Biudžetas: ir sunkus, ir skylėtas


2009-12-11
Lina Navickaitė
Biudžetas: ir sunkus, ir skylėtas

Vakar Seimas ėmėsi vieno svarbiausių darbų – patvirtino rekordiškai didelio deficito 2010-ųjų biudžetą. Vieni parlamentarai jį vadino pražūtingu, kiti – keliu iš krizės.

Priminė pensijas

Į vakarinį posėdį susirinkę parlamentarai 5 mlrd. litų deficito 2010-ųjų nacionalinio biudžeto projektą svarstė beveik tris valandas ir užtruko dvi valandas trumpiau, nei planavo. Tačiau ginčai vyko ir dėl kelių šimtų tūkstančių, ir dėl milijonų.

Svarstyti pradėta nuo atskirų Seimo narių, daugiausia opozicijos atstovų, pasiūlymų. Kai kurie jų pristatyti primenant apie jau priimtą sprendimą mažinti pensijas ir kitas socialines išmokas. Tvarkos ir teisingumo partijos atstovas Andrius Mazuronis pateikė kelis pasiūlymus, kaip būtų galima sutaupyti būsimo biudžeto lėšų. Vienas jų – neskirti 17 mln. litų (Vyriausybė šią sumą sumažino iki 12 mln. litų) Valdovų rūmų statyboms užbaigti, o tas lėšas nukreipti į "Sodros" biudžetą.

"Pensijų, socialinių išmokų ir kitų lengvatų mažinimo kontekste tų 17 mln. litų ar 5 mln. mažiau, kaip siūlo Vyriausybė, vis tiek neužteks Valdovų rūmams užbaigti. Tie pinigai neduos efekto", – įrodinėjo jaunasis politikas.

Valdančiosios daugumos atstovas konservatorius Gintaras Songaila aiškino, kad toks pasiūlymas nepriimtinas, nes nuostoliai būtų dar didesni, jeigu tektų konservuoti beveik baigtus rūmus. Seimo sprendimu Valdovų rūmai be pinigų neliko.

Premjero prabanga

A.Mazuronis taip pat kreipėsi į premjerą Andrių Kubilių ir ragino jį atsisakyti 0,5 mln. litų, numatytų ministro pirmininko rezidencijos rekonstrukcijai.

"Gerbiamas premjere, ar stogas bėga, ar pro langus pučia? Būtų gražu iš jūsų pusės, kad pasakytumėte, jog išsiversit be šių pinigų", – kreipėsi į A.Kubilių A.Mazuronis, bet atsako nesulaukė.

Jam pritarė socialdemokratas Andrius Šedžius: "Kai mažinamos pensijos, kai iš vaikų atimami pusryčiai, premjeras galėtų atsisakyti prabangos."

Biudžeto projektą pristačiusi finansų ministrė Ingrida Šimonytė aiškino, kad šiais metais buvo detaliai apskaičiuota ir prieita išvada, jog pigiau būtų baigti premjero rezidencijos rekonstrukciją, nei nuomoti.

Dar vienas A.Mazuronio siūlymas – neskirti ir 1,4 mln. litų Valstybės saugumo departamento administracinio pastato statybai ir 3,5 mln. litų – Nacionalinio operos ir baleto teatro scenos rekonstrukcijai.

Tačiau šie ir kiti pasiūlymai buvo atmesti.

Realybės atspindys

Į kitus atmestus Seimo narių prašymus finansuoti vaikų darželių pastatų remontą, skirti daugiau pinigų muziejams, ligoninėms ir kitiems projektams ministrė dažniausiai atsakydavo: "Papildomai skirti lėšų galimybės nėra", "Tą klausimą galėtų spręsti ministerija".

A.Šedžius apgailestavo, kad opozicijos siūlymams nebuvo pritarta, nes salėje nedalyvavo pakankamai Seimo narių.

Liberalų sąjūdžio atstovas Kęstutis Glaveckas pripažino, kad kitų metų biudžetas yra "vienas sunkiausių" per 19 metų: "Bet tai biudžetas, kuris mus išves iš krizės." Tuo abejojo Tvarkos ir teisingumo frakcijos narys Algimantas Dumbrava. Jis apgailestavo, kad ypač smarkiai finansavimas sumažintas savivaldybėms ir nenumatyta daugiau pinigų kompensacijoms, nors elektra ir šildymas brangs.

Socialdemokratas Vytenis Andriukaitis siūlė atidėti balsavimą ir dar pataisyti biudžeto projektą, tačiau premjeras A.Kubilius ragino balsuoti už ir įrodinėjo, kad šis biudžetas "atspindi mūsų realybę ir nemeluoja".

"Taip, tai prastas biudžetas, nes prasta šalies ekonominė padėtis. Tai mūsų atsakomybės ir solidarumo su tauta biudžetas", – uždeganmai kalbėjo Vyriausybės vadovas.

Po jo žodžių 81 iš 139 Seimo narių pritarė deficitiniam biudžetui.

Nukirpo algas

Seimo patvirtintame 2010 m. nacionaliniame biudžete deficitas sieks 4930 mln. litų, arba 5,9 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

Mažinant išlaidas valstybės biudžeto asignavimų valdytojams išlaikyti ir programoms vykdyti skirtos lėšos 2010 m. sumažintos vidutiniškai 33 proc., tarp jų valstybės valdymo išlaidos – 23 proc., valstybės tarnautojų, politikų, valstybės pareigūnų, savivaldybių tarnautojų darbo užmokesčio fondas sumažintas 10 proc., pedagogų, kultūros, socialinių darbuotojų, karo tarnybos tarnautojų darbo užmokesčio fondas sumažintas 5 proc., statutinių pareigūnų – 2 proc.

Šie ir kiti sprendimai planuojamas nacionalinio biudžeto išlaidas sumažino 1,581 mlrd. litų, palyginti su paskutiniu patvirtintu (šių metų liepos mėnesį) 2009 m. biudžetu.


Biudžeto pajamos ir išlaidos

Kitais metais planuojamos valstybės pajamos – 13,378 mlrd. litų – 1,019 mlrd. litų, arba 7,1 proc., mažesnės negu 2009 m., o išlaidos – 18,308 mlrd. litų – 911 mln. litų, arba 4,7 proc., mažesnės negu planuojamos šių metų išlaidos.

Planuojamas grynojo skolinimosi limitas – 8,96 mlrd. litų. Iš viso kitais metais ketinama skolintis daugiau kaip 13 mlrd. litų. Valstybei gali tekti finansinėje duobėje atsidūrusiai "Sodrai" paskolinti nuo 3 iki 3,5 mlrd. litų.

Esminis numatomas mokesčių pakeitimas kitais metais yra pelno mokesčio sumažinimas nuo 20 iki 15 proc. Dėl to jo bus surinkta apie 50 proc. mažiau nei šiemet, be to, pajamų mokesčio numatoma surinkti 24 proc. mažiau, kitų pagrindinių mokesčių įplaukos mažės nuo 2 iki 5 proc.

Su ES parama 2010 m. valstybės biudžeto pajamos turėtų būti beveik 21,27 mlrd. litų – 455 mln. litų, arba 2,2 proc., didesnės negu 2009 m.), o išlaidos – 26,2 mlrd. litų (atitinkamai – 563,5 mln. litų, 2,2 proc., didesnės nei šiemet). Tik dėl ES lėšų bendros valstybės biudžeto išlaidos 2010 m., palyginti su 2009 m., didėja – ES paramos lėšos sieks apie 8 mlrd. litų.

Nacionalinio biudžeto pajamos kitais metais planuojamos 214 mln. litų, arba 0,9 proc., mažesnės negu 2009-aisiais, o išlaidos – 106 mln. litų, arba 0,4 proc. Nacionalinio biudžeto pajamos, be ES lėšų, kitais metais, palyginti su šiais metais, mažėja 1,688 mlrd. litų, arba 9,3 proc., o išlaidos – 1,580 mlrd. litų, arba 6,9 proc.

Savivaldybių biudžetų pajamos kitais metais mažinamos 670 mln. litų, arba 17,6 proc., o išlaidos – 768 mln. litų, arba 11,3 proc. Specialiosios dotacijos iš valstybės biudžeto savivaldybėms mažinamos 250 mln. litų, arba 8,5 proc.

Valstybės investicijoms 2010 m. numatoma skirti apie 5 mlrd. litų – beveik trečdaliu daugiau nei šiemet, kai patvirtinta investicijų suma – beveik 4 mlrd. litų.