Už grotų siunčiamas iš dviejų moterų automobilius pagrobęs vilnietis

Vilniaus miesto apylinkės teismas trečiadienį kalėti puspenktų metų nuteisė vyrą, kuris smurtaudamas iš dviejų moterų pagrobė automobilius.

Be to, važiuodamas vienu iš pagrobtų automobilių, jis įsivėlė į dideles gaudynes sostinės gatvėse su policija.

Teisėjas Olegas Zaicevas paskelbė, kad 35 metų Aleksandrui Bitiukovui tai jau devintas nuosprendis. Anksčiau jis buvo teistas už vagystes, turto sugadinimą. Į laisvę jis išėjo pernai vasarį, atlikęs 2014 metais jam skirtą bausmę. Po keturių mėnesių laisvėje jis įvykdė naują nusikaltimą – užpuolė moterį ir smurtaudamas atėmė automobilį.

„Manau, kad bausmė gana griežta. Ačiū Dievui, kad labai sunkių pasekmių dėl šių nusikaltimų nekilo. Teismas supranta, kokį stresą patyrė moterys, kai jas netikėtai užpuolė tvirto sudėjimo vyras. Stresas ir išgąstis didžiulis. Dėl to priteista neturtinė žala“, – sakė teisėjas O.Zaicevas.

Vienai moteriai teismas priteisė 3 tūkst. eurų atlyginimą, kitai – 4 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimą. Nuteistasis taip pat turės sumokėti 4,2 tūkst. eurų už sulaužytus degalinės vartelius ir 2,5 tūkst. eurų bendrovei „Lietuvos draudimas“.

Bylos duomenimis, 2016-ųjų birželio 16-osios vakarą A.Bitiukovas Pavasario gatvėje, Riešėje, užpuolė moterį. Pribėgęs iš nugaros prie moters, pradėjo ją smaugti, sudavė apie dešimt smūgių į įvairias kūno vietas. Paskui iš moters rankų išplėšė užvedimo raktą, juo užvedė 15,9 tūkst. eurų vertės mašiną „Volkswagen Jetta“ ir nuvažiavo šia mašina.

Nukentėjusioji kreipėsi į policiją, tačiau įtariamasis nebuvo sulaikytas. Nusikaltimas įvertintas kaip kvalifikuotas plėšimas, nes smurtaujant pagrobtas didelės vertės svetimas turtas.

A.Bitiukovas policijai įkliuvo, kai po mėnesio pagrobė dar vieną mašiną.

Liepos 19 dieną jis užpuolė dar vieną moterį. Mašinų plovykloje prie „Statoil“ degalinės Baltupio gatvėje jis sugriebė už rankos „Hyundai“ vairuotojai. Sudavęs jai į galvą stikliniu buteliu ir išplėšęs iš jos raktus, vyras išvažiavo išlauždamas vartus.

Kai jį su pagrobta apie 7 tūkst. eurų vertės mašina Kalvarijų ir Žygimantų gatvių sankryžoje bandė sučiupti policija, A.Bitiukovas jiems pasipriešino. Kai patruliai pareikalavo likti ir nejudėti pagrobtame automobilyje, vyras siekė suduoti kumščiu patruliui. Šis pasilenkė ir smūgio išvengė.

Tą vakarą patruliuojantys pareigūnai gavo pranešimą, kad Plytinės gatve link miesto centro važiuoja „Hyundai“, kurio vairuotojas gali būti neblaivus. Apie tai policijai pranešė kitas vairuotojas. Įjungę švyturėlius ir specialiuosius garso signalus, Keramikų gatvėje patruliai pradėjo stabdyti minėtą transporto priemonę, tačiau vairuotojas nepakluso ir dideliu greičiu nuvažiavo Antakalnio, T.Kosciuškos, Žygimantų gatvėmis, nuolat kirsdamas sankryžas degant raudonam šviesoforo signalui, išvažiuodamas į priešingos krypties eismo juostą, labai pavojingai manevruodamas, blokuodamas bandantį aplenkti policijos tarnybinį automobilį.

Žygimantų gatvėje, ties Žaliuoju tiltu, bėglys negalėjo pravažiuoti sankryžos, nes degė draudžiantis signalas ir visose eismo juostuose stovėjo automobiliai. „Hyundai“ pradėjo važiuoti šaligatviu, nors juo ėjo žmonės ir važiavo dviratininkai.

Policijos ekipažas nusprendė blokuoti sankryžos dalį, iš kurios per šaligatvį išvažiuos persekiojamas automobilis. Jo vairuotojas nesustojo, kol atsitrenkė į tarnybinio „VW Jetta“ šoną. Skubiai pribėgusiems Patrulių rinktinės 1-osios kuopos 2-ojo būrio pareigūnams jis pasipriešino, bandė smogti kumščiu, todėl panaudotas elektros impulsinis prietaisas ir pažeidėjui uždėti antrankiai.

Teisme A.Bitiukovas pripažino savo kaltę, todėl jam skirta švelnesnė bausmė.

Prokuroras Audrius Paukštys yra sakęs, kad vyras per trumpą laiką įvykdė labai įžūlius nusikaltimus, jų metu smurtauta prieš moteris.

„Nusikaltimai yra jo gyvenimo būdas, jis nepasirengęs gyventi laisvėje. Jis važiavo keldamas labai didelę grėsmę, ypač pėstiesiems“, – yra sakęs prokuroras.

A.Bitiukovas teisme pasakojo, kad tuo metu nedirbo, prižiūrėjo vaiką.

„Buvau apsvaigęs nuo tablečių ir alkoholio. Kad miegoti būtų geriau, tai išgėriau tablečių“, – sakė kaltinamasis.

„Kodėl neužmigot, o ėjote plėšti?“ – teiravosi teisėjas O.Zaicevas.

A.Bitiukovas pasakojo, kad susipyko su žmona ir išėjo iš namų. Nuvažiavo pas draugą, su kuriuo anksčiau vartojo alkoholį.

„Aš nesupratau, kas vyko, niekada to nebuvo, niekada nekėliau rankos prieš moterį“, – teisme aiškino A.Bitiukovas.

Per plėšimus moterys patyrė galvos, rankų sužalojimus, medikai siuvo žaizdas. Riešėje per apiplėšimą farmacijos kompanijoje atsakingas pareigas ėjusiai moteriai buvo subjaurotas veidas. Byloje rašoma, kad nukentėjusioji dėl to patyrė nepatogumų darbe, taip pat bendraudama su užsienio partneriais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių