Iš R. Seibučio 200 tūkst. eurų išviliojęs bankininkas siunčiamas už grotų

Vilniaus miesto apylinkės teismas penktadienį kalėti ketverius metus nuteisė buvusį bankininką Juozą Aliukonį, jis pripažintas apgaule iš žinomo krepšininko Renaldo Seibučio išviliojęs 236 tūkst. eurų.

Nuo sukčiautojo nukentėjusiam krepšininkui priteistas 5 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimas.

Iš nuteistojo pinigus sportininkui jau išieško antstoliai, tačiau kol kas išieškota nedidelė suma – apie 29 tūkst eurų. Turto, kurio pakaktų išieškoti išviliotai pinigų sumai, vyras neturi.

Didelės sumos iš R.Seibučio išviliotos 2008 – 2011 metais.

„Įvykdytas nusikaltimas priskiriamas prie sunkių. Kaltinamasis piktnaudžiavo nukentėjusiojo pasitikėjimu, padaryta itin didelė žala, jis žalos neatlygino. (Nusikaltimas) išimtinai savanaudiško pobūdžio, kaltas neprisipažino, nuoširdžiai nesigailėjo ir kritiškai savo veiksmų nevertino“, – sakė nuosprendį paskelbęs teisėjas Ovidijus Ramanauskas.

J.Aliukonis neteistas, niekur nedirba. Teisėjas mano, kad bausmės už sukčiavimą tikslai bus pasiekti skyrus realią laisvės atėmimo bausmę. Teismas paskyrė tokią bausmę, kokios prašė prokuratūra. Nuosprendis dar gal būti skundžiamas Vilniaus apygardos teismui.

Nei nuteistasis, nei nukentėjusysis į nuosprendžio paskelbimą nebuvo atvykę.

„Teismas pilnai patvirtino prokuratūros kaltinime nurodytas aplinkybes, kad kaltinamasis Juozas Aliukonis iš nukentėjusiojo Reinaldo Seibučio apgaule įgijo 236 tūkst. eurų“, – žurnalistams sakė Generalinės prokuratūros prokuroras Vytautas Kukaitis.

Pasak kaltintojo, iš pradžių iš R.Seibučio buvo išviliota 222 tūkst. eurų. Neketindamas jų grąžinti, J.Aliukonis pasirašė vekselį ir taip sudarė regimybę, kad grąžins skolą.

„Krepšininkas nesikreipė į teisėsaugos institucijas tikėdamasis, kad skola bus grąžinta, jis buvo įviliotas į spąstus. Vėliau, praėjus metams po vekselio pasirašymo, ta suma nebuvo sumokėta. Tada kaltinamasis pasirašė dar vieną neprotestuotiną vekselį ir įsipareigojojo grąžinti pinigus iki 2011 metų rugsėjo. Šios savo prievolės neįvykdė. Teismas konstatavo, kad šios prievolės įvykdyti negalėjo, nes tokių pinigų, kokius įgijo iš R.Seibučio, jau neturėjo“, – pasakojo V.Kukaitis.

Byla nagrinėta uždaruose teismo posėdžiuose.

J.Aliukomis turėjo bankinės patirties tiek Lietuvoje, tiek užsienyje.

„Buvo susiklostę asmeniniai santykiai, tai, matyt, ir nulėmė. Jis (R.Seibutis – BNS) kaltinamąjį pažinojo nuo vaikystės, tai buvo ir šeimų bendravimas. Pasitikėjimas buvo paremtas aplinkybėmis, kad reikia pinigų, jie bus investuoti į nekilnojamojo turto projektus. Buvo teikiami įvairūs pasiūlymai, projektai. Bendrauta telefonais, elektroniniais laiškais, nes tuo metu nukentėjusysis gyveno ir žaidė užsienyje. Buvo pasinaudota, kad nebuvo galima betarpiškai bendrauti, tai tęsėsi kelerius metus“, – sakė V.Kukaitis.

Pasak prokuroro, Aukščiausiasis Teismas yra išaiškinęs, kad piktnaudžiavimas pasitikėjimu yra vienas iš apgaulės požymių. Asmenys, kurie skolina pinigus, pirmiausia turi įsitikinti, ar tas asmuo patikimas, o pinigų perdavimą įforminti dokumentais, sutartyse nurodant, kam tie pinigai bus naudojami, jog būtų aiški tikroji valia. Pageidautina tai įforminti pas notarą.

R.Seibutis tokius dokumentus buvo pasirašęs – pinigai buvo skirti nekilnojamojo turto objektui. Pinigus J.Aliukoniui sportininkas pervedė bankiniais pavedimais, tai teisėsaugai leido nustatyti vėlesnius kaltinamojo veiksmus su gautais pinigais, pinigų judėjimo kryptis.

„Skolinant grynaisiais pinigais tokio judėjimo nustatyti negalima“,– įspėjo prokuroras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

darius

darius portretas
Brolzudziu tautoje jei is paprasto paskutines kelnes numauna esi pats kaltas kad gimiai lietuvoje,kai is garsaus krepsininko tai pasistenge nuteisti vienetinius kad didesnio skandalo nebutu

k

k portretas
Pinigėliai išvilioti ir prauliavoti, atiduoti nėra iš ko. Gera gyventi, kai yra lengvatikių.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių