Tragedijos sukūrinėje vonioje byla pasieks teismą

  • Teksto dydis:

Nelaimės sukūrinėje vonioje byla beveik po pustrečių metų tyrimo bus perduota nagrinėti teismui.

Vilniaus apygardos teismas (VAT) savo nutartimi, kuri galutinė ir neskundžiama, konstatavo, kad neatsargiu dviejų žmonių gyvybės atėmimo kaltinamos poros likimą turi išspręsti teismas.

„Perdavėm bylą nagrinėti teisme. Du kartus grąžino. Teismas turi priimti sprendimą ir išspręsti. Teismas turi būti aktyvus – taip yra pasakyta Aukščiausiojo ir Konstitucinio Teismų. Teismas turi priimti sprendimą: ar kaltas, ar nekaltas. Žmogaus likimas turi būti išspręstas. Be to, yra ir nukentėjusieji, reikia atsižvelgti ir į jų interesus“, – BNS sakė nutartį dėl bylos nagrinėjimo priėmęs teisėjas Stasys Punys.

Pasak jo, labai skubaus teisingumo negali būti, tačiau neadekvatu, kai byla smarkiai užsitęsia.

Pernai rugpjūtį kitas VAT teisėjas nusprendė, kad nelaimės sukūrinėje vonioje byla ištirta netinkamai. Vilniaus apygardos prokuratūra buvo dar kartą įpareigota taisyti kaltinamojo akto trūkumus byloje, kurioje vilniečių pora kaltinama neatsargiu gyvybės atėmimu. Jiems priklausančiame bute žuvo smalkėmis apsinuodijusi mergina ir vyras.

Ši byla Vilniaus miesto apylinkės teismui buvo perduota dar 2015 metų lapkritį. Tačiau bylą gavęs teisėjas nusprendė, kad byla, kurioje kaltinimai pareikšti Erikai Saulutei Repšienei ir Renaldui Repšiui, turi būti grąžinama prokurorui.

Tuomet teismas pareiškė, kad negali nagrinėti jam perduotos bylos, nes iš kaltinamojo akto neaišku, kokiais konkrečiais kaltinamųjų veiksmais buvo padaryti pažeidimai. Prokuratūra su šia nutartimi nesutiko ir skundu kreipėsi į VAT. Teismas konstatavo, kad porai pareikštas kaltinimas iš tikrųjų yra abstraktus ir formalus, neaišku, kokiu būdu kaltinamieji pažeidė specialiųjų teisės aktų reikalavimus.

Nurodytus trūkumus prokuroras turėjo pašalinti per tris mėnesius.

Kai byla antrą kartą pasiekė Vilniaus miesto apylinkės teismą, teisėjas vėl konstatavo, kad anksčiau nurodyti trūkumai neištaisyti ir bylą grąžino prokuratūrai.

Teisėjai yra pastebėję, kad abiem kaltinamiems neatsargiu nusikaltimu inkriminuojami tapatūs veiksmai, nors jie nėra bendrininkai, o kaltinamojo akto trūkumai pažeidžia kaltinamųjų teisę į gynybą.

Kaltinimai buto savininkams

Nelaimė įvyko 2014 metų vasarą Žvėryno rajone nuomojame bute. Sūkurinėje vonioje buvo rasti mirę du žmonės – 38-erių metų vyras ir 23-ejų metų mergina.

Kaltinimai dėl galbūt neatsargaus gyvybės atėmimo pažeidžiant teisės aktų numatytas specialias elgesio saugumo taisykles pateikti nuomoto buto savininkams.

Tirtos įvairios įvykio versijos, apklausti liudytojai, gautos specialistų išvados. Prokuratūra teigė, kad surinkti duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad nuomojame bute dujinis vandens šildytuvas buvo įrengtas pažeidžiant teisės aktuose numatytas specialias elgesio saugumo taisykles. Remiantis Lietuvos teismo ekspertų išvadomis, nukentėję asmenys apsinuodijo dujų skleidžiamu nuodingu anglies monoksidu ir mirė paskendę sūkurinėje vonioje.

Kaip skelbė žiniasklaida, butą nuomojusi moteris sutartu laiku atvyko pasiimti raktų. Kambarį išsinuomojusi pora į beldimą nereagavo, nors buvo matoma, kad bute kažkas yra. Kai ir po poros valandų durų niekas neatidarė, moteris jas atsirakino atsarginiu raktu ir užėjusi į vidų vonioje išvydo du negyvus žmones.

Ikiteisminį tyrimą organizavo ir jam vadovavo Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorai, tyrimą atliko Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių