Žirmūnų gaisro kaltininką vėl siekiama įkalinti iki gyvos galvos

Prokuratūra dar kartą prašo įkalinti iki gyvos galvos daugiabučiame name Vilniuje, Žirmūnuose, gaisrą sukėlusį ir šešis žmones pražudžiusį Arturą Dailidę.

Prokuratūra mano, kad skirta 20 metų bausmė yra neadekvati padarytam nusikaltimui ir neatitinka teisingumo principų.

Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Justas Laucius kreipėsi į Aukščiausiąjį Teismą. Prokuroras kasaciniu skundu prašo panaikinti Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendžio dalį, kurioje A. Dailidei paskirta terminuota 20 metų laisvės atėmimo bausmė.

Prašoma baudžiamąją bylą perduoti iš naujo nagrinėti apeliacine tvarka, kad šis teismas apsvarstytų galimybę jam skirti laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę, pranešė Generalinė prokuratūra.

„Ne mažiau svarbus yra ir nuo nusikaltimo nukentėjusių asmenų teisėtų interesų suvokimas, siekis juos saugoti ir baudžiamajame įstatyme numatytomis priemonėmis ginti. Dėl to bausmė yra teisinga, kai ją skiriant įvertinami ir kaltininko, ir nukentėjusiojo interesai, kai nė vieniems iš jų nesuteikiama prioritetinė reikšmė. Pabrėžtina, kad skiriant bausmę negali būti ignoruojamos ar neįvertinamos ir dėl nusikaltimo prarastos vertybės, jų svarba, vieta vertybių hierarchijoje. Pernelyg švelni, veikos pavojingumo, jos padarinių, kaltininko asmenybės neatitinkanti bausmė pažeidžia ir humaniškumo principą, nes taip yra sumenkinami nukentėjusiųjų interesai, pažeidžiamas jų orumas“, – rašoma prokuroro skunde.

J. Lauciaus manymu, Apeliacinis teismas A. Dailidei skyrė ne tos rūšies, aiškiai per švelnią bausmę.

„Baudžiamajame įstatyme įtvirtinta bausmės paskirtis šioje byloje gali būti realizuota izoliuojant kaltininką nuo visuomenės iki gyvos galvos“, – rašoma prokuroro kasaciniame skunde.

Šiemet kovo 30 dieną Apeliacinis teismas A. Dailidei skyrė 20 metų nelaisvės, anksčiau jis buvo nuteistas kalėti 15 metų.

Prokuratūra ir anksčiau prašė vyrą prašė įkalinti iki gyvos galvos.

Kasacinį skundą Aukščiausiajam Teismui rengia ir nuteistojo advokatas Romualdas Mikliušas.

„Tikrai skųsime, skundą paduosime kitą savaitę, į mūsų klausimus  neatsakyta. Prašysime išteisinti, nes nėra įrodymų, yra tik visuomeninis spaudimas dėl didelių pasekmių, į mūsų motyvus Apeliacinis teismas neatskirto“, – BNS sakė nuteistojo advokatas R. Mikliušas.

A. Dailidė nuteistas už tai, kad 2007 metų kovo 11-osios naktį Vilniuje, Žirmūnų gatvėje esančiame daugiabučiame name, tyčia sukėlė gaisrą, per jį žuvo šeši žmonės, dar 22 asmenys patyrė nudegimų ir kitų sužalojimų, sunaikinta turto daugiau negu už 82 tūkst. eurų.

Nukentėjusiaisiais šioje byloje pripažinta daugiau kaip 50 asmenų.

Bylos duomenimis, neblaivus vyras padegė bendrame koridoriuje šeštame aukšte prie atsarginės laiptinės stovėjusį fotelį. 

Po tragiškos nelaimės 2007 metais gaisrai name nesiliovė. Tuomet gyventojai nusprendė įrengti vaizdo kameras. 2014 metų gruodį vėl kilo gaisras, buvo padegti koridoriuje esantys daiktai. Būtent po šio gaisro sulaikytas A. Dailidė.

Tuo pačiu nuosprendžiu A. Dailidė pripažintas kaltu ir dėl šio 2014 metų gruodžio mėnesį tame pačiame daugiabutyje tyčia sukelto gaisro, per jį padaryta žala viršijo 2 tūkst. eurų.

Tuomet vyras prisipažino sukėlęs 2007 metų padegimą, tačiau jo advokatas sako, kad šis prisipažinimas nesutampa su bylos objektyviais duomenimis.

Šiuo metu name veikia bendrija, bendrosios patalpos stebimos vaizdo kameromis. Po A. Dailidės sulaikymo gaisrai name liovėsi. Jų užregistruota 23. Nuteistojo advokatas tikina, kad sąsajos dėl neva jo kliento ir daugiabutyje pasibaigusių gaisrų nėra tikslios. Jis žadėjo skųsti nuosprendį.

Tarp žuvusiųjų per tragišką gaisrą buvo poetas ir scenaristas Mantas Gimžauskas, fotografas ir poetas Remigijus Audiejaitis, buvęs Seimo narys Petras Šakalinis.

Tąsyk ugniagesiai prie degančio namo negalėjo greitai privažiuoti, nes jo kieme buvo sustatyti gyventojų automobiliai, o namo avariniai išėjimai užversti šiukšlėmis ir įvairiais senais rakandais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių