Skoningos aprangos taisyklės


2008-06-11
Ša­rū­nė Ku­tins­kai­tė
Skoningos aprangos taisyklės

Bu­vo lai­kai, kai į iš­leis­tu­vių va­ka­rą su­gu­žė­da­vo abi­tu­rien­tės, pa­si­puo­šu­sios ko­ne vie­no­do­mis su­kne­lė­mis. Ir nors ori­gi­na­liai at­ro­dy­da­vo tik ke­lios, ki­toms tai bū­da­vo nė mo­tais - juk to­kia mada... Kaip reng­tis, kad iš­leis­tu­vių va­ka­rą neat­ro­dy­tu­mė­te juo­kin­gai, pa­ta­rė Kau­no tech­no­lo­gi­jos uni­ver­si­te­to Ap­ran­gos sti­liaus cent­ro di­rek­to­rė Bi­ru­tė Ber­no­tie­nė.

Apei­ki­te nuo­mos punk­tus

Pirmiausia lektorė patarė veng­ti nuo­mo­tų dra­bu­žių. Ne­no­rė­da­ma įžeis­ti šias pa­slau­gas tei­kian­čių sa­lo­nų dės­ty­to­ja juos švel­niai pa­va­di­no va­ka­rykš­te die­na.

„Dar vie­nas svar­bus da­ly­kas: ne­pa­si­duo­ki­te ban­dos ins­tink­tui! Pri­si­min­ki­te, ko­kios ro­ži­nės prieš po­rą me­tų bu­vo mies­tų gat­vės. Šią va­sa­rą mums bru­ka­ma gel­to­na, ža­lia, pil­ka spal­vos, nors iš tie­sų su ža­lia pa­lai­di­ne ar si­jo­nu ge­rai at­ro­dys tik vie­na iš de­šim­ties mer­gi­nų", - per­spė­jo lek­to­rė.

Mi­nu­sus den­ki­te pliu­sais

Ieš­kant sa­vo sti­liaus po­nia Bi­ru­tė pa­ta­rė ne­bi­jo­ti eks­pe­ri­men­tuo­ti, ta­čiau ne­pa­mirš­ti ir ke­lių auk­si­nių tai­syk­lių. Pir­miau­sia - au­di­nio spal­vą de­rin­ti ne prie plau­kų, o prie odos spal­vos. „Mums, lie­tu­vai­tėms, la­biau tin­ka šal­ti to­nai, to­dėl iš­leis­tu­vių va­ka­rui pa­si­rin­ku­sios mė­ly­nos ar­ba rau­do­nos spal­vos su­kne­lę tik­rai ne­pra­šau­si­te", - glos­ty­da­ma sa­vo mels­vą su­kne­lę ko­ke­tiš­kai šyp­te­lė­jo pa­šne­ko­vė. Ant­ra tai­syk­lė: rei­kia slėp­ti sa­vo mi­nu­sus pa­brė­žiant gra­žias kū­no vie­tas. „Pa­žiū­rė­ki­te į pran­cū­zes. Jei jos tu­ri gra­žius plau­kus, pa­ro­dys juos taip, kad ne­ma­ty­si­te nie­ko ki­to", - tvir­ti­no mo­te­ris.

Il­ga­ko­jėms mer­gi­noms ji pa­ta­rė dė­vė­ti tik trum­pus si­jo­nus, liek­ną lie­me­nį pa­brėž­ti puoš­niais dir­žais ar­ba įlie­me­nuo­to­mis su­kne­lė­mis. Jei abi­tu­rien­tė ne­ga­li pa­si­gir­ti plokš­čiu pil­vu­ku, pui­kus bū­das pa­slėp­ti šį mi­nu­są - var­pe­lio ar­ba ko­ko­no for­mos su­kne­lė. Pla­čia­pe­tėms ver­tė­tų rink­tis su­kne­les pla­čio­mis iš­kirp­tė­mis. „Mer­gi­nos, ro­dy­ki­te sa­vo grakš­čias ran­kas ir nuo­sta­bius kak­lus", - ra­gi­no Ap­ran­gos sti­liaus cent­ro di­rek­to­rė.

Rin­ki­tės ne tik su­kne­lę

Iš­leis­tu­vių va­ka­rui be­si­ruo­šian­čioms abi­tu­rien­tėms B.Ber­no­tie­nė siū­lo pa­svars­ty­ti ne tik apie su­kne­lę. Tiks ir il­gi li­ni­niai marš­ki­niai, ku­riuos ga­li­ma ne­šio­ti kaip mi­ni su­kne­lę, šil­ki­nių kel­nių ir puoš­nios pa­lai­di­nės de­ri­nys.

„Ži­no­ma, kla­si­ki­nė juo­da su­k-ne­lė ne­tu­ri sau ly­gių, ta­čiau mo­kyk­lą bai­gian­ti mer­gi­na su ja at­ro­dys vy­res­nė. O ar to rei­kia?" - svarstė spe­cia­lis­tė. Ji pa­ta­rė at­si­sa­ky­ti ir pa­puo­ša­lų - ver­čiau ap­si­gaub­ti įspū­din­gu ša­liu.

Baig­da­ma pieš­ti į iš­leis­tu­vių va­ka­rą iš­si­ruo­šu­sios abi­tu­rien­tės portre­tą B.Ber­no­tie­nė pa­brė­žė, kad svar­biau­sia - dar­ni vi­su­ma: „Sko­nin­ga ap­ran­ga, tvar­kin­gas ma­kia­žas ir ko­ky­biš­ka ava­ly­nė. Ir pri­si­min­ki­te, kad di­džiau­sias jū­sų ko­zi­ris - jau­nys­tė."