Teismas du butus iš senutės išviliojusius sukčius paliko kalėjime

  • Teksto dydis:

Vilniaus apygardos teismas trečiadienį paskelbė, kad iš senyvo amžiaus vilnietės apgaule įgiję du jai priklausiusius butus, pardavę asmenys laisvės atėmimo bausmėmis nubausti pagrįstai.

Vilniaus miesto apylinkės teismas buvo nustatęs, jog 2006 metais nuteistoji E.M, apsimetusi socialine darbuotoja, kartu su bendrininku S.T. pradėjo nuolat lankyti sergančią solidaus amžiaus vilnietę L.Š. Sužinoję, jog L.Š. planuoja parduoti butą, įgijo jos pasitikėjimą ir įtikino nukentėjusiąją atsidaryti banko sąskaitą, įsigyti mokėjimo kortelę bei pasirašyti internetinės bankininkystės naudojimosi sutartį.

Nuteistieji naudojosi banko suteiktais prisijungimų duomenimis, skirtais finansinėms operacijoms atlikti. Per kelis mėnesius nuteistieji ištuštino L.Š. banko sąskaitą ir pasisavino apie 111 tūkst. litų.

Kasdien nuteistieji atveždavo L.Š. maisto, alkoholio, įtikinėjo, kad jos sąskaitoje pinigų vis dar yra. Po kurio laiko pastarieji sužinojo, kad L.Š. turi dar vieną butą. Kai nukentėjusioji persikėlė gyventi į kitą butą, E.M. su keturiais bendrininkais sugalvojo, jog reikia parduoti ir šį butą. Jie nukentėjusiajai padavė pasirašyti suklastotus vekselius, kad neva jinai jiems skolinga pinigų.

Po kurio laiko iš varžytinių buvo parduotas ir antrasis L.Š. butas, už kurį organizuotos grupės nariai gavo ir pasidalino 108 tūkst. litų. Didžioji dalis pinigų atiteko pagrindiniams nusikalstamų veikų organizatoriams - E.M. ir M.A.

Pardavę butą, nuteistieji sergančią moterį išvežė į Šalčininkų rajone esančią sodybą. Jie ja rūpinosi ir toliau – vežė maistą, alkoholį, mėgstamų knygų. Tolimesniems nusikalstamiems veiksmams kelią užkirto į sodybą, kurioje tuo metu gyveno serganti moteris, užsukęs vietinis įgaliotinis.

Vilniaus miesto apylinkės teismo nuosprendžiu E.M. ir vienas iš bendrininkų R.V. buvo nuteisti pustrečių metų laisvės atėmimo bausme, M.A. – šešerių su puse metų, D.V. – trejų metų ir devynių mėnesių bausme S.T. buvo išteisintas neįrodžius, kad jis dalyvavo padarant nusikalstamas veikas.

Vilniaus apygardos teismo teisėjų kolegija, išnagrinėjusi nuteistųjų skundus, kuriais jie prašė juos išteisinti, nutarė, kad Vilniaus miesto apylinkės teismas pagrįstai nuteisė visus organizuotos grupės narius ir panaikino tik nuosprendžio dalį.

Pasak teismo pranešimo, pagrindiniams nusikalstamų veikų organizatoriams paliktos realios laisvės atėmimo bausmės, antraeiliams – R.V. ir D.V. – skirtos šiek tiek švelnesnės bausmės dėl sumažėjusios kaltinimo apimties. Valstybei nuteistieji turės atseikėti beveik 22 tūkst. litų.

,,Teisėjų kolegija, nagrinėdama apeliacinius skundus, atkreipė dėmesį, jog tiek Lietuvos, tiek Europos teismų praktikoje formuojasi tendencija, jog, jei teisminis procesas vyksta labai ilgai, kaltinamiesiems yra pažeista teisė žinoti, už ką jie bus nuteisti ir kokia jiems bus paskirta bausmė, todėl visada yra pagrindas, kaip ir šiuo atveju, sušvelninti bausmę“, - sakė Vilniaus apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėja Jūratė Damanskienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių