Prokuroras siūlo Vilniaus vicemerą siųsti už grotų

  • Teksto dydis:

Prokuroras prašo kadenciją baigiantį Vilniaus vicemerą socialdemokratą Romą Adomavičių pripažinti kaltu dėl tarpininkavimo kyšininkaujant ir skirti jam penkerių metų laisvės atėmimo bausmę.

Prokuroras prašo kadenciją baigiantį Vilniaus vicemerą socialdemokratą Romą Adomavičių pripažinti kaltu dėl tarpininkavimo kyšininkaujant ir skirti jam penkerių metų laisvės atėmimo bausmę.

Tokią bausmę teismo posėdyje trečiadienį pasiūlė Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Linas Kuprusevičius. Kaltintojo manymu, vicemeras bausmę turi atlikti pataisos namuose.

R.Adomavičius kaltinamas, kad 2012 metais tarėsi su bendrovės „Utenos melioracija“ interesams netiesiogiai atstovaujančiu buvusiu „Vilniaus vandenų“ vadovu Dariumi Norkumi jam duoti 40 tūkst. litų (11 tūkst. 584 eurų) kyšį. Įtariama, kad už tai jis žadėjo, kad bendrovė laimės 9 mln. litų (2,6 mln. eurų) vertės vandentiekio statybos ir renovacijos darbų konkursą. Anot prokuroro, politikas taip pat provokavo duoti 5 proc. kyšį nuo viso projekto vertės.

„Tik vieną neabejotiną išvadą galima daryti - tarėsi su D.Norkumi dėl kyšio sumos, domėjosi konkurso eiga, per sekretorę iškvietė D.Norkų“, - sakė prokuroras L.Kuprusevičius.

Prokuroras taip pat paminėjo, kad dėl savo veiksmų baudžiamojon atsakomybėn turėtų būtų patrauktas ir D.Norkus. Dėl šio liudytojo statusą turinčio asmens nuosprendyje turėtų pasisakyti teismas.

2013 metų gruodį D.Norkus teismui pareiškė, kad vicemeras iš jo jokių pinigų neprašė ir sumų nenurodė.

„Kaltinamasis R.Adomavičius labai užmaskuotai kabėjo apie kyšį, visada kalbėjo užuominomis - „laukiu pasiūlymo“, „kažką reikia konkretizuoti“. Baudžiamoji atsakomybė numatoma ne tik už atvirą reikalavimą, bet ir provokavimą duoti kyšį“, - sakė prokuroras.

L.Kuprusevičius paminėjo vicemero ir D.Norkaus pokalbį, kuriame R.Adomavičius siūlė pastarajam nejuokauti dėl esą per mažos pinigų sumos, su kuria galima eiti nebent pas daktarą, ir parodė penkis rankos pirštus, kas reiškė 5 procentus.

R.Adomavičius savo kaltės nepripažįsta ir teigia, kad prieš jį surengta provokacija.

Po prokuroro pasiūlytos bausmės R.Adomavičius ir jo advokatas atrodė šokiruoti ir ėmė įnirtingai ginčytis su prokuroru.

„Akivaizdi politinė byla, čia ne emocijos - kas darosi valstybėje? Mes tarėmės apie rinkimus, jis (prokuroras) vykdo politinį užsakymą - tūkstantis procentų“, - žurnalistams sakė R.Adomavičius.

Politikas yra teigęs, kad jo automobilyje rasti pinigai buvo skirti Seimo rinkimų kampanijai. Į parlamentą tuometinis Socialdemokratų partijos Vilniaus skyriaus vadovas R.Adomavičius nebuvo išrinktas.

Tuo metu prokuroras savo kalboje atskleidė, kad neįvardijamas šaltinis anksčiau, iki R.Adomavičiaus sulaikymo 2012 metais,  STT yra pranešęs apie galimas R.Adomavičiaus nusikalstamas veikas - apie pinigų perdavimus iš verslininkų pusės, apie galimus „otkatus“.

„Nusikalstamos veikos imitavimo modelis buvo sankcionuotas teisėtai, turint informacijos apie nusikalstamą veiką. Taikymo metu nebuvo pažeisti teisės aktų reikalavimai, R.Adomavičius skyrė susitikimus su D.Norkumi, domėjosi konkurso eiga“, - sakė prokuroras.

R.Adomavičius kurį laiką buvo nušalintas nuo vicemero pareigų ir kitų pareigų savivaldybės įmonėse, vėliau teismas šių nušalinimų nepratęsė, todėl jis toliau eina pareigas savivaldybėje.

R.Adomavičius nedalyvavo šiemet vykusiuose savivaldos rinkimuose. Naujoji Vilniaus valdžia darbą pradės vėliau balandį.

Kitas posėdis baudžiamojoje byloje numatytas gegužės 11 dieną. Tada savo kalbą turėtų sakyti kaltinamojo advokatas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

juta

juta portretas
Pagaliau... Nors nesitiki...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių