Gėdins šilumos vagišius


2008-06-11
Ve­re­ta Ru­pei­kai­tė
Gėdins šilumos vagišius

Jei šil­dy­mo se­zo­no me­tu bu­te per­ne­lyg karš­ta ar­ba tem­pe­ra­tū­ra ne­sie­kia 18 laips­nių, ga­li­ma įtar­ti, kad dau­gia­bu­ty­je yra iš­ba­lan­suo­ta šil­dy­mo sis­te­ma.

Va­sa­ros me­tu gy­ven­to­jai įnin­ka re­mon­tuo­ti bu­tus, kar­tu ne­ma­žai žmo­nių nu­spren­džia pa­keis­ti se­nus ra­dia­to­rius nau­jais, es­te­tiš­kes­niais. Vals­ty­bi­nės ener­ge­ti­kos ins­pek­ci­jos (VEI) at­sto­vai tei­gia, kad dau­gu­ma bu­tų sa­vi­nin­kų, įsi­reng­da­mi bu­tuo­se nau­jus ra­dia­to­rius be su­de­rin­to pro­jek­to ir sam­dy­da­mi ne­pro­fe­sio­na­lus, ne­su­vo­kia, jog ga­li pa­kenk­ti ne tik sau, bet ir kai­my­nams.

Vos vie­na­me bu­te neat­sa­kin­gai pa­kei­tus ra­dia­to­rius, ga­li su­trik­ti vi­so na­mo šil­dy­mas. Spė­ja­ma, kad sa­va­va­liš­kos ši­lu­mos sis­te­mų re­konst­ruk­ci­jos yra at­lik­tos de­šim­ta­da­ly­je bu­tų.

Skai­čiuo­ja­ma, kad dėl to bu­tų per­kai­ti­ni­mo vi­sos ša­lies mas­tu pa­pil­do­mai mo­ka­ma apie 17 mln. li­tų. Vi­du­ti­nio 5 tūkst. kv. m plo­to pen­kiaaukš­čio na­mo gy­ven­to­jai per se­zo­ną už ši­lu­mą su­mo­ka maž­daug 2 tūkst. li­tų bran­giau nei ki­to to­kio pa­ties, ta­čiau tvar­kin­go na­mo bu­tų sa­vi­nin­kai.

Sie­kiant švies­ti vi­suo­me­nę, ska­tin­ti dau­gia­bu­čio na­mo sa­vi­nin­kų są­mo­nin­gu­mą, iki atei­nan­čio šil­dy­mo se­zo­no pra­džios pa­sta­tų ūkio val­dy­mo bend­ro­vė „Ci­ty ser­vi­ce" kar­tu su VEI Kau­ne, Vil­niu­je ir Klai­pė­do­je ren­gia ak­ci­ją „Gerb­ki­me kai­my­nus - šil­dy­ki­mės są­ži­nin­gai".

Dau­gia­bu­čių na­mų gy­ven­to­jams bus pla­ti­na­mi lanks­ti­nu­kai, laip­ti­nė­se ka­bi­na­mi pla­ka­tai, in­for­muo­jan­tys, ką da­ry­ti, kad vi­sam na­mui nei­šaug­tų šil­dy­mo są­nau­dos.

Ak­ci­ją or­ga­ni­zuo­ja bend­ro­vė „Ci­ty ser­vi­ce", to­dėl ji bus vyk­do­ma tik jos ad­mi­nist­ruo­ja­muo­se na­muo­se. Gy­ven­to­jai, ku­rie yra įstei­gę bu­tų sa­vi­nin­kų bend­ri­jas, dėl dau­gia­bu­čio na­mo šil­dy­mo sis­te­mos pa­tik­ri­ni­mo ga­li tie­sio­giai kreip­tis į ši­lu­mos tie­kė­ją ar­ba VEI, to­kie pa­tik­ri­ni­mai pa­pil­do­mai ne­kai­nuo­ja.

Pa­gal­bos ga­li kreip­tis ir tie, ku­rie pa­tys kei­tė ra­dia­to­rius, ir tie, ku­rie ži­no apie kai­my­nų at­lik­tus pa­kei­ti­mus šil­dy­mo sis­te­mo­je.

Už ne­tei­sė­tą ši­lu­mos sis­te­mų per­tvar­ky­mą VEI tu­ri tei­sę tai­ky­ti įvai­rias ad­mi­nist­ra­ci­nes po­vei­kio prie­mo­nes, ta­čiau ga­li bū­ti bau­džia­mi tik ši­lu­mos sis­te­mų pri­žiū­rė­to­jai, o ne fi­zi­niai as­me­nys.