau notarų dėmesio sulauktų mažesnės savivaldybės“, – svarstė teisingumo ministro patarėjas.

Ministerijos skaičiavimu, dėl naujojo įsakymo notarų pajamos sumažės apie 10–15 proc. ir skaudžių padarinių tai esą nesukels.