Profsąjunga: dėl nelaimės gali būti apkaltinti žuvę geležinkeliečiai

Valstybės valdomų „Lietuvos geležinkelių“ profesinės sąjungos atstovai baiminasi, kad dėl pirmadienį įvykusios nelaimės, kai valydami sniegą žuvo du įmonės darbuotojai, bus apkaltinti patys darbininkai, ir tuomet jų šeimoms nebus išmokėtos kompensacijos.

„Nenoriu užbėgti įvykiams į priekį, bet manau, kad kaip visada bus apkaltinti darbuotojai, kad kažko nepadarė, kad kažką pažeidė. Tokia yra realybė, kad jei žmonės žūsta, visada galima visą kaltę sumesti jiems“, – pirmadienį spaudos konferencijoje teigė „Lietuvos geležinkelių“ profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkas Stanislavas Fedaravičius.

Anot jo, lygiai prieš metus panašiomis aplinkybėmis žuvo dar vienas „Lietuvos geležinkelių“ darbuotojas.

„Iš praeitų metų įvykio niekas nepasimokė. Dėl ko tokie dalykai gali įvykti? Darbuotojams sudarytos tokios sąlygos, kad apkraunama darbais, sakoma, kad reikia padaryti tą ir tą, o jei trūksta darbuotojų, pavestus darbus vis tiek reikia dirbti“, – kalbėjo S. Fedaravičius.

Vaidotų geležinkelio stotyje šalia Vilniaus „Lietuvos geležinkelių“ traukinys pirmadienį mirtinai sužalojo du sniegą valiusius darbuotojus. Įmonės profesinės sąjungos teigimu, žuvusieji buvo patyrę, įmonėje dirbo ne vienerius metus.

„Iš tų dviejų žmonių vienas turėjo stebėti aplinką. Kiek žinau, jie abu dirbo ir negirdėjo atvažiuojančio traukinio. Pagal suteiktą žodinę informaciją, traukinio mašinistas panaudojo visas galimybes: stabdė ir naudojo garsinį signalą, bet traukinį sustabdyti nėra taip lengva“, – sakė S. Fedaravičius.

Jo teigimu, į viešumą patenka tik tragiški atvejai, kai žūsta „Lietuvos geležinkelių“ darbuotojai, tačiau yra nemažai atvejų, kai jie susižaloja darbe, tačiau oficialiai teigiama, kad tai įvyko ne darbo metu.

„Lietuvos geležinkeliuose“ yra tendencija, kad kai žūsta žmonės, tada visi žino, bet kai žmonės susižaloja darbe, susilaužo kojas, vadovybė labai lengvai gali nuslėpti tokius dalykus, sako, kad žmogus tai pasidarė namuose. Mano žiniomis, tokių atvejų yra šimtai“, – teigė „Lietuvos geležinkelių“ profesinės sąjungos vadovas.

Tragiškai žuvo du darbuotojai

Pirmadienio rytą Vilniuje traukinys mirtinai sužalojo du sniegą valiusius darbuotojus.

Vilniaus apskrities policija pranešė, kad nelaimė 8.25 val. įvyko Vaidotų geležinkelio stotyje.

Pirminiais duomenimis, žuvo du stoties darbuotojai, nuo bėgių valę sniegą ir, kaip manoma, neišgirdę atvažiuojančio ir jiems signalizavusio traukinio.

„Lietuvos geležinkelių“ atstovas Mantas Dubauskas BNS patvirtino, kad žuvo du bendrovės darbuotojai.

Plačiau situacijos jis nekomentavo, teigdamas, kad dėl nelaimės aplinkybių šiuo metu atliekamas tyrimas.

Galėjo būti pažeista darbo sauga?

Vaidotų geležinkelio stotyje šalia Vilniaus bendrovės „Lietuvos geležinkeliai“ traukiniui pirmadienį mirtinai sužalojus du sniegą valiusius darbuotojus, įmonė atlieka tyrimą, tuo metu geležinkelininkų profesinės sąjungos atstovas sako, jog galėjo būti pažeistos darbo saugos taisyklės.

Lietuvos geležinkelininkų profsąjungų federacijos pirmininkas Vilius Ligeika BNS sakė neatsimenantis atvejo, kad darbe žūtų iš karto du darbuotojai.

Jis svarstė, kad galėjo būti pažeisti darbo saugos reikalavimai, nes dirbant su triukšminga bėgių valymo įranga, bent vienas žmogus privalo dairytis ir pasirūpinti, kad su ausinėmis ant bėgių dirbantys žmonės būtų laiku įspėti apie pavojų.

„Turėtų būti dar mažiausiai vienas žmogus, kuris sektų eismą kelyje ir esant pavojui darbuotojus patrauktų nuo bėgių. Kitaip neįmanoma: šaltis, užsidedi ausines, dirba su oro prapūtimu, yra garsas, švilpia. Kiek dirbdavome, kad dar saugiau būtų, du paimdavome žmones: vienas į rytus, kitas – į vakarus žiūri, iš abiejų pusių gali traukinys važiuoti“, – kalbėjo geležinkelininkų atstovas.

Todėl profsąjungų atstovai kelia klausimą, ar į veikiantį kelio ruožą buvo išleista pakankamai darbuotojų.

„Turi vienas kažkas nieko nedaryti, tik žiūrėti į kelią ir, esant reikalui, traukti žmones nuo bėgių“, – pridūrė V. Ligeika.

Jo teigimu, mašinistas šiomis aplinkybėmis buvo bejėgis, nes traukinio stabdymo kelias yra pernelyg ilgas, kad pavyktų laiku sustoti.

M. Bartuška: nelaimingo įvykio aplinkybės keistos

Pirmadienį įvykusios nelaimės, kai valydami sniegą žuvo du „Lietuvos geležinkelių“ darbuotojai, aplinkybės bus ištirtos, tikina įmonės vadovas. Mantas Bartuška sako, kad šios aplinkybės jam atrodo keistai.

„Šiandien (pirmadienį – BNS) ryte du darbuotojai išėjo atlikti savo funkcijų, kaip ir kiekvieną dieną. Šiandien nebuvo išskirtinių oro sąlygų, buvo profilaktiškai valomas sniegas. Du darbuotojai turėjo didelį darbo stažą – vienas dirbo 19, kitas 25 metus. Šiuo metu aplinkybės tiriamos, sieksime, kad visos detalės būtų išanalizuotos, jei būtų rasti neatitikimai, sieksime atsakomybės“, – pirmadienį spaudos konferencijoje kalbėjo M. Bartuška.

„Šis incidentas įvyko pamainos pradžioje, žmonės buvo patyrę. Aplinkybės yra keistos ir mes jas išanalizuosime“, – pridūrė „Lietuvos geležinkelių“ vadovas.

Pasak jo, traukinį vairavęs mašinistas po nelaimės buvo išleistas namo, jam ir žuvusių darbuotojų šeimoms suteikta psichologinė pagalba.

„Eismas vyko nedideliu greičiu, iki 25 km/h, kai leistinas greitis stotyse yra iki 40 km/h. (...) Net ir tokiu greičiu traukinio stabdymo greitis yra 200 metrų“, – įvykio aplinkybes komentavo M. Bartuška.

Pasak jo, dėl kompensacijos žuvusių 40-ties ir 60-ties metų vyrų šeimoms bus nuspręsta atlikus tyrimą, tačiau bus siekiama „maksimaliai pagelbėti šeimoms“.


Šiame straipsnyje: traukinysužmušė žmones

NAUJAUSI KOMENTARAI

kol kas dirbantis

kol kas dirbantis portretas
ir dar nesibaigia mažinimas darbuotojų, dar daug darbuotojų gyvena šia diena, nes nežino kiek dar dirbs, todėl ir motyvacijos dirbti nėra nes kiekvieną dieną lauki pranešimo liksi darbe a rne

Gudas

Gudas  portretas
Niekad nekomentuoju,bet nebeistveriau... cia tiems kurie komentuoja kaip galima neisgirsti traukinio... prie traukinių eismo dirbau 6 metus. Užsidėjus ausines ir pučiant orą i iesmus nėra jokios galimybės girdėt nei signalo, nei budetojos per gromke. Vienas tiesiog turėjo nieko nedaryti ir žiūrėti... kas yra neįmanoma . Mano stotyje dirbo 30+ kelininku. Dabar su viršininku liko 8. Darbo mastas tas pats,nepakito... ir kokia kalba gali būti apie papildoma žmogų kuris tik žiūri? Valyti reikia ir naktį ir dieną. Parom žmonės dirbti negali. reziumė.... beabejones kalti paliks patys darbuotojai, nors kaltu reikėtų ieskoti Vilniuje Mindaugo 12. Tokios betvarkes įmonėje dar nėra buvę. Pelnas vis didėja o algos ir darbuotojų skaičius mažėja...

Manau NE

Manau NE portretas
Etatai mazinami ,truksta darbuotoju.Milijoninis pelnas ,o moketi atlyginimam pinigu nera.Pasalpom pinigu yra,o dirbti nera kam.Stai kaip isrinktieji tvarkosi,ukininkauja.Ar taip turetu buti?
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių