- lrt.lt inf.
- [2]
- [2]
- Teksto dydis:
- Spausdinti [3]
Vasario 16-ąją reikia ne minėti, o švęsti – įsitikinusi kulinarijos laidų ir knygų autorė Beata Nicholson. Žymi moteris kviečia Vasario 16-sios šventimui pradėti ruoštis jau dabar.
„Liūdnoka, bet mūsų atlikta apklausa, kurioje dalyvavo daugiau nei 2000 respondentų rodo, kad net trečdalis mūsų tautiečių niekada nešvenčia valstybinių švenčių. O juk tik nuo mūsų pačių priklausys, ar Lietuvos šimtmečio šventė atkeliaus į mūsų namus ir širdis. Net neabejoju, kad šią svarbią dieną netrūks viešų renginių, tačiau namuose šventę kursime patys, tad siūlau jau dabar pradėti galvoti, kaip vasario 16-osios šventė gali būti atšvęsta kiekvieno namuose“, – sako B. Nicholson.
Pasak kulinarės, būtent noras paraginti lietuvius valstybės šventes švęsti kaip savo asmenines paskatino parengti specialų „Beatos virtuvės“ žurnalo numerį bei šiai temai dedikuoti 6 LRT laidas „Beatos virtuvė“.
„Aš pati asmeniškai tikiuos per Vasario 16-ąją sukviesti pas save būrį draugų, o iš trijų žurnale „Beatos virtuvė“ pasiūlytų meniu savo šventei tikrai rinksiuos smetonišką meniu. Išbandžiusi ne vieną dešimtį receptų iš senųjų receptų knygų, sakau – vasario 16-ajai drąsiai galite semtis įkvėpimo iš tarpukario Lietuvos virtuvės, tikrai nenusivilsite, o kai kas tikriausiai net bus įtraukta į jūsų geriausių receptų užrašus. Tradicijas kuriame patys, galbūt kaip tik šiemet ir aš, ir jūs pradėsite kurti savo Vasario 16-osios šventimo namuose tradicijas“, – sako B. Nicholson ir kaitytojams siūlo ruginio meduolio receptą.
Meduoliui pasigaminti prireiks:
300 g visų grūdo dalių ruginių miltų,
2 šaukštelių kepimo miltelių,
žiupsnelio druskos,
1 šaukštelio meduolių prieskonių,
3 kiaušinių,
200 g grietinės,
120 g sviesto ir dar šiek tiek formai patepti,
150 g medaus,
80 g cukraus,
100 g graikinių riešutų ir dar šiek tiek papuošti,
3 šaukštų miltelinio cukraus,
1 citrinos sulčių,
džiovintų spanguolių papuošti.
Gaminimas. Dubenyje sumaišome miltus, druską, kepimo miltelius ir prieskonius. Kitame dubenyje kiaušinius lengvai suplakame su grietine. Supilame į dubenį su miltais ir išmaišome. Mažame puodelyje ištirpiname sviestą ir medų, supilame viską į tešlą, išmaišome. Į nedidelę keptuvę suberiame cukrų ir jokiu būdu nemaišydami pakaitiname, kol jis ištirps ir pradės karamelizuotis. Į tešlą supilame karamelizuotą cukrų, suberiame pasmulkintus graikinius riešutus. Išmaišome. Paruoštą tešlą supilame į sviestu pateptą kepimo formą ir kepame iki 190 °C įkaitintoje orkaitėje 30–35 minutes. Iškepusį meduolį paliekame atvėsti. Gaminame glajų: miltelinį cukrų sumaišome su vienos citrinos sultimis. Glajus turi būti vidutinio tirštumo. Meduolį apliejame glajumi, papuošiame graikiniais riešutais ir džiovintomis spanguolėmis. Skaniausias su arbata.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Galerijos [16]
Nuorodos:
[1] https://kauno.diena.lt/%2Bdocument.location.href%2B
[2] javascript://;
[3] https://kauno.diena.lt/print/846064
[4] http://www.lrt.lt/
[5] https://kauno.diena.lt/zymes/beata-nicholson-2
[6] https://kauno.diena.lt/raktazodziai/vasario-16-oji
[7] https://kauno.diena.lt/zymes/meduolis-1
[8] https://kauno.diena.lt/zymes/receptas-2
[9] https://kauno.diena.lt/naujienos/ivairenybes/receptai/b-nicholson-jei-sventes-nesukursim-patys-ji-pati-neateis-receptas-846064?komentarai
[10] https://kauno.diena.lt/naujienos/ivairenybes/receptai/kaip-ant-groteliu-iskepti-sultinga-kepsni-1170095
[11] https://kauno.diena.lt/naujienos/ivairenybes/receptai/kaip-ant-groteliu-iskepti-sultinga-kepsni-1170095#comments
[12] https://kauno.diena.lt/naujienos/ivairenybes/receptai/namine-chalva-nustebsite-kaip-lengva-pasigaminti-1169755
[13] https://kauno.diena.lt/naujienos/ivairenybes/receptai/namine-chalva-nustebsite-kaip-lengva-pasigaminti-1169755#comments
[14] https://kauno.diena.lt/naujienos/verslas/ekonomika/prekybos-atsaukti-beatos-virtuves-koldunai-b-nicholson-paaiskino-kas-nutiko-1155129
[15] https://kauno.diena.lt/naujienos/verslas/ekonomika/prekybos-atsaukti-beatos-virtuves-koldunai-b-nicholson-paaiskino-kas-nutiko-1155129#comments
[16] https://kauno.diena.lt/galerijos
[17] https://kauno.diena.lt/galerijos/vaizdai/pirmieji-prezidento-rinkimu-kandidatu-debatai-1170836
[18] https://kauno.diena.lt/galerijos/vaizdai/econovus-teritorijoje-kilo-gaisras-1170704
[19] https://kauno.diena.lt/galerijos/vaizdai/slabdriba-kaune-1170702
[20] https://kauno.diena.lt/galerijos/vaizdai/lygos-rungtynes-vilniaus-zalgiris-telsiu-dziugas-31-1170692
[21] https://kauno.diena.lt/galerijos/vaizdai/saulegrazu-sodinimas-tuskulenu-memoriale-1170675
[22] https://kauno.diena.lt/galerijos/vaizdai/lkl-kauno-zalgiris-jonavos-cbet-1170674
[23] https://kauno.diena.lt/galerijos/vaizdai/klaipedos-valstybinio-muzikinio-teatro-rumu-atidarymas-ir-sveciai-1170623
[24] https://kauno.diena.lt/galerijos/vaizdai/talka-iii-forte-1170587
[25] https://kauno.diena.lt/galerijos/vaizdai/miskasodis-ties-karmelava-1170582
[26] https://kauno.diena.lt/galerijos/vaizdai/garbus-sveciai-atvyko-i-areimos-premjera-dvieju-koreju-susijungimas-1170553