Baltijos šalių energetikai rengiasi branduolinio reaktoriaus statybai


2006-03-07
Baltijos šalių energetikai rengiasi branduolinio reaktoriaus statybai

Po politinio sprendimo - energetikų memorandumas

Praėjusią savaitę trijų Baltijos šalių premjerams priėmus politinį sprendimą dėl naujo branduolinio reaktoriaus, Lietuvos, Latvijos ir Estijos energetikos bendrovės trečiadienį Ignalinoje pasirašys susitarimo memorandumą dėl pasirengimo reaktoriaus statybai.

Išlaidas dalysis po lygiai

Numatoma, kad “Lietuvos energija”, “Eesti Energija” ir “Latvenergo” vienodomis sąlygomis dalyvaus projekte, o bendram vadovavimui ir priežiūrai įsteigs komitetą, kuriame bus visų trijų energetikos įmonių vadovai.

Šalys lygiomis dalimis padengs su bendrais projekto interesais susijusias išlaidas, pranešė “Lietuvos energija”.

“Visos memorandumą pasirašančios šalys pripažįsta, kad, siekiant sumažinti priklausomybę nuo vieno pirminės energijos šaltinio, labai svarbu turėti diversifikuotus elektros energijos gamybos pajėgumus. Pagrindinis spręstinas klausimas - konkurencija tarp dujas deginančių elektrinių ir kitus išteklius naudojančių energijos gamybos šaltinių”, - sakė Lietuvos energijos” generalinis direktorius Rymantas Juozaitis.

Pasak jo, nė viena šalių pati viena nebūtų pajėgi pakankamai investuoti į elektros gamybos pajėgumus, kurie leistų išlaikyti šiuo metu esamą padėtį rinkoje.

Studija - iki lapkričio

Pirmasis pasirengimo etapas bus galimybių studija, kurią ketinama atlikti iki šių metų lapkričio 1 dienos. Šiam darbui šalys sudarys Technologijų ir aplinkosaugos, Projekto finansavimo, Teisės klausimų ir Elektros energijos perdavimo darbo grupes.

Atlikus galimybių studiją, šalys toliau vystys projektą. Vis dėlto neatmetama galimybė, kad bus lemiamų kliūčių jį įgyvendinti arba bus prieita prie išvados, kad projektas neturi ekonomiškai pagrįstų perspektyvų.

Nauja atominė elektrinė būtų statoma dabartinės Ignalinos AE trečiojo - nebaigto statyti ir užkonservuoto - reaktoriaus vietoje. Manoma, kad realiai naujas reaktorius galėtų būti pastatytas apie 2020 metus.

Kainuos apie 10 milijardų litų

Baltijos šalių premjerai praėjusią savaitę Lietuvos mieste Trakuose pasirašė bendrą komunikatą ir susitarė remti naujos atominės elektrinės statybą Lietuvoje.

Tai buvo pirmas kartas po kelerius metus trukusių diskusijų, kai trys Baltijos šalys pareiškė oficialią savo poziciją dėl atominės energetikos ateities šiame regione.

Lietuvos pareigūnai teigia neabejojantys, kad po kelerių metų bus pradėta kalbėti ir apie dar vieno atominio reaktoriaus statybą Lietuvoje. Investuoti į maždaug 3 mlrd. eurų (10,36 mlrd. litų) vertės naujos elektrinės statybą galės ir kitos valstybės. Apie ketinimus investuoti į būsimąją atominę jėgainę Lietuvoje yra pareiškusios kelios Vakarų energetikos bendrovės. Lietuvoje dabar veikia prieš kiek daugiau nei 20 metų statyta Ignalinos atominė elektrinė su nesaugiais laikomais rusiškais RBMK tipo reaktoriais. Vykdydama narystės ES įsipareigojimus, Lietuva pirmąjį jos reaktorių išjungė 2004-ųjų pabaigoje, o antrasis bus uždarytas 2009 metų pabaigoje.

BNS, KD inf.