Su kino teatru vykstame į gamtą


2008-08-04
Andrius Matuliauskas
Su kino teatru vykstame į gamtą

Šios savaitės pabaigoje prasidėsiančios olimpinės žaidynės prie ekranų prikaustys, ko gero, ne vieną lietuvį. Nereikia nė spėti, kad daugiausia aistrų virs dėl olimpinio krepšinio ir mūsų rinktinės kovų Pekine. Tiesa, paskutinį vasaros mėnesį sėdėti prie televizoriaus gali būti tikra kankynė. Išeitis yra. "e Diena" pabandė įsirengti kino teatrą gamtoje - idėja pasiteisino. Aišku, teko susidurti su tam tikrais sunkumais.

Jaukios vietos paieška

Iš pirmo žvilgsnio atrodė, kad mažesnį ar didesnį kino teatrą teoriškai galima įsirengti bet kur gamtoje. Svarbu tik, kad kur nors šalia būtų elektros šaltinis, pavyzdžiui, sodyba arba automobilis. Norint žiūrėti televizijos kanalus, dar būtinas ir geras TV signalas.

Tačiau vėliau paaiškėjo, kad be šių reikalavimų, būtinas ir trečias - jauki vieta. O ją rasti, ypač gyvenant dideliame mieste, gali būti ne taip paprasta. Teko apvažiuoti kelis aplink Vilnių esančius ežerus, tačiau nė viena iš pakrančių nepasirodė tinkama kino teatrui gamtoje. Vienos buvo šiukšlinos, kitos - per daug triukšmingos, trečiose būriavosi įtarimų keliantis jaunimas, iš bagažinės traukti brangią įrangą atrodė nesaugu.

Kitą dieną teko pakuotis daiktus ir dumti į tėvų sodą. Neapsirikau. Vieta buvo rami, jauki, taip pat buvo visos galimybės patogiam kino teatrui įsirengti.

Optimali sistema

Savaime suprantama, didelį ir sunkų televizorių į gamtą imti būtų nepatogu. Šį galima pakeisti nešiojamuoju kompiuteriu - jis atliks ne tik televizoriaus funkciją, bet jį bus galima naudoti ir kaip TV imtuvą ar DVD grotuvą.

Be to, kompiuteryje integruoti garsiakalbiai, todėl galima apsieiti be išorinės garso sistemos. Dar vienas jo pranašumas - baterija. Bent kelias valandas kompiuteris gali veikti be jokių išorinių energijos šaltinių, todėl jis neeikvos automobilio akumuliatoriaus.

Kompiuteris patogus ir tuo, kad per jį galima žiūrėti automobilyje ar ant pievelės. Jeigu kompiuteris didesnis ir turi, pavyzdžiui, 14 colių ar didesnės įstrižainės ekraną, jį patogiai padėti automobilyje gali būti sunku. Tokiu atveju kompiuterį galima pastatyti ant variklio dangčio priešais priekinį stiklą. Taip ekraną galės matyti visi automobilyje sėdintys žmonės, tik reikės prijungti išorinius garsiakalbius.

Prabangi sistema

Jeigu kompiuterio ekranas per mažas, galima pasitelkti projektorių. Šiuo atveju keliasdešimties centimetrų įstrižainės ekraną pakeičiau kelis kartus didesniu. Vaizdas buvo iš tiesų įspūdingas.

Tiesa, dėl to teko patirti kur kas daugiau nepatogumų. Pirmiausia į automobilio bagažinę teko pasiimti nemažai daiktų: projektorių, kompiuterį, garsiakalbius, srovės keitiklį, tinklo šakotuvą ir projektoriaus ekraną. Kadangi pastarojo ilgis siekė apie 180 cm, jis į bagažinę netilpo. Ekraną teko dėti į automobilio saloną, dėl to sumažėjo vietos keleiviams.

Su antru sunkumu susidūriau tuomet, kai teko ieškoti vietos pakabinti ekranui. Kadangi nepasiėmiau nemažai vietos užimančio jo laikiklio, teko improvizuoti. Galų gale radau tinkamą medį ir ekraną pakabinau ant šakos.

Prie automobilio prijungiau įtampos keitiklį, kuris įprastą transporto priemonėse 12 voltų srovę paverčia į 220 voltų. Tokią naudoja buities prietaisai. Prijungiau tinklo šakotuvą, o prie jo - projektorių, kompiuterį ir garsiakalbius. Valio! Sistema veikė.

Tiesa, nerizikavau ir nebandžiau, kaip ilgai tokią sistemą galėtų palaikyti mano automobilio akumuliatorius. Nenorėdamas jo pribaigti, praėjus 20 minučių jau paleidau variklį. Kadangi projektorius yra nemažai elektros energijos eikvojantis prietaisas, jis gali greitai iškrauti akumuliatorių.

Kompiuteris - gamtai, projektorius - sodybai

Nors kino teatras gamtoje naudojant projektorių atrodė kur kas įspūdingiau, jį įsirengti ir naudoti buvo kur kas sunkiau, negu žiūrėti filmą ar televizijos programą per kompiuterį.
Be to, minėta sistema turėjo ir kitą svarbų trūkumą. Rungtynes ar filmą per šią sistemą gamtoje bus galima žiūrėti tik tuomet, kai lauke pradės temti. Per kompiuterį, jeigu saulė nešviečia tiesiai į ekraną, galima žiūrėti ir dieną.

Dar vienas niuansas - TV signalo stiprumas. Pavažiavus kelis kilometrus už Vilniaus, kompiuteriui skirtas TV imtuvas jį gaudydavo silpnai. Nepadėjo ir prie jo prijungta didesnė antena. Todėl žiūrėti televizorių nuo miesto nutolusiose vietose, kur nėra galimybės į viršų iškelti antenos, sudėtinga.

Įvertinus visus pliusus ir minusus, nors kino teatras su didžiuliu ekranu gamtoje skamba itin patraukliai, kur kas patogiau naudoti kompiuterį. Na, o sodyboje projektorius su dideliu ekranu ir gera, aukštai iškelta antena gali būti puiki pramoga.


Kino teatro gamtoje komponentai

Nešiojamasis kompiuteris

Paprasčiausias būdas, atstosiantis televizorių gamtoje. Be to, jį galima naudoti kaip TV imtuvą ar DVD plokštelių grotuvą, taip pat jungti prie projektoriaus. Kadangi kompiuteris turi bateriją, žiūrint filmą ar TV kanalą kelias valandas jo galime ir nejungti į elektros lizdą.
Kaina: 4000 litų.
Bandyti davė HP

TV imtuvas kompiuteriui

Jis reikalingas norint žiūrėti TV programas gamtoje. Imtuvai būna tiek vidiniai, tiek išoriniai. Išorinį imtuvą galima tiesiai jungti prie projektoriaus. Tiesa, visi TV imtuvai parduodami su mažomis antenomis, norint priimti TV signalus už miesto ribų, gali reikėti įsigyti didesnę anteną ar prijungti juos prie stacionarios antenos, pavyzdžiui, įrengtos sodyboje.
Kaina: nuo 80 litų.

Projektorius ir ekranas

Pagrindinė didelio kino teatro dalis. Patogiausia, kad projektorius būtų kuo mažesnis. Taip pat reikia pasirinkti ir ekraną, atitinkantį automobilio matmenis. Beje, jeigu projektorius naudojamas sodyboje, ekranas nebūtinas. Jį gali atstoti šviesios spalvos siena arba ant virvės pakabinta paklodė.
Kaina: nuo 1500 litų.
Bandyti davė FIS

Garsiakalbiai

Jeigu norime stipresnio ir kokybiškesnio garso, prie sistemos galime prijungti išorinius garsiakalbius. Tiesa, jie papildomai naudoja energiją, todėl prijungti prie automobilio greičiau išeikvos jo akumuliatorių.
Kaina: 300 litų.

Įtampos keitiklis

Be įtampos keitiklio neišsiversime, jeigu kino teatrą ketiname įsirengti plyname lauke. Jis 12 voltų automobilio srovę pavers į 220 voltų srovę. Taip galėsime gamtoje naudotis projektoriumi, kompiuteriu ar garsiakalbiais. Kuo daugiau prietaisų ketiname prijungti, tuo galingesnis turi būti įtampos keitiklis.
Kaina: 200 litų.

Elektros tinklo šakotuvas

Kino teatrą sudaro keli komponentai, norint juos visus prijungti prie elektros reikės daugiau elektros jungčių. Kadangi įtampos keitiklis turi tik vieną jungtį, šakotuvas pravers tiek automobilyje, tiek sodyboje.
Kaina: 10 litų.