Žmogžudyste kaltinamas P. Rastenis prašosi į laisvę

Vieno žmogaus nužudymu Vilniuje, Žirmūnuose, ir kito sužalojimu kaltinamas Paulius Rastenis bylą perdavus teismui prašo nebetęsti jam suėmimo ir paleisti į laisvę.

Jis sako, kad net galėtų sumokėti už apykoję, kad ji būtų jam uždėta vietoj suėmimo.

34 metų P.Rastenis pirmadienį iš Lukiškių tardymo izoliatoriaus buvo atvežtas į Vilniaus apygardos teismą. Posėdyje svarstyta dėl jam taikomos kardomosios priemonės – suėmimo – pratęsimo.

Prokuroras Rolandas Imbrasas prašė pratęsi suėmimo terminą dar trims mėnesiams.

„Sąlygos ir pagrindai neišnyko, nepaisant bylos perdavimo teismui. Atsižvelgiant į jo ankstesnius teistumus, iki sulaikymo nedirbo, yra nevedęs, todėl nėra saistomas ekonominiais ir socialiniais ryšiais. Būtina ir toliau taikyti suėmimą, siekiant užtikrinti jo dalyvavimą procese“, – sakė prokuroras. Jis priminė, kad vyras anksčiau teistas tris kartus.

P.Rastenis savo ruožtu teigė turėjęs darbą, tik iki sulaikymo porą mėnesių buvo užsiregistravęs Darbo biržoje. Vyras tikino maždaug penkerius metus dirbęs Europoje – Vokietijoje ir kitur. Būdamas laisvėje, buvusiai draugei padėjo išlaikyti vaiką.

„Išėjęs į laisvę turiu galimybę įsidarbinti, turiu galimybę apmokėti apykojės visą kainą. Norėčiau, kad atidžiau atsižvelgtumėte į šią bylą – vaizdo medžiaga įrodo ką kita, nei teigia prokuroras“, – teisėjai Aušrai Bielskei sakė P.Rastenis.

Jis taip pat teisėjai skundėsi, kad kalinimo įstaigoje negauna reikiamos medicinos pagalbos.

„Pats buvau užpultas, pats esu nukentėjęs, buvau priverstas gintis. Kol kas man nėra suteikta reikiama medicininė pagalba, kokia yra (kalėjime –BNS), ji man netinkama. Ten esantys (medikai) nieko negali padaryti. Mano byla buvo vilkinama“, – kalbėjo P.Rastenis.

Dėl medikų pagalbos teisėja ragino kaltinamąjį kreiptis į kalėjimo administraciją.

Kaltinamojo gynėja Lolita Narmontienė sakė, kad P.Rastenio byla jau perduota teismui, jis ir ikiteisminio tyrimo pradžioje, ir pabaigoje davė nuoširdžius parodymus.

„Ar galėtų pasislėpti? Jis pats pasidavė. Jis neketino pabėgti į užsienį. Laisvėje jis galėtų dirbti, galima kelias kardomąsias – ir dokumentų paėmimą, ir registraciją, ir piniginį užstatą“, – siūlė advokatė.

Teismas sprendimą dėl kardomosios priemonės priims antradienį.

P.Rastenis kaltinamas šiemet vasarį peiliu sužalojęs du vyras, vienas jų netrukus mirė ligoninėje. Vyras policijai pasidavė po maždaug pusantros savaitės trukusio slapstymosi.

Policija skelbė, kad, pasak liudininkų, greta vieno Žirmūnų gatvės daugiabučio, kuriame įsikūręs ir viešbutis, automobilyje „Volvo“ pietavo du maždaug 30 metų vyrai. Tuo metu į kiemą įsuko automobilis „Toyota“, jo vairuotojas iššokęs pasipiktino, jog nėra, kur sustoti.

Atvažiavęs vyras įsivėlė į konfliktą su pietavusiais vyrais, pripurškė jiems į automobilį dujų ir puolė bėgti. Per susistumdymą iš „Volvo“ iššokę vyriškiai buvo subadyti peiliu. Per grumtynes vyrai įtariamajam numovė striukę, jis paspruko vienmarškinis. Kaltinamasis vėliau pareigūnams pasakojo, kad dujų balionėlį ir peilį nešiojosi savigynai.

33 metų nukentėjusysis nuo sužeidimų mirė ligoninėje, taip pat sužalotas 28 metų nukentėjusysis.

Nužudymo ir asmens sužalojimo byla dar nepradėta nagrinėti, manoma, kad pirmasis posėdis vyks rugsėjo viduryje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių