Už paminklų sargo nužudymą – 11 metų kalėjimo

  • Teksto dydis:

Vilniaus apygardos teismas ketvirtadienį kaltu dėl paminklus saugojusio sargo nužudymo ir pasikėsinimo įvykdyti vagystę ketvirtadienį pripažino vilnietį Miroslavą Galpermaną. Jam skirta 11 metų laisvės atėmimo bausmė.

Įtarus sunkiu nusikaltimu, vyras buvo sulaikytas 2014 metų lapkritį ir iki šiol yra suimtas.

Kartu su juo nuteisti Pavelas Maselis ir Pavelas Mackevičius, kurie yra jie pripažinti kaltais dėl pasikėsinimo įvykdyti paminklo vagystę, nužudymu jie nebuvo kaltinami. P. Maseliui skirta pusantrų metų laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant. Jis įpareigotas per visą bausmės vykdymo atidėjimo laikotarpį neišvykti iš gyvenamosios vietos be nuteistojo priežiūrą vykdančios institucijos leidimo. Nuteistasis taip pat turės sumokėti 564 eurų įmoką į Asmenų, nukentėjusių nuo nusikaltimų, fondą.

P. Mackevičiui skirta 1 tūkst.129 eurų bauda. Vyras buvo laikomas nelaisvėje 2014 metų lapkričio 26 -27 dienomis. Teismo vertinimu, dvi sulaikymo paros prilyginamos 75 eurams, todėl paskirtoji bauda sumažinta 75 eurais.

Prokuratūra M. Galpermaną kaltino asmens, vykdžiusio tarnybines pareigas, nužudymu. Nuosprendį paskelbusi teisėja Virginija Pakalnytė-Tamošiūnaitė sakė, kad nustatyta, jog asmuo buvo nužudytas, nes vykdė savo pilietinę pareigą, siekė užkardyti nusikaltimą ir sulaikyti nusikaltimą darančius asmenis.

Kaip teismui pasakojo nužudytojo sugyventinė, jos draugas dirbo neoficialiai. Įvykio vakarą ji pastarąjį palydėjo iki teritorijos, kur buvo laikomi paminklai, jis ten padėjo žmonėms saugoti paminklus.

Saugoti paminklus jis pradėjo maždaug prieš dvi savaites iki įvykio. Į darbą eidavo kiekvieną vakarą. Tą vakarą palydėjusi sugyventinį, moteris grįžo namo. Prieš išeidama liepė jam užrakinti vartus, bet prie jos Janas R. vartų neužrakino. Ryte nuėjusi į teritoriją, pamatė namelyje ant grindų be sąmonės gulintį savo gyvenimo draugą. Jam buvo sužeista galva, matėsi daug kraujo. Greitoji medicinos pagalba Janą R. išvežė į ligoninę, kurioje pavakare jis mirė.

Nusikaltimas buvo įvykdytas 2010 metų rugsėjo 14-osios vidurnaktį Vilniuje, bendrovės teritorijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių