Lietuviški paaiškinimai iškabose bus privalomi


2003-05-24
Lietuviški paaiškinimai iškabose bus privalomi

BNS. Seimas priėmė parlamentaro Rolando Pavilionio inicijuotą Vartotojų teisių gynimo įstatymo pataisą, numatančią privalomus paaiškinimus lietuvių kalba įmonių ir įstaigų iškabose bei draudžiančią naudoti neaiškias iškabas.

Už tai, kad prekybos ir paslaugų įmonių patalpų išorėje privalo būti valstybine kalba nurodytas prekių ar paslaugų pobūdis, balsavo 45 Seimo nariai, prieš - 13, penki susilaikė.

Pataisai įsigaliojus, pavyzdžiui, šalia iškabos “Hotel Lietuva” arba vietoj jos turės būti iškaba “Viešbutis Hotel Lietuva”, o šalia (arba vietoj) iškabos “Restaurant Neringa” turės atsirasti “Restoranas Neringa”. Pagal dabartinę tvarką visa informacija apie prekes bei paslaugas vartotojams turi būti pateikta lietuviškai, išskyrus atvejus, kai prekių ir paslaugų vartojimo būdai yra tradiciškai žinomi.

Viešbučių ir restoranų asociacijos vykdomoji direktorė Eglė Dilkienė naujas nuostatas dėl piliečių informavimo apie įmonės teikiamų paslaugų pobūdį pavadino “nekorektiškomis ir neprofesionaliomis”.

“Viešbučių ir restoranų verslo atstovai, kurių daugelis valdo tarptautinėms viešbučių ir restoranų grandinėms priklausančias įmones ar savo verslo sampratą sieja su visiems gerai žinomais nelietuviškais prekių ženklais ar žodžių junginiais, turės nemažai papildomų išlaidų iškaboms ir kitai reklaminei medžiagai pakeisti”, - BNS tvirtino E.Dilkienė.

Pasak R.Pavilionio, priėmus įstatymo pataisą, Lietuvoje atsiras tai, kas yra kiekvienoje civilizuotoje šalyje - šalia įmonės pavadinimo nacionaline kalba bus nurodyta, ir kuo ji prekiauja ar kokias paslaugas teikia. Jo teigimu, sugriežtinti iškabų pateikimą Seimą privertė “menkas verslininkų išprusimas ir noras vaidinti europiečius”.

“Pavadinimai “Coca-Cola Plazza”, “Forum Palace” ar panašūs į juos neturi nieko bendra su teikiamomis paslaugomis. Prancūzijoje net neįsivaizduojama, kad šalia net labai įmantraus pavadinimo kino teatro nebūtų parašyta prancūziškai, kad čia yra kinas”, - sakė R.Pavilionis. Centristų lyderio Kęstučio Glavecko teigimu, Seimas, ketvirtadienį įteisinęs privalomą lietuvių kalbos naudojimą iškabose ir neaiškių iškabų draudimą, pasielgė “senamadiškai” ir sudarė prielaidas kyšininkavimui.

Lietuvos pramonininkų konfederacijos Ekonomikos ir finansų departamento direktoriaus Andriaus Nikitino teigimu, dirbtinis siekimas “kiekybiškesnės lietuviškų žodžių persvaros” iškabose jokiu būdu nepadarys jų aiškesnių.

Seimo Jungtinė ir liberalų frakcija pareiškė neatmetanti galimybės dėl įstatymo pataisų vetavimo kreiptis į prezidentą Rolandą Paksą. Jeigu šalies vadovas Seimo pataisytą Vartotojų teisių gynimo įstatymą atsisakys vetuoti, nelietuviškų ir neaiškių iškabų draudimas įsigalios nuo jo pasirašymo dienos.