Nauji fotoaparatai entuziastams


2008-01-28
Nauji fotoaparatai entuziastams

Didžiausi fotoaparatų gamintojai, ruošdamiesi dar vienam konkurencinės kovos raundui, sausio pabaigoje papildė savo asortimentą naujais modeliais. „e Diena“ turėjo galimybę artimiau susipažinti su Japonijos kompanijos „Pentax“ naujaisiais gaminiais.

Du veidrodiniai fotoaparatai

Viena pagrindinių fotoaparatų gamintojų kompanija „Pentax“ pristatė du naujus skaitmeninių veid-rodinių fotoaparatų modelius, skirtus mėgėjams ir į profesionalus pretenduojantiems fotografams. K200D pakeis K100D, o K20D –
K10D.

Paprastesniame K200D įmontuotas 10,2 mln. taškų CCD vaizdo jutiklis. Aparate naudojama dulkių nuo jutiklio šalinimo sistema. Pirmiausia tuo rūpinasi specialus filtras, likusios dulkės pašalinamos įjungus tam skirtą funkciją, kuri supurto jutiklį.

Nors aparatas ir mėgėjiškas, tačiau K200D korpusas yra atsparus dulkėms ir drėgmei. Jame naudojamos SD arba didelės talpos SD HC kortelės.

K200D jautrumo diapazonas – nuo ISO 100 iki ISO 1600. Paprastesniam fotografavimui yra skirtas automatinis fotografavimo režimo –
portreto, peizažo ir pan. – nustatymas. Aparatas turi aštuonias meninio vaizdo apdorojimo funkcijas – ši ypatybė vis dažniau iš kompaktinių fotoaparatų perkeliama į veid-rodinius.

Kita vertus, fotoaparatas gali vaizdą įrašyti ir RAW formatu – tai jau profesionalesnių fotoaparatų funkcija, leidžianti įrašyti visą vaizdo informaciją be mažiausių iškraipymų.

Per pristatymą žurnalistams buvo išdalyti aukštesnės klasės K20D aparatai. Dalis šio aparato paramet-rų – tokie pat kaip ir K200D. Tarp jų – korpuso apsauga nuo dulkių ir drėgmės, dulkių šalinimo funkcija, RAW failų įrašymas, 2,7 colio įstrižainės LCD ekranas nuotraukoms peržiūrėti, SD ir SD HC palaikymas.

Tačiau fotoaparatai yra skirtingi. Pirmiausia K20D naudoja CMOS tipo jutiklį su 14,6 mln. efektyvių taškų. Itin išplėstas jautrumo dia-
pazonas – nuo ISO 100 iki ISO 6400. Pastarasis gali būti pasirenkamas per papildomą meniu.

Taip pat integruota „Shake Reduction“ (SR) funkcija, sumažinanti judančių rankų efektą, kai fotografuojama esant prastesniam apšvietimui ir naudojant ilgesnę ekspoziciją.

Prikimštas funkcijų

Paėmus į rankas šį aparatą bendras įspūdis – geras, tačiau galbūt įpratimas prie kitų – „Nikon“, „Canon“ – fotoaparatų lėmė tai, kad teko „paklaidžioti“ po meniu ar nustatymus, ieškant reikalingų mygtukų ar funkcijų.

Kita vertus, nors fotoaparatas yra pusiau profesionalus, jame nestinga paprastų funkcijų. Pavyzdžiui, meninio nuotraukų apdorojimo funkcijos. Aparate taip pat galima įjungti peržiūros per LCD ekraną funkciją – ji skirta, kai fotografuojama aparatą laikant ne taip, kaip įprasta, pavyzdžiui, iškėlus virš galvos ar ties pusiauju.

K20D neturi tokių fotografavimo režimų, kaip sportas ar portretas. Vietoj to jame įdėti kitur nematyti jautrumo prioriteto arba ekspozicijos ir diafragmos prioriteto režimai. Esu labiau įpratęs naudotis rankinio nustatymo, diafragmos arba ekspozicijos prioriteto režimais, tad šie papildomi nustatymai man pasirodė ne itin panaudojami.

Tarp ne itin patikusių dalykų reikėtų paminėti ir ilgą meniu. Kai kurios funkcijos, pavyzdžiui, filtrų, naikinančių ilgos ekspozicijos arba itin didelio jautrumo sukeliamus „triukšmus“, įjungimas yra kone pačioje ilgo meniu sąrašo pabaigoje.

Tačiau patys filtrai verti pagyrimo žodžio. Paprastai, kai fotografuojama esant didesniam nei ISO 800 jautrumui, tamsesnėse nuotraukos vietose atsiranda vadinamieji triukšmai. Įjungęs šiuos filtrus ir nustatęs didžiausią –
ISO 6400 – jautrumą, bandžiau fotografuoti bare patamsyje. Rezultatas visai tenkino – gal kontūrams šiek tiek trūko aštrumo, tačiau „triukšmų“ lygis akių nebadė.

Kainos nemažos

Šie naujieji „Pentax“ aparatai Lietuvoje turėtų pasirodyti vasario kovo mėnesiais. Tiesa, jų pirminė kaina, paminėta spaudos konferencijoje, gana didelė: K200D su standartiniu 18–55 mm objektyvu turėtų kainuoti 799 eurų (apie 2760 litų), o K20D su tokiu pat objektyvu –
1299 eurų (apie 4500 litų).

Tačiau „Pentax“ Lietuvoje atstovaujančios bendrovės „Vilbros prekyba“ vykdomasis direktorius Audrius Mačiulis minėjo, kad fotoaparatams pasirodžius Lietuvos parduotuvėse jų kainos turėtų būti mažesnės. „Pentax K20D“ gali kainuoti iki 4000 litų, o K200D – iki 2500 litų.

Kaip K200D konkurentus galima įvardyti „Canon 400D“ bei „Nikon D40X“. Jie dabar kainuoja 2200 litų. K20D konkurentai yra „Canon 40D“ ir „Nikon D80“, jie kainuoja apie 4000 ir 3500 litų.

Beje, praėjusią savaitę „Canon“ pristatė atnaujintą 400D fotoaparatą – 450D modelį su 12,2 mln. taškų CMOS jutikliu.