"Lelijos" likimas – "Sodros" rankose


2011-10-13
Lina Mrazauskaitė

Vienos garsiausių Lietuvos bendrovių – "Lelijos" – ateitį toliau gaubia migla. Šiuo metu "Lelijos" skola vien "Sodrai" siekia 832,5 tūkst. litų. Ši institucija jau pradėjo taikyti priverstines skolos išieškojimo priemones.

Inicijuos bankrotą?

Kaip teigė "Sodros" Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Jolita Skinulytė-Niakšu, draudėjai įmokas už einamąjį mėnesį privalo sumokėti iki kito mėnesio 15 dienos. Kitu atveju institucija gali imtis priverstinių priemonių, pavyzdžiui, areštuoti turtą ar net inicijuoti bankrotą.

Tiesa, "Sodros" atstovė sakė, kad draudėjai gali kreiptis dėl skolos mokėjimo atidėjimo ir taip išspręsti laikinus finansinius sunkumus. Tokiu atveju priverstinis socialinio draudimo įmokų išieškojimas nepradedamas, o mokėjimas atidedamas.

Tačiau "Sodra" jau pradėjo "Lelijai" taikyti priverstinio išieškojimo priemones. Vis dėlto kol kas neatskleidžiama, kokios jos ir nuo kada taikomos.

Skola "Sodrai" nėra vienintelis bendrovės finansinis sunkumas. Valstybinė mokesčių inspekcija pranešė, kad "Lelijos" mokesčių nepriemoka šiuo metu kiek didesnė nei 200 tūkst. litų. Tačiau bendrovė su Mokesčių inspekcija esą susitarė dėl mokėjimo dalimis ir šio susitarimo griežtai laikosi. Oficialiais duomenimis, nuo šių metų pavasario, kai buvo pasirašytas susitarimas, skola nuosekliai mažėja.

Profesinės sąjungos nesutaria

"Lelijos" profesinės sąjungos pirmininkė Irena Vagnorienė apie bendrovės skolas sakė nieko nežinanti, todėl negalinti pakomentuoti jų įtakos darbuotojams. Bendrovės situacija, anot jos, šiuo metu yra stabili: "Dirbame stabiliai, atlyginimus gauname. Įmonėje dirba apie 1500 žmonių, darbuotojų kaita nėra opi problema. Viskas pas mus gerai."

Bet Samdomų darbuotojų profesinės sąjungos (SAMPRO) vadovės Irinos Judinos manymu, bendrovės profesinė sąjunga yra palanki administracijai ir nėra suinteresuota ginti savo darbuotojų: "Iš tikrųjų ji darbuotojų teisių negina. Jeigu "Lelijos" profesinė sąjunga nereikalauja darbuotojams bent minimalaus atlyginimo, tai ar ji iš tikrųjų gina darbuotojų teises?"

Jos teigimu, bendrovės vadovybė darbuotojams nemokėjo už darbą savaitgaliais, o algos buvo mažesnės, nei yra numatyta įstatymų. Nors, kaip sakė I.Judina, SAMPRO nariai galiausiai išsikovojo minimalų atlyginimą, tačiau jį gauna ne visi darbuotojai.

"Ar tai galima paaiškinti įmonės sunkmečiu? Man keista, kad net Seimo nariai sako, jog sunkmečiu darbuotojai gali dirbti už 400 litų, nes rytoj situacija galbūt pagerės. Mūsų pozicija kategoriška: jei Vyriausybė nustatė minimalią algą, jos turi laikytis visos įmonės, o ne išskirtinės ar pajėgios tai daryti", – sakė ji ir pridūrė, kad "Lelijos" vadovai į savo darbuotoją žiūri kaip į priemonę įveikti krizę ir padengti skolas.

Bet I.Vagnorienė tikino, kad ši problema nebekelia rūpesčių ir yra seniai pamiršta: "Minimalių algų nemokėjimas jau yra praeitis. Tai yra dvejų metų senumo problema ir ji jau išspręsta. Šis klausimas buvo keliamas mūsų filiale Rokiškyje, tačiau pagrindinėje įmonėje tokių problemų nebuvo."

Tiesa, Valstybinės darbo inspekcijos duomenimis, šiais metais "Lelijos" generalinei direktorei Genei Zaveckienei teismas skyrė 7500 litų baudą už Darbo užmokesčio apskaičiavimo ir mokėjimo tvarkos pažeidimą pagal Administracinių teisės pažeidimų kodeksą.

Su pačia "Lelijos" generaline direktore G.Zaveckiene dienraščiui nepavyko susisiekti visą šią savaitę.

Skola – ne kriterijus

Nors "Lelijos" padėtis nepavydėtina, ji ir toliau ieško naujų darbuotojų. Šiuo metu bendrovė "Lelija" yra paskelbusi darbuotojų paiešką į aštuonias laisvas darbo vietas.

Kaip sakė Darbo išteklių skyriaus poskyrio vedėjas Aurelijus Gricius, į įmonių skolas ar pažeidimus Darbo birža neatsižvelgia: "Teisės aktai nenumato, kad dėl skolų ar pažeidimų įmonėms būtų draudžiama dėti darbuotojų paieškos skelbimus Lietuvos darbo biržos interneto svetainėje."

Anot jo, Darbo birža neturi įgaliojimų iš finansinės padėties ir darbuotojų skundų savarankiškai nuspręsti, ar įmonė yra tinkama darbdavė: "Darbo biržai nesuteikti įgaliojimai tikrinti įmonių finansinę padėtį, Darbo kodekso reikalavimų laikymąsi ar saugos darbe būklę. Gavusi oficialią informaciją apie įmonėse vykstančius teisės aktų reikalavimų pažeidimus, Darbo birža šią informaciją perduoda įstaigoms, kontroliuojančioms šiuos klausimus."

A.Griciaus teigimu, vienintelis įmonėms taikomas kriterijus yra įstatymo numatyta "tinkamo darbo" apibrėžtis. Tai reiškia, kad Darbo birža žmonėms gali siūlyti tas darbovietes, kurios atitinka darbo ieškančio asmens profesinį pasirengimą, o kelionė į darbovietę ir iš jos trunka ne ilgiau nei tris valandas su tam tikromis išimtimis.


Komentaras

Alina Buemann

Kreditų biuro "Creditinfo" kredito rizikos vadovė

Bendrovės "Lelija" mokumo istorijoje užfiksuotos 233 padengtos skolos (daugiausia už komunalines paslaugas) ir 10 skolų išieškojimo bylų (dauguma skolų padengtos). Nuo 2008 m. įregistruoti ir išregistruoti 6 turto areštai, daugiau nei 31 teismo procesas, kuriuose įmonė dalyvauja kaip atsakovė. Šiuo metu bendrovės skola "Sodrai" – 832 tūkst. litų.

2010 m. konsoliduota apyvarta siekė 32 mln. litų, arba 12 proc. mažiau nei 2009 m. Įmonės tipinės veiklos rezultatas ir 2010 m. išliko neigiamas (nuostolis 2,7 mln. litų), o nuostolis prieš mokesčius siekė 664 tūkst. litų. Grupės likvidumas buvo pakankamo lygio, tačiau greitasis likvidumas buvo nepatenkinamos reikšmės. Įmonė gali turėti problemų vykdydama trumpalaikius įsipareigojimus, ir tai iš dalies pagrindžia skolą "Sodrai". Grupės veikla iš esmės finansuojama nuosavu kapitalu, o įsipareigojimų pagrindą sudaro trumpalaikiai įsipareigojimai, kuriuos sudarė įsipareigojimai finansinėms įstaigoms, verslo kreditoriams ir susiję su darbo santykiais.

Atsižvelgiant į įmonės veiklos amžių, sektorių, mokumo istoriją ir finansinius duomenis, įmonė priskiriama prie vidutinės vėlavimo atsiskaityti rizikos. Tokių įmonių apdirbamojoje pramonėje yra 36 proc.


"Sodros" pajamos, gautos pritaikius įstatymuose numatytas priverstinio poveikio priemones

Metai Gauta pajamų (mln. litų)

2009 394,8

2010 315,9

2011 (sausis–rugpjūtis) 184,6


Skolų mokėjimo "Sodrai" atidėjimo sutartys ir jomis atidėtos mokėtinos sumos

Metai Atidėjimo sutarčių skaičius Suma (mln. litų)

2009 1645 14,4

2010 3582 11,3

2011(sausis–rugpjūtis) 3552 10,1