"Maxima" kelyje – Konkurencijos taryba


2008-09-19
BNS, KD inf.

Didžiausią šalyje mažmeninės prekybos tinklą valdanti bendrovė "Maxima LT" turės nutraukti kai kurių patalpų, kuriose veikia jos parduotuvės, nuomos sutartis arba jas parduoti. Patalpos buvo išsinuomotos arba įsigytos 2002–2006 metais.

Konkurencijos taryba ketvirtadienį įpareigojo bendrovę nutraukti tokias sutartis Vilniuje, Klaipėdoje ir Marijampolėje. Sprendimas priimtas atsižvelgus į tai, kad koncentracijos laipsnis šių miestų mažmeninės prekybos rinkose padidėtų ir būtų sukurta dominuojanti padėtis ar itin apribota konkurencija, pranešė taryba.

"Galima alternatyva – arba perleisti nuomos teisę į patalpas tretiesiems asmenims, arba parduoti ar išnuomoti bendrovei priklausančias patalpas. Konkurencijos taryba taip pat nustatė, kokiais terminais ir tvarka turi būti įvykdyti įpareigojimai", – rašoma pranešime.

Taryba neskelbia, kurias patalpas nurodyta parduoti ar nutraukti jų nuomos sutartis ir per kiek laiko bendrovė turi tai padaryti. Europoje paprastai tokiems įpareigojimams įvykdyti suteikiama iki vienų metų laiko. Tačiau Konkurencijos taryba leido "Maximai" išsinuomoti patalpas Kaune, Palangoje, Kėdainiuose ir Šilutėje.

Konkurencijos taryba tęsia birželį pradėtą tyrimą, ar "Maxima LT" nepažeidė Konkurencijos įstatymo, nepranešusi tarybai apie 2002–2006 metais įsigytas ir išsinuomotas visas minėtas patalpas. Jei bus nustatyta, kad įmonė pažeidė įstatymą, jai gali būti skirta bauda.

Skaičiai ir faktai

"Maxima LT" šiemet Lietuvoje atidarė 11 naujų parduotuvių ir planuoja atidaryti dar keturias. Šiuo metu bendrovei iš viso priklauso 230 parduotuvių.
"Maxima LT" šiemet birželį už 161 mln. litų pardavė dalį nekilnojamojo turto ir žemės Norvegijos investicinės bankininkystės bendrovei "Verdispar".
"Maxima" grupės apyvarta pirmąjį šių metų pusmetį buvo 4,794 mlrd. litų (su pridėtinės vertės mokesčiu) – 31,6 proc. daugiau nei 2007-ųjų sausio–birželio mėnesiais.