Lietuvos įmonės siūlys sraigių produktus


2003-08-22
Lietuvos įmonės siūlys sraigių produktus

BNS. Trys Lietuvos sraigių perdirbimo įmonės, turinčios leidimus produkciją eksportuoti į Europos Sąjungą (ES), kol kas į užsienį gabena tik perdirbtą produkciją, kuriai netaikomas muitas, o Lietuvai tapus ES nare, šiai rinkai ketinama pasiūlyti ir Lietuvoje pagamintų sraigių produktų.

Vilniaus apskrities sraigių perdirbimo įmonės “Kamargo” vadovas Marius Andrijauskas BNS sakė, kad bendrovė per 50 dienų sezoną, kuris truko gegužę ir birželį, perdirbo apie 280-290 tonų sraigių.

Bendrovė perdirba ne tik Lietuvoje surinktas sraiges, bet ir importuotas iš Latvijos, Rusijos, Ukrainos. M.Andrijausko teigimu, perdirbtą produkciją įmonė eksportuoja į Prancūziją.

“Ateityje ketinama gaminti gatavus sraigių produktus, nes dabar gabename tik perdirbtą žaliavą, kuriai netaikomi muitai. Tuo tarpu Lietuvai tapus ES nare muitų neliks ir sraigių gaminiams”, - sakė M.Andrijauskas.

Anot jo, bendrovė ketina parengti projektą dėl gatavų sraigės produktų gamybos. Šį projektą iš dalies ketinama finansuoti ES SAPARD programos lėšomis.

“Kamargo” apyvarta pernai siekė 2,5 mln. litų.

Nuo 1991-ųjų sraigių perdirbimu užsiimančios Vilniaus apskrities bendrovės “Gudukas” direktorius Arvydas Liutkus sakė, kad šiemet bendrovė perdirbo apie 400 tonų sraigių.

“Šiemet mums skirta 200 tonų sraigių rinkimo kvota Lietuvoje, 100 tonų sraigių perdirbome kitai įmonei, o dar 100 tonų importavome iš kitų šalių”, - sakė jis.

Sraigės įvežamos iš Latvijos, Moldavijos, Rusijos, Baltarusijos.

Pasak A.Liutkaus, sraigių rinkimas yra ribojamas kvotomis, ir jeigu 1991 metais visos įmonės Lietuvoje gavo 60-80 tonų sraigių surinkimo kvotą, tai šiemet ji siekė 650 tonų.

Didžioji dalis bendrovės perdirbtų sraigių eksportuojama į Prancūziją, taip pat - į Italiją, Vokietiją, Daniją, Beniliukso šalis, Kanadą ir JAV. “Guduko” apyvarta pernai siekė apie 2 mln. litų.

A.Liutkaus teigimu, sraigių perdirbimo verslas yra sezoninis, todėl bendrovė ketina užsiimti ir šaldytų uogų perdirbimu.

“Sraigių perdirbimas užtrunka 6-8 mėnesius, todėl siekdami išvengti sezoniškumo nusprendėme užsiimti šaldytų uogų verslu. Tam parengėme ES SAPARD projektą ir birželį pasirašėme sutartį”, - sakė A.Liutkus.

Pasak jo, pirmasis etapas jau įgyvendintas ir uogos jau šaldomos. Projekto vertė siekia apie 800 tūkst. litų, bendrovė iš viso turėtų gauti 378,706 tūkst. litų paramos.

Molėtuose esanti sraigių perdirbimo bendrovė “Arčia”, užsiimanti miško gėrybių supirkimu ir perdirbimu, šiemet jau perdirbo apie 220 tonų sraigių. Iš jų - 120 tonų surinktos Lietuvoje, likusios įvežtos iš Moldavijos, Rusijos, Baltarusijos.

“Arčios” sraigių perdirbimo cecho vadybininkas Juozas Giedraitis BNS sakė, kad dabar bendrovė gaminamus pusfabrikačius eksportuoja į Italiją, Graikiją, Prancūziją, tuo tarpu Lietuvai tapus ES nare ketinama gaminti gatavus sraigių produktus.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojas Darius Remeika sakė, kad netradicine veikla užsiimančiai įmonei yra lengviau gauti leidimą eksportuoti į ES, nes užtenka šalies atitinkamos institucijos rekomendacijos.

“Užtenka, kad kompetentinga institucija patikrintų ir garantuotų, kad laikomasi pagrindinių ES reikalavimų. Tokioms įmonėms nėra labai griežtų reikalavimų, yra bendrieji, bet specialiųjų, kaip žuvies ar pieno perdirbimo įmonėms, nėra”, - sakė D.Remeika.