Kainas šokdino mokesčiai


2009-02-14
KD inf.
Kainas šokdino mokesčiai

Sausį Lietuvoje infliacija vėl pakėlė galvą. Analitikai ramina, kad tai bus pirmas ir paskutinis mėnuo šiais metais, kai vartojimo prekių ir paslaugų kainos šoktelėjo į viršų.

Pabrangus degalams, vaistams, elektrai, dujoms ir atpigus drabužiams, vartojimo prekių ir paslaugų kainos Lietuvoje šių metų sausį, palyginti su pernai gruodžiu, ūgtelėjo 2,7 proc. Statistikos departamentas pranešė, kad metinė infliacija Lietuvoje (sausį, palyginti su pernai sausiu) siekė 9,6 proc., o vidutinė metinė infliacija (2009 m., palyginti su 2008 m.) – 10,9 proc.

"Šis mėnesio infliacijos šuolis susijęs su administruojamųjų kainų didinimu. Didžiausią įtaką sausio mėnesio infliacijai turėjo iki 19 proc. padidėjęs pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifas ir panaikintas lengvatinis 5 proc. tarifas daugumai prekių. Mėnesio pradžioje padidėjo degalų ir alkoholio akcizai, be to, šalies gyventojams elektra pabrango apie 13 proc., o dujos – ketvirtadaliu", – kainų kilimo priežastis aiškino "Swedbank" analitikė Lina Vrubliauskienė.

Prognozuojama, kad kainų augimas Lietuvoje pirmą pusmetį sparčiai lėtės, o keliais antro ir trečio ketvirčių mėnesiais galima defliacija.

"Manome, kad prasidėjęs ekonomikos nuosmukis, sparčiai krintantis gyventojų vartojimas ir sumažėjęs išorinis spaudimas jau sustabdė kainų augimo tempą Lietuvoje. Tokio spartaus, kaip sausį, mėnesio kainų augimo šiais metais nepamatysime", – aiškino banko atstovė.

Pasak jos, pirmą pusmetį infliaciją šiek tiek kilstelės 19,1 proc. nuo kovo didėsiantis akcizas rūkalams, o rudenį – šilumos kainų šuolis pasibaigus 5 proc. PVM mokesčių lengvatos galiojimui ir dar kartą padidintas (21 proc.) akcizas tabako gaminiams. Tikėtina, kad šiemet metinė infliacija sieks 5 proc.

Bendras infliacijos šalyje lygis metų pabaigoje daugiausia priklausys ir nuo to, kaip greitai įmonės prisitaikys prie radikaliai besikeičiančios ekonomikos padėties.


Skaičiai ir faktai

Sausį bendrajam vartotojų kainų pokyčiui didžiausią įtaką turėjo 8,2 proc. pabrangusios transporto, 10,4 proc. – sveikatos priežiūros, 4,5 proc. – būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupių prekės ir paslaugos, 1,7 proc. – maisto produktai ir nealkoholiniai gėrimai. 5,3 proc. atpigo drabužiai ir avalynė.

Vartojimo prekių kainos šį sausį, palyginti su 2008-ųjų gruodžiu, padidėjo 2,9 proc., paslaugų – 2,2 proc.

Metinės infliacijos lygį daugiausia lėmė 22,9 proc. per dvylika mėnesių pabrangusios būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekės ir paslaugos, 10,7 proc. – maisto produktai ir nealkoholiniai gėrimai, 21,5 proc. – sveikatos priežiūros grupės prekės ir paslaugos, 14,8 proc. – alkoholiniai gėrimai ir tabako gaminiai, 6 proc. atpigę drabužiai ir avalynė.

Vartojimo prekės per metus pabrango 8,6 proc., paslaugos – 12,7 proc.

Šaltinis: Statistikos departamentas