Teismas: buvę omonininkai kalti dėl Medininkų žudynių

  • Teksto dydis:

Vilniaus apygardos teismas penktadienį kaltais dėl Medininkų pasienio kontrolės poste 1991 metais įvykdytų Lietuvos pareigūnų žudynių pripažino tris buvusius omonininkus. Jie nuteisti kalėti iki gyvos galvos.

Teismas: suplanuotas nusikaltimas

1991 metais įvykdytą septynių savo pareigas vykdžiusių Lietuvos policijos ir muitinės pareigūnų nužudymą teisėsaugos pareigūnai kvalifikuoja kaip nusikaltimą žmoniškumui. Teismo nuosprendyje pažymima, kad pareigūnai nužudyti, nes „vykdė tarnybines pareigas Nepriklausomybę atstačiusiai Respublikai“. Taip pat nurodoma, kad nuteistieji nusikaltimą įvykdė remdami Sovietų sąjungos ir OMON organizacijos politiką dideliu mastu ir sistemingai užpuldinėti civilius, juos žudyti, sunkiai sutrikdyti jų sveikatą.

Teismas paskelbė, kad tokia bausmė skirta atsižvelgus į tai, kad nusikaltimas buvo suplanuotas, apgalvotas atvykimo ir pasišalinimo planas, laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmė yra teisinga ir adekvati įvykdyto nusikaltimo sunkumui, ją skiriant, bus įgyvendintas vienas iš baudžiamosios teisės principų – atsakomybės neišvengiamumo principas.

Rusijos piliečiai Andrejus Laktionovas, Česlavas Mlynikas ir Aleksandras Ryžovas pripažinti žudę civilius. Teismas patenkino Generalinės prokuratūros ieškinį ir iš nuteistųjų priteisė 653 tūkst. 850 eurus valstybei padarytos žalos. Ši žala atsirado dėl pareigūnų šeimų nariams išmokėtų pašalpų ir mokamų pensijos, pareigūnų laidojimo išlaidų, kapaviečių tvarkymo, paminklo pastatymo, sužalotų pareigūnų gydymo išlaidos.

Taip pat priteisti šimtatūkstantiniai ieškiniai nužudytų asmenų artimiesiems: tėvams, našlėms ir vaikams. Kiekvienas jų turėtų gauti po 100 tūkst. eurų.

„Įvykdytas nusikaltimas žmogaus gyvybei. Mirė artimi jiems giminaičiai, jie buvo šeimos maitintojai, buvo suluošinta vaikų vaikystė, pašlijo artimųjų sveikata“, – sakė teisėja J. Čepukėnienė.

Nuosprendis – už akių

Kaltinamiesiems nuosprendis paskelbtas už akių, teismo procese Lietuvoje jie nedalyvavo.

Rusija šiuo klausimu su Lietuva nebendradarbiauja ir nesutinka išduoti savo piliečių. Lietuvos įstatymai tam tikrais atvejais leidžia nagrinėti bylas kaltinamiesiems už akių.

Nuosprendis nėra galutinis – jis per 20 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui. Priimtas nuosprendis bus įteiktas nuteistųjų gynėjams. Omonininkams procese atstovavo Lietuvos valstybės skirti gynėjai, Vilniuje praktikuojantys advokatai. Nuosprendis per Lietuvos teisingumo ministeriją, kreipiantis teisinės pagalbos prašymo, bus išsiųstas Rusijai, kur turėtų pasiekti čia gyvenančius nuteistuosius.

Gynėjai prašė išteisinti kaltinamuosius, neįrodžius jų kaltės, o jeigu jie ir bus pripažinti kaltais, skirti švelnesnę bausmę nei siūlo prokurorai. Generalinė prokuratūra visus kaltinamuosius prašė pripažinti kaltais ir skirti įkalinimą iki gyvos galvos.

Siūlydamas bausmę valstybės kaltintojas prokuroras Saulius Verseckas yra sakęs, kad Medininkų pasienio posto pareigūnai nužudyti tęstinės karinės agresijos metu, o omonininkai pažeidė įstatymus ir karo papročius, įvykdė Niurnbergo tribunolo jurisdikcijai priskirtus nusikaltimus taikai ir žmoniškumui.

Pasak S. Versecko, nors to meto Lietuvoje nebuvo numatyta atsakomybė už nusikaltimus žmoniškumui, jau galiojo tarptautinės teisės normos, numatančios atsakomybę už tokius nusikaltimus. Kaltinamieji aiškiai žinojo ir suvokė Sovietų Sąjungos vykdymą politiką.

Bylos duomenimis, Rygos OMON vadovas Č.Mlynikas davė įsakymą užpulti Medininkų postą, o A. Laktionovas ir A. Ryžovas, remdami sovietų politiką, šį įsakymą įvykdė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių