Kompiuteriai lentynose lauks geresnių laikų


2009-02-14
Gintautas Degutis
Kompiuteriai lentynose lauks geresnių laikų

Skaitmenine technika prekiaujantys verslininkai ištuštėjusiose parduotuvėse laužo rankas ir už panaikintą lengvatą keiksnoja valdžią. Vos per vieną naktį kompiuterių pardavimas sumažėjo net 40 proc.

Prekyba apmirė

Paskutinėmis 2008-ųjų dienomis pirkėjai esą šlavė kompiuterius daug nesirinkdami. Jie skubėjo pasinaudoti gyventojų pajamų mokesčio lengvata ir susigrąžinti dalį pirkinio vertės. Kai tik nuo sausio 1-osios šios lengvatos nebeliko, prekyba kompiuteriais apmirė.

"Sausį perkamiausi išliko nešiojamieji kompiuteriai, tačiau nebelikus mokesčių lengvatos, jų pirkimas, palyginti su 2008 m. sausiu, krito apie 40 proc., stalinių – dar daugiau – apie 50 proc. O jeigu palygintume pardavimą 2008 m. gruodį, likus maždaug savaitei iki Kalėdų, ir tą patį laikotarpį 2007 m., tai pernai pardavimas buvo didesnis net 70–80 proc. Suprantama, kodėl buvo didelis klientų antplūdis – žmonės skubėjo nusipirkti kompiuterį ir pasinaudoti lengvata", – guodėsi prekybos tinklo "Topo centras" komercijos direktorius Andrius Čekanavičius.

Dabar į parduotuvę užsukantys pirkėjai nepuola strimgalviais pirkti patikusio modelio, o lygina kainas skirtingose pardavimo vietose ir tik vėliau sprendžia, kur įsigyti kompiuterį. Be to, didelė dalis žmonių, užsukančių į skaitmeninės technikos parduotuves, perka ne pačius kompiuterius, o jų detales ar priedus.

Nepadeda net akcijos

Pasak A.Čekanavičiaus, šiemet sausį, palyginti su tuo pačiu praeitų metų laikotarpiu, apie 10 proc. sumažėjo ir kompiuterių kainos. Be to, pirkėjai nuolatos viliojami įvairiausiomis nuolaidomis ir akcijomis, tačiau kol kas tai nepadėjo – pagyvinti prekybos nepavyksta. Kita vertus, pastebima, kad tie, kurie vis dėlto ryžtasi pirkti kompiuterį, renkasi geresnės kokybės techniką.

Nors įsivyravo štilis, prekybininkai tikisi, kad jau artimiausiu metu pardavimas grįš į 2008 m. lygį. Tiesa, metų pradžioje sustojusi kompiuterių prekyba gali net iki 15 proc. sumažinti metinio pardavimo rezultatus.

Prekybininkus guodžia tik tai, kad kompiuteriai greitai sensta ir praėjus tam tikram laikui pirkėjai norės įsigyti naują, tobulesnę įrangą.

Renkasi televizorius

Nekaip sekasi ir kitiems skaitmeninės technikos pardavėjams. Bendrovės "Innovation Computer Group" (ICG) komercijos direktorius Marius Butauskas dienraščiui sakė, kad įmonę gelbėja tik netikėtai padidėjusi skystųjų kristalų (LCD) televizorių paklausa. Stalinių kompiuterių įmonės salonuose šiemet parduodama 44 proc., o nešiojamųjų – 27 proc. mažiau.

"Per paskutines dvi gruodžio savaites kompiuterių pardavėme du kartus daugiau nei per visą lapkričio mėnesį. Bet pasidžiaugę tokiais rezultatais nuo metų pradžios stebime atvirkštinę tendenciją – kompiuterius perka vis mažiau žmonių. Vienintelė paguoda – labai padidėjęs televizorių pardavimas. Šis šiemet šoktelėjo net 41 proc.", – teigė M.Butauskas.

Bankrotai retina konkurentus

Lengvata, kuri leido susigrąžinti dalį pinigų už kompiuterius, pirktus su programine įranga, galiojo ketverius metus. Skaičiuojama, kad iki 2008-ųjų ja pasinaudojo daugiau nei 300 tūkst. šalies gyventojų. Prekybininkai neslepia, kad mokesčių nuolaidos buvo nemaža paskata gyventojams, planavusiems įsigyti kompiuterį.

Akivaizdu, kad panaikinta mokesčio lengvata ir šalies ekonomikos permainos gali gerokai supurtyti iki šiol gana stabiliai atrodžiusį prekybos verslą. Viena seniausių Lietuvos kompiuterių prekybos įmonių "Flopo informacinės sistemos" (FIS) jau pasitraukė iš konkurencinės kovos. Dar pernai bendrovei buvo iškelta bankroto byla. Prašymą skelbti bankrotą teismui pateikė ir FIS priklausanti bendrovė "Fortakas".

Gamintojai ieško išeičių

Kompiuterių gamintojai visame pasaulyje taip pat priversti spausti stabdžius. Produkcijos pardavimas ėmė mažėti jau gerokai anksčiau.

Antra pagal dydį pasaulio kompiuterių gamintoja "Dell" dar 2007 m. atleido maždaug 7 tūkst. darbuotojų. O šiemet sunkmečio ir konkurentų visai prispaustas JAV kompiuterių gamybos milžinas nusprendė Europos kompiuterių gamybos padalinį iš Airijos perkelti į Lenkiją. Bendrovė taip pat planuoja atleisti 1900 iš 3000 Limeriko (Airija) miesto gamyklos darbuotojų. Šios priemonės yra dalis praėjusiais metais paskelbto plano, pagal kurį "Dell" planuoja sutaupyti apie 3 mlrd. JAV dolerių.