VRK žada kreiptis į prokuratūrą dėl biuletenių klastojimo

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) aiškinsis ir pasitvirtinus faktams žada kreiptis į prokuratūrą dėl internete platinamo vaizdo įrašo, kuriame, kaip teigiama, viena „Drąsos kelio“ stebėtoja šios partijos susitikime pasakoja klastojusi biuletenius.

Sekmadienį vykstančiame VRK posėdyje komisijos pirmininkas Z.Vaigauskas pranešė, jog bus aiškinamasi, ar iš tiesų vaizdo įraše kalbanti moteris buvo rinkimų stebėtoja ir ar tikrai galėjo būti jos stebėtose apylinkėse klastojami biuleteniai. Jei pasitvirtintų šie faktai, VRK sprendimu, bus kreiptasi į prokuratūrą.

Internete plinta vaizdo įrašas, kuriame „Drąsos kelio“ rinkimų stebėtoja Pajūrio apygardoje pasakoja apie darbą per rinkimus.

Ji atvirai prisipažįsta, kad panaikino apie 12 Darbo partijai palankių biuletenių.

Vaizdo įraše moteris pasakoja, kaip ji atkeršijo už vieną iš „Drąsos kelio“ partijos kandidato Tomo Vilucko neva pavogtą balsą.

„Tai aš atsilygindama, žinokite, kokius 12 biuletenių Darbo partijos tikrai panaikinau. Nes šaukiau apie dvigubus standartus. Iš tikrųjų ten buvo normalūs biuleteniai, netyčia rašalu aptaškyti ar dar kažkas tai“, – atvirai pasakojo moteris „Drąsos kelio“ partijos susitikime. Šį pasakojimą palydėjo susirinkusiųjų juokas ir plojimai. Tokius biuletenius buvo pasiūlyta laikyti negaliojančiais dėl trūkumų.

Jeigu prokurorai pradės tirti incidentą, VRK žada suteikti visus reikalingus dokumentus, kurie padėtų, anot Z.Vaigausko, išsiaiškinti, ar tai nėra tik pasipūtimas ir tuščias pasigyrimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

zixas

zixas portretas
Tai neimanoma , nes yra viskas parasyta ka daryt.

1

1 portretas
Komisija turi patikrinti visus tos apylinkės biuletenius. Jei už Tomą Vilucką biuletenis buvo pripažintas negaliojančiu ne pagal įstatymą (pavogtas anot stebėtojos), tai tą biuletenį turi pripažinti galiojančiu ir perskaičiuoti T.Vilucko balsus. Jei tokiu pat principu komisija pripažino negaliojančiais kitos partijos kandidato biuletenius, tai jie taip turi būti perskaičiuoti, o rezultatai pakeisti.

Naglis Puteikis

Naglis Puteikis portretas
Neteisinga įvykio interpretacija, klaidinantis pavadinimas. Stebėtojai patys pripažinti negaliojančiais biuletenių negali, tai darė apylinkės komisija. Stebėtoja tik paaiškino, kodėl pareikalavo pripažinti negaliojančiais ir DP biuletenius - kad nebūtų dvigubų standartų. Interpretacijos pasklido žiniasklaidoje būtent dėl dvigubų standartų -kritikuojama tik Drąsos kelio partija. O štai kita situacija, kur tikrai buvo gadinami biuleteniai (bet ne stebėtojai tai darė, o komisijos nariai) iš esmės nutylima: nesant stebėtojams Biržų-Kupiškio Kaštonų apylinkėje užsidariusi komisija galimai sugadino keliasdešimt biuletenių tam, kad pagal bendrą visos apygardos balansą ten p[nepatektų valstiečų atstovė (turėjo gadinimui visą parą) Pajūrio apygardos stebėtoja parodė biuletenio nuotrauką - DK kandidatas T.Viluckas pažymėtas kaip įstatyme ir nurodyta - ties jo pavarde nubrauktas skrituliukas kryželiu. Tačiau virš Vilucko pavardės ranka tušinuku užrašyta "Neringa Venckienė". Tuo pagrindu komisija balsavo ir balsų dauguma pripažino šį biuletenį negaliojančiu. Nors įstatyme užrašyta, kad turi būti nustatyta valia - šiuo atveju balsavimo valia aiški. Todėl mano galva komisija turėjo tą biuletenį pripažinti galiojančiu. Todėl stebėtoja, kuri manė tą patį, vykdė visose balsavimo stebėjimo patarimuose parašytą nurodymą - tokiais atvejai išsireikalavo, kad visi kiti biuleteniai, kuriuose yra nors kokie papildomi pripaišymai, būtų pripažinti negaliojančiais. Juk tuos 12-a, apie kuriuos ji kalba negaliojančiai pripažino komisija. Taigi viskas yra gerai Pajūrio apygardoje ir viskas labai blogai Kupiškio-Biržų apygardoje.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių