R. Kurlianskiui labai nepatiko prokuroro žodžiai „ligotas turtuolis“

Teismas antradienį atvertė civilinę bylą, kurioje korupcija įtariamas koncerno „MG Baltic“ viceprezidentas Raimondas Kurlianskis kaltina tyrimą kontroliuojantį prokurorą Justą Laucių garbės ir orumo įžeidimu.

Verslininkas prašo, kad teismas įvertintų prokuroro pastabas apie jį kaip apie ligotą turtuolį ir konstatuotų, kad šie teiginiai netinkami, tačiau kompensacijų nesiekia. Pats J.Laucius sako išsakęs nuomonę, už kurią neturi būti persekiojamas, ir teigia, kad R.Kurlianskis skundą pateikė siekdamas jo nušalinimo nuo baudžiamosios bylos.

R.Kurlianskis: siekta įaudrinti visuomenę

R.Kurlianskis Vilniaus apylinkės teisme sakė, kad prokuroras buvo nepatenkintas jo paleidimu iš suėmimo, todėl pasirinko „buitinę terminiją, kuri įaudrina visuomenę“.

„MG Baltic“ viceprezidentas teigia, kad prokuroro teiginiai prasilenkia su tikrove ir yra ištraukti iš teismo nurodytų motyvų nepratęsti suėmimo konteksto.

„Atsakovas akivaizdžiai nepatenkintas tokiu teismo sprendimu, nė nebando to slėpti. Išėjęs iš teismo posėdžių salės pateikė visuomenei ir žiniasklaidai iš visumos ištrauktus teismo argumentus, cituoju, „ligotas, turtingas ir užimantis aibę reikšmingų pareigų koncerne, neturi pareigų koncerne“, - teisme sakė R.Kurlianskis.

Jo teigimu, teismas jo paleidimą iš suėmimo pirmiausia argumentavo tuo, jog R.Kurlianskis nebuvo teistas, turi vaikų, nėra duomenų, jog galėtų slapstytis. Anot R.Kurlianskio, sveikatos problemos buvo paskutinis ir ne svarbiausias motyvas.

Teismas patenkino R.Kurlianskio advokato Romualdo Mikliušo prašymą prijungti prie bylos Lietuvių kalbos instituto atsakymą, pateiktą ieškovų prašymu, kad J.Lauciaus išsakyti žodžiai yra ne nuomonė, o fakto konstatavimas.

J.Laucius: R.Kurlianskis piktnaudžiauja teise

J.Laucius teisme tikino, kad instituto raštas neatitinka procesiniams dokumentams keliamų reikalavimų ir tikino, kad „pasisakymo metu buvo išreikšta ne žinia, o nuomonė“.

„Ieškovas piktnaudžiauja teise, pateikęs ieškinį siekdamas ne tų tikslų, kurie yra deklaruojami“, - kalbėjo J.Laucius.

J.Lauciaus teigimu, R.Kurlianskis nori ne ginti savo garbę ir orumą, o siekia jo nušalinimo politinės korupcijos byloje.

Anot J.Lauciaus, R.Kurlianskis dėl garbės ir orumo įžeidimo į teismą kreipėsi 2016-ųjų gruodžio 19 dieną, o jau po dviejų savaičių - 2017-ųjų sausio 5-ąją kreipėsi dėl J.Lauciaus nušalinimo nuo politinės korupcijos bylos.

Prokuroras sako, kad šiuo raštu R.Kurlianskis nurodė, jog civilinės bylos iškėlimas yra pakankamas pagrindas prokuroro nušalinimui.

„Manau, kad tai yra pakankama konstatuoti, kad gerbiamas R.Kurlianskis pradėjo apsimestinį tariamų savo teisių gynimo procesą“, - teigia prokuroras.

Prokuroras sako, kad apie savo prastą sveikatos būklę R.Kurlianskis yra kalbėjęs viešai, pavyzdžiui, „Lietuvos ryto“ televizijos Daivos Žeimytės laidoje. Teismas patenkino jo prašymą perklausyti laidos įrašą vėlesnių posėdžių metu.

J.Laucius klausinėjo R.Kurlianskio, ar šis savęs nelaiko turtingu žmogumi, ar jis yra kreipęsis į kardiologus dėl širdies problemų - pastarasis patvirtino kreipęsis į medikus, tačiau sako, kad tai neturi nieko bendro su J.Lauciaus išsakytais žodžiais.

„Pasakykite, kad galbūt aš dar esu luošys - kas gal irgi būtų tiesa, bet nelabai kaip skamba“, - replikavo R.Kurlianskis.

J.Laucius sako, kad žodis „ligotas“, priešingai nei jį supranta R.Kurlianskis, neturi jokios neigiamos konotacijos, reiškia žmogų, sergantį ligomis yra teisinė sąvoka, be „menkinančio ir garbę žeminančio konteksto“.

„Pasakymas, dėl ko aš pavartojau vienokį ar kitokį žodį, nė vienas jų neturi neigiamos reikšmės o tiksliai atitinka teisines sąvokas. Prokurorai esame mokomi kalbėti viešai ir teikti informaciją apie teisinius dalykus paprasta, kiekvienam žmogui suprantama kalba. Pateikdamas tokius vertinimus ir plačiai lietuvių kalboje naudojamus žodžius, kurie atitinka teisines kategorijas (...), siekiau tik tų tikslų, kurie numatyti“, - sakė prokuroras.

Į teismą Vilniaus apygardos prokuratūros vadovas J.Laucius atvyko tik iš trečio karto - pirmus du kartus bylos nepavyko pradėti dėl jo nedalyvavimo.

Įtaria kyšininkavimu

Teisėsauga įtaria R.Kurlianskį perdavus buvusiam Liberalų sąjūdžio pirmininkui Eligijui Masiuliui per 100 tūkst. eurų kyšį už politinės partijos veikimą koncerno naudai, taip pat įtaria, kad R.Kurlianskis per tuometį Seimo narį buvusį „darbietį“ Vytautą Gapšį už kyšius siekė paveikti Darbo partijos narius, kad šie taip pat veiktų koncerno interesų naudai.

Byloje įtarimai pateikti ne tik R.Kurlianskiui, bet ir pačiam koncernui „MG Baltic“. Koncernas teigia, kad jam pareikšti įtarimai yra „akivaizdus Specialiųjų tyrimų tarnybos ir ikiteisminiam tyrimui vadovaujančio prokuroro piktnaudžiavimas teise“. E.Masiulis teigia, kad pinigus gavo kaip paskolą, R.Kurlianskis parodymų kol kas nedavė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių