Teismas: dvi avarijas sukėlusiam vairuotojui teisė vairuoti atimta pagrįstai

  • Teksto dydis:

Vilniaus apygardos teismas penktadienį atmetė vilniečio Arno Tumėno, kuris nuteistas už penkių žmonių sužalojimu pasibaigusią avariją, skundą.

Vilniaus apygardos prokuratūra neskundė apylinkės teismo nuosprendžio, kuriuo vairuotojas nubaustas pinigine bauda ir vairuotojo pažymėjimo atėmimu.

Nuosprendį apskundė nuteistasis, jis buvo nepatenkintas tuo, kad teismas uždraudė jam vairuoti trejus metus. Vilniaus apygardos teismas konstatavo, kad tai adekvati priemonė ne pirmą tragišką avariją sukėlusiam vairuotojui sudrausminti ir apsaugoti visuomenę nuo tolesnių nelaimių.

Teismo nuosprendžiu nuteistajam A.Tumėnui skirta 7,8 tūkst. litų bauda. Kadangi jis po avarijos buvo 21 dieną suimtas, teismas kiekvieną nelaisvėje praleistą parą prilygino 1 MGL, todėl bauda sumažėjo iki 2,6 tūkst. litų. Be baudos teismas skyrė teisės vairuoti atėmimą trejiems metams, skaičiuojant nuo nuosprendžio įsiteisėjimo dienos.

Vienam nukentėjusiam iš A.Tumėno priteista 12 tūkst. litų, kitom dviem nukentėjusiosiosm - 3 tūkst. ir 1,5 tūkst. litų. Kaltininkai taip pat turės sumokėti 4 tūkst. litų siekiančias bylinėjimosi išlaidas.

Nukentėjusysis neginčijo jam skirtos pagrindinės bausmės pagrįstumo, tačiau teigė, kad paskirta per griežta baudžiamojo poveikio priemonė - draudimas trejus metus sėsti prie vairo.

Skundą atmetęs teismas nusprendė, kad A.Tumėnas šiurkščiai pažeidė Kelių eismo taisykles - vairuodamas automobilį, neatsižvelgė į eismo intensyvumą ir iškilus grėsmei eismo saugumui, važiavimo greičio nesulėtino, vairuojamos transporto priemonės prieš kelyje buvusią kliūtį nesustabdė, neapvažiavo ir taip sukėlė pavojų kitiems eismo dalyviams.

Be to, teismas atkreipė dėmesį, kad anksčiau jis jau buvo sukėlęs avariją, kurioje nukentėjo žmonės, už tai buvo traukiamas baudžiamojon atsakomybėn. Toje avarijoje žuvo žmogus. Ši byla nutraukta kaltinamajam bei nukentėjusiojo giminaičiui susitaikius.

Po šio autoįvykio A.Tumėnui nebuvo uždrausta vairuoti, todėl apygardos teismas mano, kad šios aplinkybės yra pakankamas pagrindas vertinti nuteistąjį kaip nedrausmingą ir neatsakingą vairuotoją.

„Todėl uždraudimas naudotis teise vairuoti transporto priemones maksimaliam įstatyme numatytam laikotarpiui – 3 metams, šiuo nagrinėjamu atveju yra adekvati valstybės baudžiamojo poveikio priemonė tokią nusikalstamą veiką padariusiam asmeniui, siekiant tikslų“, - rašoma teismo nutartyje, po kurios nuosprendis įsiteisėjo.

A.Tumėnas skunde apygardos teismui nurodė, kad dirba vadybininku, gyvena už miesto, todėl automobilis jam būtinas. Tačiau teismas mano, kad automobilis ir teisė vairuoti transporto priemones nėra jam reikalingi tiesiogiai vykdant darbines funkcijas, o teisės vairuoti atėmimas neužkirstų jam kelio toliau dirbti.

„Šiuo atveju siekis apsaugoti visuomenę nuo pakartotinių tokio pobūdžio, kaip nusikalstamos veikos padarymo atvejų, KET pažeidimų bei siekis pataisyti nuteistąjį nusveria jo patiriamus nepatogumus“, - konstatavo teismas.

A.Tumėnui grėsė areštas, tačiau prokuratūrai teisme nepavyko įrodyti, kad avarijos metu vairuotojas buvo neblaivus. Byla su kaltinamuoju aktu buvo perduota dėl neblaivaus vairuotojo sukeltos avarijos. Netrukus po eismo įvykio vairuotojas pasišalino ir buvo sulaikytas vėliau, todėl medicinos priemonėmis nustatyti blaivumą nebuvo galimybės.

Didelė avarija įvyko 2012 metų balandžio 28 dienos vakarą Vilniuje, Geležinio Vilko gatvėje. Automobilis „Mercedes-Benz S320", vairuojamas A.Tumėno, atsitrenkė į su įjungtais švyturėliais stovėjusį tarnybinį policijos automobilį „VW Jetta", prie jo vairo sėdėjo kelių patrulis. Nuo smūgio policijos mašina pajudėjo ir atsitrenkė į priekyje stovėjusį policininkų sustabdytą automobilį „Mercedes-Benz E 280".

Per avariją buvo sužaloti trys policininkai ir du civiliai asmenys. Kai kurie sužaloti policininkai per avariją buvo praradę sąmonę. Policijos pareigūnams prireikė ilgo gydymo, kad jie galėtų grįžti į tarnybą. Nukentėję policininkai byloje buvo pareiškę civilinius ieškinius, kuriuos per teismo proceso metą avarijos kaltininkas atlygino. Policininkai teisme teigė, kad pretenzijų kaltinamajam dėl civilinių ieškinių nebeturi. Kokios sumos sumokėtos policininkams, viešai neskelbta.

Nuosprendyje rašoma, kad keturiems asmenis sveikata buvo sutrikdyta nesunkiai ir vienam - nežymiai.

29 metų A.Tumėnas teisme neigė, kad avariją sukėlė neblaivus, dėl pačio įvykio kaltę pripažino, gailėjosi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pakišo idiotes Aidas...

Pakišo idiotes Aidas... portretas
PRIMINIMAS. Tai taip - pakišo, pareklamavo teismuose net idiotę eunuchą Aidą Mil-ūtę...katros ne tik akių vietoj kloakos...kai niekam iškišt negali - atitempia bjaurūnes Aidas po teismus pavedžiot kaip pigias negražiai apžėlusias bezdžionikes Čitas, negavusias parūkyt susukto tabakierkos gabalo...piguva tam Vilniuj - bjaurastis kiažkokia. Čiurkų užveisti eunuchai užregistruoti arba Aidomis arba Vismantais --- liūdna - degradų veisykla Vilniuus tapo - bjaurūs tokie, negabūs, nesveiki, ligotais kūnais ir sutižusiomis smegenimis...daržovės vnžodžiu.

Savo to teismo aplinkoj apsičiupinėkit bent

Savo to teismo aplinkoj apsičiupinėkit bent portretas
O šiaip - Kovos su narkomanija diena. Ta gražia proga, šekit: Kovos su narkomanija diena šiandien. Ta proga bent nuo Aidų Mi.iūčių, idiočių su barzdom ir narkomanių, jų evenkių-pigių šliurių ir aferisčių močiučių, prekiaujančių dozėmis ir Šeškinėj, ir kur tik pasiekia klišos kojelės, apsivalykit - juk net eunuchai maniakai epileptikai jau už vairo, o idiotas Vismantas po eilinės dozės važiuoja medžioklėn - narkomanai šautuviukus įsigiję, sodų plotuose Pavilny žmonių namelius padeginėja...gražu? Tai palaukim dar kokio eilinio narkomanų orgijų padarinio - vaikai Vilniuje jau ir mokytojus šaudo...greičiausiai Miliu.ienė nepardavė dozės - vaikai pablūdo... ir visi įdarbinti arba teismuose, arba prokuratūrose, arba departamentuose, kur epileptika Mil.us deda parašus už paatostogaujantį kokį departemento klerką, praplovusį savon kišenikėn kelis milijardus iš ES fondų,gerų pigesnių dozių bent duokit ar nemokamo metadono tiem "miliams" gal tada bent nereikės jų parašų su chlorke balint

VYCKA

VYCKA portretas
kažkam gerai pakišo pakiša,kad pabėgo iš įvykio vietos ir negalima buvo girtumo nustatyti.Paprastam žmogeliui,kuris negali pakišti kyšio,nes neturi,automatiškai taikomas girtumas.Ko bėgo,net prokuratūra neranda atsakymo,nes yra už ką.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių