Po 1 mln. eurų reikalavimo iš banko – kalėjimas ir bankroto byla

Vilnietis Janas Kurickis, kuris anksčiau buvo nuteistas ir kalėjo už 1 mln. eurų nepagrįstą reikalavimą iš banko „Swedbank“, prašo jam iškelti fizinio asmens bankroto bylą.

Vyras su sutuoktine kreipėsi į Vilniaus miesto apylinkės teismą.

„Viskas, kas yra byloje, atitinka tikrovę ir tiesą. Susikaupė skolos, bendrai apie milijonas litais. Nemažos sumos susidarė ne per vienerius metus“, – teisme sakė J.Kurickis.

Jis pasakojo, kad pirmą kartą su sunkumais susidūrė dar 1998 metais, kai vertėsi namų statybos verslu, tuo metu kilo Rusijos krizė.

„Išpardaviau namus, likau be nieko“, – prisiminė jis.

Paskui vyras įkūrė turizmo agentūrą, po skyrybų su tuometine sutuoktine ji perėjo moters žinion.

2005 metais, kilus nekilnojamo turto ir statybos bumui, J.Kurickis Vilniaus rajone ėmėsi statyti namus, tačiau pavedė architektas, o 2008 metais Lietuvą ištiko nekilnojamo turto krizė. Prie sunkumų prisidėjo ir išsimokėtinai iš banko įsigyta namų statybai pirkta technika. Ji buvo pavogta. Bankas netgi įtarė, kad J,Kurickis ją tiesiog pats pasisavino, tačiau jį dėl šio nusikaltimo teismas išteisino.

J.Kurickis teisme sakė, kad dabar dirba įmonėje direktoriumi, gauna 380 eurų algą. Visos šeimos, auginančios mažametį vaiką, pajamos yra apie 600-700 eurų.

„Ar yra galimybė gauti geriau apmokamą darbą?“,– teiravosi teisėjas Igoris Kasimovas.

Posėdis dėl bankroto bylos bus tęsiamas kitą savaitę, nes institucija, kuri atsakinga už bankroto administratoriaus skyrimą, jo dar neparinko.

J.Kurickis BNS pasakojo, kad iš įkalinimo įstaigos išėjo prieš trejus metus, kur atliko laisvės atėmimo bausmę, skirtą už pinigų reikalavimą iš banko.

„Išėjau į laisvę turėdamas 15 litų“, – BNS pasakojo vyras. Pasak jo, didesnei algai, nei gauna šiuo metu, reiktų geresnių gebėjimų, įgūdžių. J.Kurickis džiaugėsi, kad sulaukė draugų ir pažįstamų paramos įsidarbinant.

J.Kurickis buvo nuteistas už tai, kad 2011 metų reikalavo 1 mln. eurų, grasindamas susprogdinti „Swedbank“ banko pastatą. Automobilis buvo pastatytas požeminėje banko aikštelėje, išpurkštas putomis, ten įdėtas imituotas sprogmuo.

J.Kurickis baudžiamosios bylos posėdyje yra pripažinęs, kad žengti šį žingsnį ir grasinti bankui sprogmens imitacija jį privertė finansiniai sunkumai.

Dėl incidento ant kojų buvo sukeltos visos specialios tarnybos, iš banko evakuoti darbuotojai. Atvykę „Aro“ išminuotojai po kelias valandas trukusio patikrinimo nustatė, kad tariamas sprogmuo grėsmės nekelia.

Kaip nustatė prokuratūra, vyras parašė laiškus į „Swedbank“, bendrovę „Maxima“, „Danske“ banką ir tuometinį „DnB Nord“ banką, pranešdamas apie grasinimą. Pinigų reikalauta iš „Swedbank“.

Už patirtą žalą bankams teismas iš viso priteisė apie keliasdešimt tūkstančių litų, nors jie buvo pareiškę šimtatūkstantinius žalos ieškinius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių