Gelbėjo pasiutusią stirną


2007-04-21
Gelbėjo pasiutusią stirną

Kleboniškyje - jau antras mirtiną pavojų keliančios ligos atvejis

Kaune šiais metais užfiksuotas jau ketvirtas pasiutligės atvejis. Šį kartą pavojingo užkrato nešiotoja - stirna, rasta netoli pėsčiųjų tilto į Kleboniškio mišką.

Sužalotą leisgyvį laukinį žvėrį pastebėjo autostrada Vilnius-Klaipėda važiavę du vyrai. Sustoję jie pamatė, kad stirnai sukandžiota nugara, lūžusi kairė koja. Įsitikinę, kad žvėris dar alsuoja, vyrai plikomis rankomis įsikėlė jį į automobilio bagažinę ir nuvežė į Lietuvos gyvūnų globos draugijos Kauno skyrių. Praėjus parai stirna nugaišo. Tada išaiškinta, kad ji buvo užsikrėtusi pasiutlige.

Kauno visuomenės sveikatos centro užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus gydytojos epidemiologės Nijolės Kriaučiūnienės teigimu, žvėrį gelbėję vyrai žaidė su mirtimi. Pasak jos, pasiutligės virusas gali įsiskverbti į organizmą per menkiausią odos ar gleivinės įdrėskimą. Stirną vežę vyrai skiepijami nuo pasiutligės. Skiepytis turėtų ir kiti žmonės, galimai kontaktavę su jaukiai besielgiančia stirna. Gydytoja įspėja, kad radus negyvą ar leisgyvį gyvūną būtina skubiai kviestis veterinarijos specialistus ir jokiu būdu neliesti gyvūno.

Neseniai Kaune Vaižganto gatvėje rastas nugaišęs šeškas. Kovo mėnesį iš Kleboniškio gyvenvietės veterinarams atvežtas pasiutęs šuo, kiek anksčiau į Raudondvario plentą buvo atklydęs usūrinis šuo, kuris irgi buvo užsikrėtęs pasiutlige. Pernai per visus metus Kaune buvo nustatyti tik du pasiutligės atvejai.

KD inf.