Lietuviai į Afriką žengia su dviem milijardais litų


2007-05-19
Dainoras LUKAS
Lietuviai į Afriką žengia su dviem milijardais litų

“Achemos grupė” domisi galimybe statyti trąšų gamyklą Nigerijoje

Afrikos žiniasklaida pranešė apie įspūdingus “Achemos grupės” užmojus. Statistikos departamento duomenimis, iki šiol Lietuva nėra investavusi nė į vieną Afrikos valstybę, todėl pirmasis žingsnis į juodąjį kontinentą kelia didelį susidomėjimą.

Skaičiai stulbina

Interneto dienraštis “Daily Trust” teigia, kad Lietuvos kompanija ketina investuoti 800 milijonų JAV dolerių (apie 2,04 mlrd. litų) į trąšų gamyklą, uostus, nepriklausomus energijos šaltinius ir kurti žiniasklaidos priemones.

Keletas skaičių palyginimui - visos tiesioginės Lietuvos investicijos užsienyje 2000-2005 metais siekė 2,098 mlrd. litų. Rusija nuo 2000 iki 2007 metų pradžios į Lietuvą investavo 1,8 mlrd. litų.

Iki šių metų pradžios Lietuvos įmonės į užsienį buvo investavusios 3,1 mlrd. litų, dažniausiai - į Latviją, Rusiją, Lenkiją, Ukrainą, Estiją.

“Achemos grupė” patvirtino, kad jų delegacija išvykusi į Nigeriją. “Trys vadovai yra ten, bet jie dar neturi įgaliojimų ką nors paskelbti. Tačiau informaciniai pranešimai nėra blefas”, - sakė “Achemos grupės” atstovė Virginija Dunauskienė.

Anot jos, susitikimai Nigerijoje - kol kas tik žvalgytuvės. “Mūsų interesas yra trąšų gamykla, kol kas tiek galiu pasakyti. Nėra kalbama apie konkrečias sumas, tai tik pradžia”, - sakė V.Dunauskienė.

“Achemos grupė” valdo 94,95 proc. “Achemos” akcijų. 51 proc. koncerno akcijų turi “Achemos grupės” ir Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Bronislovas Lubys. Koncerno, kuris valdo 40 bendrovių, pajamos praėjusiais metais viršijo 2,56 mlrd. litų.

Talkina ambasadorius Rusijoje

Afrikos žiniasklaida pranešė, kad atvykti į Nigeriją “Achemos grupės” atstovus pakvietė Nigerijos ambasadorius Rusijoje Danas Suleimanas, kuris lydi lietuvius šioje šalyje.

Apie tai paskelbta Nigerijos investicijų skatinimo komisijos pranešime. Komisijos atstovas Džoelas Atahas gyrė “Achemą” už susidomėjimą investuoti Nigerijoje. Minėta komisija tikino, kad Nigerijos ekonomika yra liberalizuota, todėl čia sudarytos geros sąlygos visiems investuotojams, išskyrus bandančiuosius prekiauti narkotikais, ginklais ar amunicija.

Komisijos vadovas Gajis Belos tikino, kad investicijos Nigerijoje yra pelningiausios Afrikoje, nes šalis turi didelę rinką, nemažai išsilavinusios ir nekvalifikuotos darbo jėgos.

Beje, anglų kalba leidžiamas Nigerijos dienraštis “Independent” Lietuvą priskyrė nebeegzistuojančiai Sovietų Sąjungai.

Gali pasigirti nafta ir futbolu

Centrinėje Afrikoje esanti Nigerija nepriklausomybę paskelbė 1960 metais. Keletą dešimtmečių iki 1999 metų šalį valdė karinės grupuotės. Tais metais demokratiškai išrinktas prezidentas ėmėsi rinkos reformų, bet jas stabdo korupcija.

Šalis mėgina pritraukti užsienio investicijas, bet jas stabdo nesaugi aplinka, bloga infrastruktūra. Šalyje gyvena apie 120 mln. gyventojų, tačiau pusė jų - žemiau skurdo ribos. Pagrindinis šalies ekonomikos ramstis yra nafta, kurios išgaunama daugiau nei bet kurioje Afrikos valstybėje. Tikėtina gyvenimo Nigerijoje trukmė - 43 metai.

Nepaisant visko, Nigerija turi kuo pasigirti. Jų futbolo rinktinė tris kartus dalyvavo pasaulio čempionate, o 1996 metais laimėjo olimpiados auksą.