Gyvenimas skolon


2005-05-05
Dainoras LUKAS
Gyvenimas skolon

Kauniečiai už įvairias komunalines paslaugas yra nesumokėję daugiau kaip 40 milijonų litų

Nors komunalines paslaugas teikiančios įmonės teigia, kad gyventojų skolos mažėja, tačiau dažnai po kiek laiko vėl skundžiasi, kad jos didėja.

Įsiskolinimus likviduoti pastaruoju metu labiausiai padeda privačios agentūros, tačiau šimtai kauniečių iki šiol gyvena nemokėdami nei už vandenį, nei už elektrą, nei už šildymą.

Negailestinga statistika

Specialiosios paskirties UAB “Kauno vandenys” balandžio 1 dieną kauniečiai buvo skolingi 9,2 milijono litų. Įmonės ir organizacijos - 290 tūkstančių litų.

“Palyginti su praėjusių metų tokiu laikotarpiu skolų dinamika beveik nekinta. Tie, kurie mums laiku nesumoka už vandenį, vidutiniškai skolingi apie 300 litų”, - sakė “Kauno vandenų” abonentų skyriaus viršininkė Elena Švažienė.

Pernai “Kauno vandenys” skolas bandė susigrąžinti iš 166 skolininkų, buvo iškeltos 152 bylos bendrai 216 tūkstančių litų sumai. Per metus išnagrinėtos 182 bylos, bendrovei priteista 262 tūkstančiai litų.

2003 metais bendrovė pasirašė sutartį su skolų išieškojimo agentūra UAB “Skolų išieškojimo biuras”. Pernai agentūra iš skolininkų susigrąžino 591 tūkstantį litų. Dėl skolų išieškojimo sudaryta sutartis ir su UAB “Gelvora”.

Beveik 3000 vartotojų bendrovei skolingi daugiau kaip 500 litų, o 218 - daugiau kaip 5000 litų. Iš 7580 skolininkų, kurie nesumokėję 100 litų ir daugiau, 781 visai nemoka.

Kyla pagunda nemokėti

Kaune yra namų, kuriuose už vandenį nemoka daugiau kaip pusė gyventojų. “Pavyzdžiui, A. ir J.Gravrogkų g. 17-ajame name iš 124 butų net 74 butai skolingi daugiau kaip po 50 litų.

Raudondvario pl. 174-ajame name iš 112 butų 84 butų gyventojai skolingi daugiau kaip po 50 litų. Tokių namų Kaune yra daugiau. Jų gyventojai paprastai nemoka už jokias komunalines paslaugas, dažniausiai tai neprivatizuotų namų gyventojai, kuriems nerūpi net skaitiklį įsirengti”, - sakė E.Švažienė.

Iš tiesų, nuvažiavus į minėtą namą A. ir J.Gravrogkų gatvėje, laiptinėje išvydome įvairių tarnybų perspėjimus apie nesumokėtas skolas.

Gyventojai su žurnalistais nesileido į kalbas. “Viskas brangiai kainuoja, todėl žmonės ir nemoka už paslaugas”, - sakė ponia Stefa. Ji pati, kiek pagalvojusi, pasakė, kad yra skolinga 300 litų.

Sutiktas jaunas vyriškis Artūras teigė nesuprantąs, kodėl kaimynai nemoka už paslaugas, bet toliau čia gyvena. “Ne kartą esu pagalvojęs, kad ir mums neverta mokėti”, - sakė jis.

Šiauliečiai ir klaipėdiečiai drausmingesni

AB VST (buvę Vakarų skirstomieji tinklai) debitorinio skyriaus viršininkas Domas Sabaitis informavo, kad šiuo metu Kaune yra per 700 įsiskolinusių komercinių įmonių ir beveik 1,5 tūkst. buitinių vartotojų. Vien gyventojai yra skolingi maždaug 697 tūkst. litų, bendra skolos suma - daugiau nei 17 milijonų litų.

Vidutinė komercinių klientų (įmonių) skola siekia 9 tūkst. litų, buitinių vartotojų (t.y. fizinių asmenų) - 500 Lt.

Kauno gyventojai - didžiausi skolininkai tarp didžiųjų miestų. Šiauliečiai bendrovei VST skolingi apie 71,5 tūkst. litų, klaipėdiečiai - 142,5 tūkst. litų.

“Įmonė siekia ugdyti klientų mokėjimo kultūrą - skatinti klientų atsiskaitymą laiku, pagal sutartyje nustatytus terminus bei tuo pačiu mažinti beviltiškų skolų atsiradimo riziką. Aktyvus darbas šioje srityje per praėjusius metus leido įmonei skolas sumažinti 10 proc.”, - teigė D.Sabaitis.

Pavojaus varpais nemuša

AB “Lietuvos dujos” Kauno filialo pardavimų skyriaus viršininkas Alvydas Stančiauskas informavo, kad šiuo metu Kauno miesto ir rajono gyventojai už dujas skolingi apie 1,2 milijono litų. “Skolų suma jau keletą metų svyruoja tarp 1,1 ir 1,7 milijono litų. Vieni skolininkai sumoka už paslaugas, įsiskolina kiti. Mes tai vertiname kaip normalų procesą ir didelės problemos nekeliame”, - teigė jis.

A.Stančiausko teigimu, dėl skolų į teismą kreipiamasi paskutiniu atveju. “Dažniausiai skolininkui pasiūlome per tris mėnesius sumokėti pinigus. Jeigu su mumis nesikalba, tada perspėjame, o paskui kreipiamės į teismą. Tačiau jeigu vartotojas neturi iš ko sumokėti už dujas, dažnai ir antstoliai niekuo nepadeda”, - sakė jis.

Per vasarą moka už žiemą

“Kauno energijos” Pardavimų ir rinkodaros departamento direktoriaus pavaduotojas Balys Stulpinas teigė, kad pasibaigus šilumos sezonui visada tenka skaičiuoti didžiules skolas.

Kauno gyventojai “Kauno energijai” skolingi apie 32 milijonus litų, kiti šilumos vartotojai - dar apie 14 milijonų litų. B.Stulpinas teigė, kad skolos po truputį mažėja, nes aktyviau dirbama su skolininkais, į pagalbą pasitelktos dvi privačios skolų išieškojimo bendrovės. “Kauno energijos” paslaugų vartotojai paprastai per vasarą skolas sumažina, tačiau yra ir visai nemokių klientų.

Per pastaruosius septynerius metus bendrovei “Kauno švara” kauniečiai įsiskolino apie 1 milijoną litų. Tačiau direktorius Petras Čiegis pažymėjo, kad pernai pirmą kartą po ilgos pertraukos skolos sumažėjo. “Iki šiol per metus bendra skolų suma padidėdavo 4-5 proc. Pernai maždaug 5 proc. skola sumažėjo, ir iš atliekų surinkimo veiklos gavome apie 10 proc. daugiau pajamų nei 2003 metais”, - sakė jis. Per metus už atliekų surinkimą “Kauno švara” gauna apie 10 milijonų litų pajamų.

P.Čiegis teigė, kad skolos ėmė mažėti, kai bendrovė pradėjo bendradarbiauti su skolų išieškojimo įmonėmis. “Kauno švaros” skolininkai vidutiniškai skolingi po 50 litų. Į teismą bendrovė paprastai kreipiasi, kai skola viršija 300 litų.