Teismas nerado įrodymų dėl Saudo Arabijos piliečio CŽV kalėjime Lietuvoje

  • Teksto dydis:

Teisėsauga neturi jokių objektyvių įrodymų, kad Rugsėjo 11-osios išpuolių organizavimu įtariamas Saudo Arabijos pilietis galėjo būti atgabentas į slaptą amerikiečių kalėjimą Lietuvoje, paskelbė Vilniaus miesto apylinkės teismas.

Teisėja atmetė Mustafa al Hawsawio (Mustafa Hausavi) prašymą suteikti jam nukentėjusiojo statusą, nurodęs, kad jo advokatės skundas grindžiamas prieštaringais duomenimis ir prielaidomis.

„Šiuo konkrečiu atveju nėra pagrindo vadovautis viešojoje erdvėje pasirodančia išslaptinta, t. y. nekonkrečia informacija, ir vien šia informacija grįsti nutarimą asmenį pripažinti nukentėjusiuoju“, – rašoma teismo nutartyje.

Anot teismo, šiuo metu atliekamame ikiteisminiame tyrime nėra faktinių duomenų, kad Mustafa al Haswawi neteisėtai buvo gabenamas per Lietuvos sieną, to nepatvirtina ir užsienyje atlikti tyrimai.

„Nesant objektyvių įrodymų apie tai, kad byloje neapklaustam Mustafa al Hawsawi ikiteisminio tyrimo metu tiriamomis nusikalstamomis veikomis galėjo būti padaryta žala, šiuo metu jo pripažinimas nukentėjusiuoju  būtų paremtas tik prielaidomis“, – nurodė teismas.

„Aukštos vertės sulaikytasis“

Skundą teismui pateikusi advokatė Ingrida Botyrienė, atstovaujanti Londono nevyriausybinei organizacijai „Redress“, teigia, kad įtarimus apie galimą vyro kalinimą Lietuvoje pagrindžia Jungtinių Valstijų Senato paskelbta ataskaita ir nevyriausybinių organizacijų surinkti duomenys.

Ji BNS sakė skųsianti sprendimą Vilniaus apygardos teismui.

Prašymas dėl 47 metų Mustafa al Hawsawio statuso pateiktas ikiteisminiame tyrime, kuris nevyriausybinių organizacijų prašymu Lietuvoje pradėtas 2014 metų vasarį ir išplėstas po tų metų gruodį JAV demokratų senatorių iniciatyva paskelbtos ataskaitos apie įtariamųjų terorizmu kankinimus.

Konkrečios šalys ataskaitoje neįvardytos, bet žmogaus teisių organizacijos teigia, kad dokumente minimas „violetinis“ centras veikė Antaviliuose netoli Vilniaus. Anot JAV Senato, centras 2006 metais uždarytas, kai valstybė atsisakė suteikti medicinos pagalbą centre kalintam Mustafa al Hawsawiui.

Pasak advokatės, JAV institucijos pripažino, kad Mustafa al Hawsawis buvo įtrauktas į specialią CŽV suėmimo ir tardymo programą, buvo vienas iš „aukštos vertės sulaikytųjų“, kurių atžvilgiu taikytus tardymo metodus Europos Žmogaus Teisių Teismas yra prilyginęs kankinimui.

Nukentėjusiojo statuso suteikimas leistų Mustafa al Hawsawio atstovams teikti prašymus ir susipažinti su tyrimo informacija, teigė advokatė.

Vilniaus miesto apylinkės teismui pateiktame prašyme teigiama, kad JAV karinė komisija Mustafa al Hawsawiui gali skirti mirties bausmę.

Gynybos taktika

JAV vyriausybė teigia, kad Mustafa al Hawsawis priklausė „Al Qaeda“ organizacijai ir prisidėjo prie Rugsėjo 11-osios išpuolių.

2003 metais Pakistane sulaikytas vyras yra antrasis Saudo Arabijoje gimęs asmuo, kurio advokatai įtaria kalinimą Lietuvoje. Europos Žmogaus Teisių Teismui perduota byla dėl Saudo Arabijoje gimusio palestiniečio Abu Zubaydah (Abu Zubaida) galimo laikymo slaptame kalėjime.

Lietuvoje 2009 metų pabaigoje per parlamentinį tyrimą identifikuoti du objektai Vilniuje ir šalia sostinės, kur esą galėjo būtų įrengtos patalpos sulaikytiesiems laikyti. Taip pat nustatyti keli su CŽV siejami skrydžiai į Vilnių ir į Palangą, vykę 2003-2006 metais, tačiau neatsakyta į klausimą, ar į Lietuvą atskraidinti įtariamieji terorizmu.

Šiam tyrimui vadovavęs Seimo narys Arvydas Anušauskas sako, jog nukentėjusiojo statuso Mustafa al Hawsawis siekia, kad išvengtų mirties bausmės Jungtinėse Valstijose.

„Jiems gresia mirties bausmė, jie stengiasi tapti nukentėjusiaisiais Europos Sąjungos šalyse ir atitinkamai pasiekti, kad tokie sprendimai darytų įtaką nuosprendžiui Jungtinėse Amerikos Valstijose“, – BNS sakė A.Anušauskas.

Jo teigimu, JAV nusprendus neišslaptinti informacijos apie įtariamųjų slaptą tardymą, Lietuva savo jėgomis galutinių atsakymų pateikti negali, „nes tiesiog nevaldo tos informacijos, kuri yra ne mūsų rankose“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vanga

vanga portretas
Kas Lietuvos tvirciausias sajungininkas? JAV.Lietuva-nepriklausoma valstybe ir savo teritorijoje turi teise priimti tokius sprendimus, kurie stiprintu jos sauguma! KAS NUOLAT KURSTO TA CZV KALEJIMU TEMA? PAMASTYKITE IR SUPRASITE, KOKS TOLI SIEKIANTIS ZAIDIMAS ZAIDZIAMAS RUSIJOS ITAKOS AGENTU EUROPARLAMENTE!

cha .... kaip sakoma ..

cha  .... kaip  sakoma  .. portretas
pasakyk kas bus teisejai , as pasakysiu koks bus teismo sprendimas ....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių