Už viešą pritarimą sovietų nusikaltimams apribota laisvė

  • Teksto dydis:

Vilniaus miesto apylinkės teismas pirmadienį laisvės apribojimu nubaudė Jurijų Subotiną už tai, kad viešai paskelbė komentarą, pritariantį sovietų vykdytiems nusikaltimams.

„Ačiū Stalinui, Sniečkui ir Tarybų valdžiai, kam nepatinka būti kartu su Rusija – von nakui iš Lietuvos, čemodan–vokzal – Amerika. Jurijus Subotinas“, – skelbta 2016 metais komentare po straipsnius interneto portale.

Teisėjas Robertas Rainys paskelbė, kad už šiuos žodžius J. Subotinui skiriama vienų metų ir dviejų mėnesių laisvės apribojimo bausmė. Nuteistasis nuo 22 val. vakaro iki 5 ryto turės būti namuose.

Teismas rėmėsi Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos eksperto (specialisto) išvada dėl viešosios informacijos. Jis konstatavo, kad iš J. Subotino pasisakymo galima daryti išvadą, kad represinis sovietinis režimas Lietuvoje yra buvęs didžiulis padėkos vertas gėris, taip pritariama Lietuvos ar Europos sąjungos teisės aktais arba įsiteisėjusiais Lietuvos ar tarptautinių teismų sprendimais pripažintiems genocido ar kitiems nusikaltimams žmoniškumui arba karo nusikaltimams, jie neigiami bei šiurkščiai menkinami.

„Dėkojant Stalinui, vienam iš didžiausių nusikaltėlių žmonijos istorijoje, provokuojamai pritariama SSRS įvykdytai agresijai prieš Lietuvos Respubliką, SSRS įvykdytiems Lietuvos Respublikos teritorijoje ir prieš Lietuvos Respublikos gyventojus genocido ar kitiems nusikaltimams žmoniškumui arba karo nusikaltimams. Kadangi valstybė yra ne tik teritorija, bet ir instituciškai ją valdanti bendruomenė, šiuo šnekos aktu, vulgariai raginant nepritariančius Rusijos politikai emigruoti iš Lietuvos, kartu pareiškiama asmeninė nuomonė ir plačiai paskleidžiamas neigiamas menkinamas požiūris į lojalius dabartinei Lietuvos valstybei bei jos politikai piliečius kaip žmonių grupę, skiriamą įsitikinimą bei pažiūrų pagrindu“, – rašoma byloje pateiktoje išvadoje.

Nuosprendis nėra galutinis, jis gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos teismui.

„Aišku, kad skųsiu. Ne aš rašiau, mano vardu ne pirmą kartą rašo“, – BNS sakė J. Subotinas.

Laukdamas teismo verdikto prie teismo salės jis kalbėjo panašiai kaip ir komentare, už kurį nuteistas: „čemodan, vokzal, Londono tualetai“.

Teismas kritiškai įvertino J. Subotino parodymus, kad jis šio komentaro nerašė, (nors su jo turiniu sutinka), nes tam neturėjo techninių galimybių: naktimis miega, neturi kompiuterio, išmanaus telefono ar kitokio įrenginio, o jo vardu tokius veiksmus galėjo padaryti jam priešiškumą jaučiantys asmenys „įsilauždami“ į internetinę erdvę buvusios žmonos IP adresu.

Teismas mano, kad tokiais aiškinimais jis nori išvengti baudžiamosios atsakomybės.

Teismas pažymėjo, kad kitoje byloje nustatyta, jog J. Subotinas paskelbė žeminantį ir įžeidžiantį sakinį „mes su rusais istoriniai broliai ir turime būti kartu, kam nepatinka – von nakui is Lietuvos! Cemodan – vokzal – Londono tualetai“. Teismas pastebi, kad šis tekstas savo turiniu iš dalies atitinka komentaro tekstą ir įrodo, kad teksto autorius yra būtent J. Subotinas.

J. Subotinas pripažintas kaltu pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį, kuris numato atsakomybę už viešą pritarimą tarptautiniams nusikaltimams, sovietų ar nacistinės Vokietijos nusikaltimams Lietuvos Respublikai ar jos gyventojams, jų neigimą ar šiurkštų menkinimą.

Vilniaus miesto apylinkės teismo nuosprendyje pažymima, kad būtent J. Subotinas padarė šią veiką. Specialistų išvadomis įrodyta, kad tuo grasinančiu, užgauliu ir įžeidžiančiu būdu jis propagavo palankų požiūrį į Lietuvos okupaciją ir priešiškumą esamai Lietuvos santvarkai ir valdžiai, viešai pritarė sovietų įvykdytai agresijai prieš Lietuvą, jos įvykdytiems nusikaltimams žmoniškumui ir gyventojų genocidui.

Už šį nusikaltimą gali būti baudžiama bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Apie valstybę menkinantį komentarą teisėsaugai pranešė privatus asmuo, jis teisme apklaustas liudytoju.

Pagal IP adresą pareigūnai nustatė, kad komentaras rašytas iš buto, kuriame gyvena J. Subotinas. Jo bute Vilniuje atlikta krata, tačiau kompiuteris nerastas. Teisme apklausta buvusi kaltinamojo sutuoktinė.

Už panašų nusikaltimą J. Subotinas yra baustas pinigine bauda, jos dar nėra sumokėjęs.

J. Subotinas anksčiau yra registravęsis politinės kampanijos dalyviu į šalies prezidento postą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai cia tipo baudzia tie KGB-esnikai

tai  cia  tipo  baudzia  tie  KGB-esnikai portretas
kurie pirmieji ir garbino ta Stalina ,,siais laikais pasiskiepino 75 metams ir baudzia tuos su kuriais krioke kas ryta ,,,mes greit sulauksim komunizmo........isverstaskures mazgotes koloborantai susikti ....manau Subotinas bent jau nepavirto y mazgote ---jis zmogus...

petras

petras portretas
teisingai vokzal ,cemodan ,maskva.ot gerai parazitui

Anonimas

Anonimas portretas
na va matot,o kad nusikaltėliai didžiausi ždanovaitė su senu ožiu,tai niekam neįdomu ir kuom mūsų nusikalstamas rėžimas skiriasi nuo xaxolų banderų,kurie žmones žudo
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių