Už nužudymą nuteistam buvusiam policininkui teismas bausmės nesušvelnino

  • Teksto dydis:

Apeliacinis teismas pirmadienį paliko galioti nuosprendį už kaimyno nužudymą nuteistam buvusiam Vilniaus kelių policijos tyrėjui Audriui Naudžiūnui. Nuteistojo skundas atmestas.

Jis turės kalėti septynerius metus, kaip ir buvo paskyręs Vilniaus apygardos teismas.

„Kolegija sutinka su pirmos instancijos atliktu įrodymų vertinimu, padarytomis išvadomis ir paskirta bausme, tenkintais civiliniais ieškiniais tiek dėl neturtinės, tiek dėl ir turtinės žalos atlyginimo“, – sakė teisėja Laima Garnelienė.

Pasak teisėjo, bausmė tinkama, jos švelninti neįmanoma, nes tai minimali sankcijoje numatyta bausmė.

Apeliaciniame teisme buvo ginčijami nuteistojo motinos Zofijos Naudžiūnienės parodymai.

Pasak teisėjos L.Garnelienės, Z.Naudžiūnienė buvo apklausta įvykio vietoje nepažeidžiant Baudžiamojo proceso kodekso reikalavimų.

„Jos parodymai laikytini įrodymu, jai buvo išaiškinto teisės atsisakyti duoti parodymus, šia teise ji nepasinaudojo, ji sutiko duoti parodymus. Jais galima grįsti A.Nadžiūno kaltę nužudžius T.Paškevičių“, – sakė teisėja L.Garnelienė.

80-metė nuteistojo motina buvo apklausta policijos tuoj po įvykio.

A.Naudžiūnas teigė, kad įvykis nėra tyčinis nusikaltimas ir tebuvo nelaimingas atsitikimas – žudyti draugo jis neketino.

„Tai buvo nelaimingas atsitikimas ir mano neapdairumas, pilnai neįsitikinus, kad ginklas saugus. Apkaba buvo ištraukta. Pamoka iki gyvenimo pabaigos dėl elgesio su ginklais“, – Apeliaciniame teisme yra sakęs 47 metų nuteistasis. Jis kol kas yra laisvėje ir nėra suimtas.

Nelaimė įvyko 2015 metų kovo 21 dienos vakarą A.Naudžiūno  motinos namuose Vilniuje, Gerosios Vilties gatvėje. Vaikystės draugas Tomas Paškevičius paprašė parodyti A.Naudžiūno pistoletą PM. Nuosprendyje rašoma, kad A.Naudžiūnas T.Paškevičių nužudė konflikto metu vienu šūviu į galvą.

Pernai rugpjūčio 31 dieną Vilniaus apygardos teismo nuosprendžiu buvęs Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos valdybos Nusikalstamų veikų eismo saugumui tyrimo skyriaus vyresnysis tyrėjas buvo pripažintas kaltu ir nuteistas dėl tyčinio nužudymo. Nusikaltimo metu vyras buvo neblaivus.

Teismas jam minimalią laisvės atėmimo bausmę skyrė todėl, kad jis jau atlygino didelę dalį turtinės žalos artimiesiems ir visą žalą Vilniaus teritorinei ligonių kasai. Per 23 tarnybos metus pareigūnas buvo kelis kartus skatintas už nepriekaištingą tarnybą ir gerus darbo rezultatus, yra teigiamai charakterizuojamas, tarp medžiotojų žinomas kaip brandus, išprusęs, išmanantis medžioklę reglamentuojančius teisės aktus.

Nors buvo skirta minimali bausmė, nuteistasis ir jo advokatai su šiuo nuosprendžiu nesutiko ir parašė skundą Apeliaciniam teismui.

A.Naudžiūnas mano, kad galėjo būti nuteistas tik už neatsargų gyvybės atėmimą. Gynėjų manymu, vyras gali būti atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą.

Nukentėjusiomis byloje pripažintoms nušauto vyro žmonai ir dukrai priteista po 25 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimo ir 4 tūkst. eurų turtinei žalai atlyginti. Nuteistasis prašė priteistą žalą sumažinti.

Apeliacinis teismas, nagrinėdamas nuteistojo skundą, dar kartą apklausė įvykio metu bute buvusią A. Naudžiūno motiną Z.Naudžiūnienę.

80-metė teismui pasakojo, kad įėjusį kambarį rado už galvos susiėmusį sūnų, ant žemės gulėjo pistoletas.

Teismas liudytoja apklausė ir nužudytojo našlę Ramutę Paškevičienę.

Ji prisiminė Z.Naudžiūnėnės žodžius:, „žiūrėk, ką padarė šitas beprotis“. R.Paškevičienė dar paklausė, ar jos vyras nenusišovė pats.

„Ne, Ramune, aš jį nušoviau“ , – tada atsakė A. Naudžiūnas. Našlė prisiminė, kad Z.Naudžiūnienė  pasakojo du kartus iš girtaujančių vyrų atėmusi raktą nuo seifo, kuriame laikomas pistoletas ir medžiokliniai ginklai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ona

ona portretas
uz zmogaus nuzudyma tik 7 metai.....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių